Ağız Kokusu Neden olur

Ağız Kokusu Neden olur
Ağız Kokusu Neden olur tedavisi

Ağız Kokusu Neden olur

Ağız Kokusu Neden olur? Ağız kokusu hoş olmayan bir durumdur. Peki ağız kokusuna nelerin sebep olduğunu hiç merak ettiniz mi?

Nefesinizin kötü koktuğunu düşünüyorsanız yalnız değilsiniz. Ağız kokusu çok yaygındır ve birçok nedeni olabilir ve sakız çiğnemek ya da ağzınıza nane atmak bu kokuyu kısa bir süre için gizleyebilir. Bunun gibi başka çözümler de var.

Ağız kokusunun nedenleri ve giderilmesi için ipuçları:

  • Oral Bakteriler

Yetersiz ağız hijyeni, plak bakterilerinin dişte ve diş etinde kalmasına sebep olur. Bu bakteriler, ağız kokusuna yol açan atık ürünler üretir. Bunlar, diş etinin iltihaplanmasına, diş çürümesine ve hatta boşluklara yol açabilir. Plak bakterilerini azaltmak için dişlerinizi günde en az iki kez ve iki dakika boyunca fırçalayın. Kokuya sebep olan bakterilerin birçoğunun bulunduğu yer dilinizin üzeridir. Bu nedenle dişinizi fırçalarken dilinizi de fırçalamayı unutmayın. Diş ipi kullanmak, yiyeceklerden kalan parçacıkları temizlemeye yardımcı olur ve ayrıca mikropları öldüren bir gargara da kullanabilirsiniz.

  • Sigara kullanımı

Sigara, ağız kokusuna neden olur. Sigara içiyorsanız, bu sigarayı bırakmanız için sıralanan nedenlerden biridir. Ağız kokusuna başka nedenler de sebep oluyor olabilir, ancak tütün kullanımı ağız kokusuna neden olur.

  • Belirli yiyecekler ya da içecekler

Kahve, sarımsak gibi yediğiniz ve içtiğiniz bazı şeyler, ağız kokusuna yol açabilir, ancak bu durum geçicidir. Kan dolaşımından sonra koku nefes aracılığıyla dışarı atılır, ancak vücut yiyecekleri işleyene kadar koku kalır.

  • Kuru ağız

Ağzınız kuruyorsa, bunun sebebi yiyecek parçacıklarının ve bakterilerin parçalanması için yeteri kadar tükürük üretmemenizdir, bu sebeple dişler üzerinde hoş olmayan kokular ortaya çıkabilir. Susuz kalmamanız için bol su tüketin. Ağızdan nefes almak, üretilen tükürüğün daha hızlı buharlaşmasına neden olabilir. Bu yüzden uyuduğunda ağızdan nefes alan birçok kişi ağız kuruluğu çeker, ağız kokusuyla uyanır.

  • Sinüzit

Sinüzitiniz varsa, mukus boğazın arkasında kalabilir ve bu geniz akıntısına sebep olabilir. Mukus bakterilerin birikmesine neden olabilir ve bu ağızda kokuya yol açabilir. Bol su içmek ve dekonjestan kullanmak sinüzite yardımcı olabilir, fakat şiddetli semptomlar yaşıyorsanız veya semptomlarınız 7 günden uzun sürdüyse, doktorunuza gidin.

  • Enfeksiyonlar

Enfeksiyonlar dişlerinizi kaybetmenize neden oluyorsa, ağız kokusuyla da baş etmeniz gerekebilir. Dişiniz çekildiğinde, bakteriler oluşan açıklardan içeri girebilir ve bu da ağız kokusuna yol açar. Diş hekiminiz bunun için antibiyotik verebilir, ancak enfeksiyon devam ediyorsa ve bir iki günden daha uzun sürerse yani kronik ağız kokusuna sebep olursa, yarayı temizlemesi için diş hekimine görünmeniz gerekebilir. Bakteriler, başka sağlık sorunlarına ve fiziksel yaralanmalara neden olduklarında diş etlerini de enfekte edebilir.

  • Tıbbi durumlar

Bazı sağlık sorunları ağız kokusuna sebep olabilir; sinüs enfeksiyonları, bademcik enfeksiyonları, kronik bronşit, solunum yolu enfeksiyonları, diyabet, gastrointestinal bazı rahatsızlıklar, karaciğer veya böbrek rahatsızlıkları ağız kokusuna yol açan tıbbi nedenlerden sadece bazılarıdır. Kronik ağız kokusu problemi yaşıyorsanız diş hekiminize başvurun.

Tuzla Gazetesi

Ağız Kokusu Neden olur

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin