5 Kasım 1605 Yılında ilgiltere’de Ne olmuştu?

5 Kasım 1605 Yılında ilgiltere'de Ne olmuştu remember remember the 5th of november
5 Kasım 1605 Yılında ilgiltere'de Ne olmuştu

5 Kasım 1605 Yılında ilgiltere’de Ne olmuştu

5 Kasım 1605 Yılında ilgiltere’de Ne olmuştu? 5 Kasım 1605 olayları nedir? Barut Komplosu olayı nedir? “remember remember the 5th of november” denmişti. V For Venedetta filminde “hatırla hatırla 5 Kasım günün hatırla “ 5 Kasım tarihi İngilizler için çok önemli bir gündür. Nedeni ise 5 Kasım 1605 tarihinde yaşanmış bir olay olan Barut Komplusu’dur. Sevgili okuyucularımız 5 Kasım tarihine ithafen gelin hep birlikte bu olaya bir göz atalım.

Barut Komplosu 5 Kasım 1605 tarihinde bir grup yönetim karşıtı İngiliz tarafından, İngiltere Kralı 1. James ve diğer aristokratların öldürmek için Parlamento binasını havaya uçurmak için düzenlenmiş ama başarısız olunmuş bir komplo girişimidir.  Robert Catesby ve Guy Fawkes öncülüğünde Barut Komplosu planlanmıştır.

Barut Komplosu, 1605 yılında kasım ayında toplanan aristokrasi zirvesine denk getirilmek istenmiştir. Sadece kral 1. James’ e karşı değil kraliyet ailesi de öldürülmek istenmiştir bu eylem girişiminde. 12 komplocu tarafından planlanmış olan bu komplonun amacı halkı ayaklandırmak ve mutlak yönetime karşı gelmekti. 5 Kasım 1605 tarihinde komploculardan birinin bilgi sızdırması ile Westminster Saray’ı arandı ve sarayın altında barutlardan sorumlu olan Guy Fawkes barutları korurken bulundu ve Barut Komplosu başarısız olmuştur. Barut Komplosu İngilizler için tarihin seyrini çok fazla etkilemiş ve değiştirmiş olmuştur. 5 Kasım günü tarihe geçmiş ve anarşi hareketlerinin öncüsü olan bir tarih haline gelmiştir.

5 Kasım 1605 yılında yapılmak istenen Barut Komplosu

5 Kasım 1605 yılında yapılmak istenen  Barut Komplosu’ndaki öncü isimlerden biri Guy Fawkes olmuştur. Guy Fawkes İngiliz tarihinin en büyük vatan haini olarak tarihe geçmiştir. Ama bu kime göre neye göredir. Guy Fawkes Barut Komplosu’nda bulunan 12 kişiden biridir. O zamanın sistemine karşı olan Guy Fawkes aristokrasinin ve burjuva kesiminin halkı umursamamasından dolayı çok büyük rahatsızlık duymaktaydı. Bu yüzden 12 komploculardan bir olan Guy Fawkes’de Barut Komplosunu düzenleyen ve yapmak isteyenler arasında dahil olmuştur.

Barut Komplosunun başarısız olması aralarındaki bir kişinin bilgi sızdırmasından dolayı olmuştur. Ve Guy Fawkes barutları korurken yakalanmış ve sorgulanırken çok fazla işkenceye maruz kalmıştır. Guy Fawkes hakkında asılma ve dörde bölünme kararı çıkmış ve 31 Ocak 1606 tarihinde sarayın karşında asılmış ve vücudu parçalara ayrılmıştı. Bu olay tarihte çok ses getirmiş ve 17. Yüzyılda ö dönemki baskıcı rejime rağmen büyük bir başkaldırı olarak tarihe geçmiştir. Guy Fawkes belki bu eylemde büyük başarısızlık gösterdi ve planlarının gerçekleştiğini göremeden başarısızlığını gördü ama ölümünden sonra çok şey değişmiş oldu ve Guy Fawkes’i anan insanlar ona atıfta bulunmak amacıyla birçok duvara yazılar yazmış oldular. 5 Kasım günü İngiliz için önemli bir gündür ve bu tarihte şenlikler düzenleyip Guy Fawkes maskeli kukları yakmaktadırlar. Günümüzde artık politikadan ziyade insanların eğlence amaçlı yapmış oldukları bir kutlamaya dönüşmüş haldedir.

5 Kasım 1605 olayları nedir?

Remember remember the 5th of november. Barut Komplosu olayı nedir? Barut Komplosu olayını sinemaya en iyi şekilde taşınmış hali ise 2005 yılında yapılmış olan V For Venedetta filmi olmuştur. Filimden sonra maskeleri sözleri gibi birçok şey popülerleşmiş ve izleyicilerin beğenilerini de kazanmış durumda. Herkese ithaf eden bir filim olmasa bile veya tartışmalar yaratacak bir film olmuş olsa bile izlemeye değer her filim gibi V For Venedetta filminin de izlemeye değer bir filim olduğunu düşünüyorum. Filimde geçen en meşhur sözlerinden birini de bu kısma yazmadan olmaz doğrusu. “Bu maskenin ardında etten fazlası var. Bu maskenin altında bir fikir var ve fikirlere kurşun işlemez.”

Sevgili okuyucularımız üniversite yıllarında tavsiye üzerine izlemiş olduğum V For Venedetta filmi ve sayesinde  5 Kasım 1605 yılında yapılmış olan Barut Komplo girişimini öğrenmiş olmuştum. Daha sonra herkesin adalet anlayışın ve hak arama yollarının farklı şekillerde olabileceğini fark etmiştim. Ayrıca genel kültür olabilecek bir bilgi öğrenmiştim. Bu yüzdende de bu  siz sevgili okuyucularımız için yazmak istedim. Sevgili okuyucularımız peki siz bu filmi daha önce hiç izlemiş miydiniz ve Barut Komplosu’nu hiç duymuş muydunuz?

Sümeyye Nur Gündüz

5 Kasım 1605 Yılında ilgiltere’de Ne olmuştu?

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin