8 Mart Dünya Kadınlar Günü Nasıl Ortaya çıktı

8 Mart Dünya Kadınlar Günü, Dünya kadınlar günü türkiye'de ilk ne zaman kutlandı
8 Mart Dünya Kadınlar Günü, Dünya kadınlar günü türkiye'de ilk ne zaman kutlandı

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Nasıl Ortaya çıktı?

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Nasıl Ortaya çıktı; Dünya kadınlar günü türkiye’de ilk ne zaman kutlandı? Günümüzde dünyanın pek çok yerinde kadınların hak ve özgürlüklerinin tekrardan hatırlanması için 8 Mart tarihinde kadınlar günü kutlanmaktadır. Bu özel ve bir o kadar da anlamlı olan günün ortaya çıkması acı bir tecrübe ve olay ile olmuştur.

1800”lü yıllarda ABD’de tekstil işinde çok zor şartlarda çalışan kadınlar bu zor şartlara daha fazla tahammül edemeyerek 1957 tarihinde 8 Mart günü sokaklara dökülerek büyük bir greve başlarlar. Erkeklerin de gösteriye dahil olması ile beraber New York sokaklarında büyük çaplı bir grev yapılmaya, yapılan zorbalıkları protesto etmeye başlayan bir kalabalık topluluğu oluşmuştur.

Giderek büyüyen bul gösteriye ABD polisi sert şekilde müdahale etmiştir. Bu yürüyüş ve direnişin ardından tüm dünyada bir uyanış hali başlamış dünyanın pek çok yerinde kadınlar haklarını aramak için çeşitli çalışmalar yürütmeye başlamıştır. Danimarka’da kadınlar tarafından yapılan bir toplantıda 8 Mart 1957 tarihinde bir zulüm sonrası ölen kadınlara ithafen bu günün “Dünya Kadınlar Günü” olarak kutlamasına karar verilmiştir.

Resmi olarak pek çok ülkede kutlanan 8 Mart ülkemizde ise 1921 yılından itibaren kutlanmaya başlamıştır. Bu anlamlı ve özel günde eşinizi, arkadaşınızı, annenizi bir nebze olsun mutlu etmek için, onun verdiği tüm emeklere karşı ona küçük bir hediye alabilirsiniz. Peki; Kadın Olarak Neden Hep ikinci Plandayız?

Dünya Kadınlar günü 8 mart nasıl ortaya çıktı

Bu özel günde kamuoyu tarafından kadın hakları konusunda pek çok anlamlı mesaj verilmektedir. Şubat ayının bitmesine sayılı günler kala 2021 yılında 8 Mart tarihinin hangi güne denk geldiği sorusu pek çok kişinin cevabını aradığı bir konudur. Bu yıl 8 Mart 2021 Pazartesi gününe denk gelmektedir. Her yıl büyük bir hassasiyetle ve coşkuyla kutlanan Dünya Kadınlar Günü etrafımızda olan kadınları özel hissetmelerini sağlayabileceğimiz özel günlerden biridir.

Bu özel ve hassas günde kadınlarımızı unutmamalı, ufak bir mesaj ya da küçük bir hediye ile gönüllerini fethedebilirsiniz. Bu özel günde eşiniz, kardeşiniz, anneniz veya arkadaşınız için küçük bir sürpriz yapmak oldukça manidar bir hareket olacaktır. Bütün dünya da özel olarak kutlanan bu günde emekçi kadınlarımızın gününü unutmamalı ve onlara gereken değeri bir gün değil her gün vermeliyiz.

Kadın katliamlarının, kadına yönelik şiddetin arttığı bu günlerde böyle özel ve anlamlı bir günün anlamı daha manidar bir hal almaktadır. Kadın hak ve özgürlüklerinin ön plana çıkması, kadınların özgür ve mutlu bir şekilde yaşayabilmesi için onlara verilen hak ve özgürlüklere saygıyı her daim korumalıyız.

Dünya Kadınlar Günü, her yıl 8 Mart’ta kutlanan ve kadınların ekonomik, sosyal, siyasal ve kültürel başarılarını ve haklarını kutlayan bir gün olarak tanımlanmaktadır. Bu özel gün, kadınların eşitlik, adalet ve insan hakları mücadelesini yansıtmakta ve dünya genelinde milyonlarca insanın katılımıyla kutlanmaktadır.

Dünya kadınlar günü türkiye’de ilk ne zaman kutlandı

Dünya Kadınlar Günü, tarihi bir geçmişe sahiptir. İlk kez 1909 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde kutlanmıştır ve o dönemde, kadınların oy hakkı, çalışma koşulları ve diğer haklarının iyileştirilmesi için mücadele eden kadınların çabalarıyla başlamıştır. Daha sonra 1910 yılında Kopenhag’da düzenlenen Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı’nda, 8 Mart tarihinin Dünya Kadınlar Günü olarak kabul edilmesi önerildi.

Bugün, Dünya Kadınlar Günü, tüm dünyada kadınların haklarına ve toplumdaki yerlerine ilişkin farkındalık yaratmak için bir fırsat olarak kutlanmaktadır. Kadınlar, her geçen gün daha fazla ekonomik, siyasi ve sosyal güç kazanmaktadır. Ancak hala dünya genelinde kadınlarla erkekler arasındaki eşitsizlikler ve adaletsizlikler devam etmektedir.

Örneğin, dünya genelinde kadınların işgücüne katılımı, erkeklerinkine göre daha düşüktür. Kadınların daha az ücret alması, düşük sosyal statüsü, eğitim fırsatlarının azlığı, sağlık hizmetlerine erişimlerinin kısıtlılığı ve cinsel şiddet ve tacize uğramaları gibi sorunlar hala varlığını sürdürmektedir. Bu nedenle, Dünya Kadınlar Günü, kadınların hakları ve eşitliği için daha fazla mücadele etmek ve bu konuda farkındalık yaratmak için önemli bir gün olarak kalmaktadır.

Dünya Kadınlar Günü, aynı zamanda, kadınların hayatımızdaki önemini ve katkısını kutlamak için de bir fırsat sunmaktadır. Kadınlar, toplumun her alanında önemli roller üstlenmektedirler. İş dünyasında, politikada, sanatta, eğitimde ve diğer alanlarda kadınlar, toplumun ilerlemesi için vazgeçilmez bir kaynaktır. Bu nedenle, Dünya Kadınlar Günü, kadınların başarılarına ve ilerlemelerine saygı duymak için de bir gün olarak kutlanmaktadır.

 

Tuzla Gazetesi olarak tüm emektar kadınlarımızın kadınlar gününü kutluyoruz.

Tuzla Gazetesi.

 

 

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Nasıl Ortaya çıktı

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin