Adaçayı ne işe yarar

Adaçayı ne işe yarar
Adaçayı ne işe yarar

Adaçayı ne işe yarar

Adaçayı ne işe yarar? Sevgili okuyucularımız, bugün sizlerle adaçayının faydalarından bahsetmek istiyorum. Ama önce sizlerle aromaterapiden biraz söz edeyim. Aromaterapi doğal bitkilerin yaprakları veya çiçeklerinden damıtılıp yağı çıkartılarak elde edilip yağlarla yapılan tedavi çeşididir. Bu tedavi masaj, banyo, koklama veya kompres olarak yapılıyor. Bunu evde kendimizde yapabiliriz. Ama tabi ki de hangi yağın neye iyi geldiğini öğrenmek lazım.

Ben sizlerle ara, ara bu bitki ve yağlarından bahsedeceğim. Bugün sizler için seçtiğim yağ ise adaçayı yağı. Adaçayının birçok çeşidi var. Yetiştiği iklime göre değişkenlik gösteriyor. Ama yaygın olarak kullanılan iki çeşidi var. Bunlardan ilki açık yeşil tüylü kadifemsi yaprakları olan, diğeri ise top, top başak şeklinde başakların üzerinde beyaz küçük çiçekleri olandır. Ada çayı, dağ çayı olarak da biliniyor. Bu iki tür adaçayını, çay gibi demlenerek tüketiliyor. Özellikle Akdeniz bölgesinde çok yaygın olarak bilinen adaçayın faydalarını saymakla bitmez.

Adaçayının Faydaları ve Kullanım Alanları

Ben ise sizlere gerçekten deneyimleyip faydasını gördüğüm, faydalarından bahsedeceğim. Önce ada çayını nasıl demleyeceğiz ondan bahsedeyim. Adaçayını içeceğiniz kadar yapıp tüketirseniz daha güzel bir çay olur. Yoksa çok beklediği zaman tadı biraz acı olabilir. Bir tutam adaçayını bir kupaya veya bardağa koyup üzerine kaynamış sıcak su koyuyoruz, isteğe bağlı olarak bir dilim limonda çok güzel oluyor. 5 dakika bekletip içebilirsiniz. Benim önerim çay olarak günde bir bardak tüketmeniz.

Çay olarak tükettiğimizdeki faydalarına gelecek olursak. Adaçayının faydalısından dolayı ilaç sektöründe de oldukça çok kullanıldığını hatırlatmak isterim. Antimikrobiyal ve antioksidan içeriğinden dolayı soğuk algınlığına iyi geldiği, özellikle de üst solunum yolu rahatsızlıklarında çok etkili. Regl döneminde de içilirse daha rahat regl dönemi geçirilir, stresi azaltılır. Eğer boğaz enfeksiyonunuz veya ağızda yaranız var ise sadece içerek değil, gargara yaparak da kullanabilirsiniz antioksidan özelliğinden dolayı oradaki bakterileri yok ederek iyileşmeyi hızlandıracak.

Gargara olarak istediğiniz kadar kullanabilirsiniz. Hatta adaçayını demler gibi demleyip bir şişeye koyarsanız gün boyu ihtiyaç duydukça gargara yapabilirsiniz. Adaçayını aromasından dolayı rahatlatıcı bir etkisi vardır. O yüzdendendir ki adaçayını daha demlerken kokusu sizi rahatlatacaktır. Adaçayı mide hazımsızlığınız yada gaz probleminiz varsa rahatlamanızda çok etkili olacaktır. Ve idrar yolu enfeksiyonu içinde çok etkili bir çaydır.

Adaçayı Yağı Kullanım Alanları

Evet şimdi de birazda adaçayı yağından bahsedeceğim. Her ne kadar adaçayı yağı olsa da (acı elma yağı) olarak biliniyor ve bu şekilde satılıyor. Adaçayı yağı yani(acı elma yağı) özellikle Akdeniz’de hemen hemen her evde var. Ve kendi adaçayı yağlarını  kendileri yapıyor. Ve yaptıkları yağı kullanırken has zeytin yağı ile seyrederek kullanıyorlar. özelliklede bebeklerdeki gaz sancısına çok iyi gelmesi nedeniyle hemen hemen her ev vardır. Seyredilmesinin sebebi ise adaçayı yağı sade kullanıldığında yakıcı olmasıdır.

Özellikle yeni doğan bebeklerdeki oluşan kolik gaz sancısı ilacı olarak çok yaygın kullanılıyor. Gerçekten de inanılmayacak kadar çok etkili bir ilaç. Nasıl kullanılacağına gelirsek. Bebeklerin göbek deliğine gelmeyecek şekilde de sürüp çok bastırmadan masaj yapıyoruz. Ve ayak altlarına hatta poposuna kasıklarına da sürülürse dahada etkili oluyor. Aromatik kokusundan dolayı da bebeklerde burun tıkanıklığına iyi gelir ve bebekleri rahatlatır. Eğer kaynayan suyun içine varsa birkaç damla elma yağı damlatarak odayı ferahlatabilirsiniz.

Adaçayının Diğer Şekilde Kullanım Alanları

Adaçayının sadece şifa amaçlı kullanılmıyor. Yoğun aromasından dolayı da yemeklerde de çok kullanılıyor. Ada çayı ile yapılan soslar. Veya et marine etmekte bu işlemlerden birkaç tanesi olabilir. Ada çayı parfüm ve kozmetik alanda da kullanılıyor. Ve son olarak da adaçayı tütsüsü de çok kullanılan uygulama dan bir tanesidir. Nazar ve kötü enerjiye iyi geldiği biliniyor.

Sevgili okuyucularımız, bugün sizlere çok faydalı olduğunu düşündüğüm adaçayını anlatmaya çalıştım. Umarım sizde adaçayının mucizevi şifalarından bu bilgiler ışığında faydalanabilirsiniz. Herkese şifa olması dileğiyle.

Sümeyye Nur Gündüz

Adaçayı ne işe yarar

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin