ABD Başkanlık Seçiminin Ekonomik Etkileri

ABD Başkanlık Seçiminin Ekonomik Etkileri
ABD Başkanlık Seçiminin Ekonomik Etkileri nedir

ABD Başkanlık Seçiminin Ekonomik Etkileri

Abd başkanlık seçiminin ekonomik etkileri, ABD’de başkanlık seçimlerinin başa baş sürmesi nedeniyle, küresel finans piyasaları dalgalı seyretmeye devam ediyor. Ülkemizde ise Trump ‘ın seçimleri kazanacağı beklentisi ile Halkbank hisseleri yüzde 6’nın üzerinde değer kazandı.
ABD’de yapılan seçimlerde beklenenden daha fazla çekişmenin olması birçok yatırımcı güvenli yatırımlar gerçekleştirirken kimi yatırımcıda zarara uğradı.  Borsada çoğu yatırım güne değer kaybıyla başladı. Fakat kimileri yaşanan değer kayıplarından kurtulmayı başardı. Amerikan dolarının değer performansını ölçen dolar endeksi yüzde 0,05 oranında güne başladı.

ABD Başkanlık Seçiminin Türkiye ‘deki Ekonomik Etkileri

 Türkiye’nin varlıklarına bakıldığındaysa, TL’nin Amerikan dolarının karşısında istikrarlı şekilde değer kaybettiği görüldü. TCMB’nin yeni sıkılaştırma hamlelerinin gelebileceği tahmin edilerek yüzde 8,4’lük seviyelere gerileme gözlemlendi. Daha sonra Amerika Birleşik Devletleri’nin seçim sonuçlarına göre küresel dalgalanmalar başladı.  Borsa İstanbul’un BIST 100 endeksiyse yüzde 1’in üzerinde yükseldi.

Avrupa Hisse Senedi Endeksleri Değer Kazandı

ABD hisse senetlerinin piyasa vadeleri başlangıçta düşüş gösterse de ilerleyen saatlerde ibresini yukarıya doğru çevirerek  hisseler Trump ‘ın kazanacağı umuduyla hareket ediyor görüşünü ortaya çıkardı. Almanya’nın DAX 30 Endeksi 0,10 iken İngiltere’nin FTSE 100 Endeksi 0,31 seviyesine kadar yükselme kaydetti.
Cenevre merkezli şirket olan Prime Partners ‘tan F. Savary yaptığı açıklamalarda ‘ Piyasalar mevcut iki adayla da hayatta kalabilir. Fakat yasal sorunların ortaya çıkması ve kayda değer siyasi karışıklıkların yaşanması kötü senaryo olabilir ‘ dedi. Ayrıca Savary Demokrat Parti’nin başkan adayı olarak sunduğu Bıden ‘ın seçilmesi  halinde teknoloji hisseleriyle alakalı sıkıntıların yaşanabileceği, Trump’ın kazanması halinde ise petrol hisselerinin dikkatle takip edileceğini ifade etti.
Şayet Bıden ,ABD seçimlerini kazanacak olursa bunun Türkiye’nin para değerine katkısı bulunacağı öngörülüyor. ABD seçimlerinin etkileri şu anda belirsizlik içerse de yatırımcılar aktif olmaya devam ediyor.

ABD Başkanlık Seçiminin Ekonomik Etkileri

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin