Subakut lupus eritematozus nedir?

Subakut lupus eritematozus nedir
Subakut lupus eritematozus nedir

Subakut lupus eritematozus nedir?

Subakut lupus eritematozus nedir? Subakut lupus eritematozus; boyun, omuzlar, üst sırt ve üst kolun ekstansör tarafı gibi güneş ışığına maruz kalan sistemik lupus eritematozusun bir alt tipidir.

Sistemik lupus eritematozus veya Sjögren sendromu tanısı konulabilen hastalarda ortaya çıkabilir, ancak organ hasarının tipik sistemik lupus eritematozus ile karşılaştırıldığında nispeten hafif olduğu söylenir.

Güneş ışığına maruz kalındığında cilt semptomları kötüleştiğinden güneş yanığından korunmak için uzun kollu ve uzun pantolon giymek gibi UV ışınlarına karşı önlem almak önemlidir. Ayrıca bazı ilaçların kullanımıyla semptomlar daha da kötüleşebilir.

Subakut lupus eritematozus neden olur?

Subakut lupus eritematozusun başlangıcı ırksal olarak oldukça değişkendir ve bu da başlangıçta genetik bir arka planın rol oynadığını düşündürür.

İmmün fonksiyonda rol oynayan konjenital kompleman ikinci bileşen (C2) eksikliği ile ilişkili olduğu da belirtilmiştir.

Ayrıca bazı ilaçların alınmasının semptomların alevlenmesinde rol oynadığı bilinmektedir. Bunlar antifungal ilaçlar, antiepileptik ilaçlar, mide asidini baskılayan mide ilaçlarından olan proton pompa inhibitörleri, kalsiyum kanal blokerleri gibi antihipertansif ilaçlar ve romatoid artrit. Ayrıca sigara ile de ilgilidir.

Subakut lupus eritematozus belirtileri nelerdir?

Güneşe kolayca maruz kalan bölgelerde simetrik olarak kızarıklık görünümü ile karakterizedir. Döküntüler genel olarak, merkezde daha açık renkli olan halka şeklinde eritem ve hafif gümüşi papüller, pul benzeri döküntülere ayrılır.

Ayrıca sistemik lupus eritematozusun bir alt tipi olarak kabul edilir, ancak esas olarak deri dışındaki semptomlar olan artralji ve miyaljiden kaynaklanır ve böbreklerde ve merkezi sinir sisteminde organ lezyonlarına neden olabilir.

Subakut lupus eritematozus nasıl teşhis edilir?

Subakut lupus eritematozus, karakteristik cilt semptomlarıyla teşhis edilir. Ancak anti-SS-A antikoru pozitif reaksiyon gösterme özelliğine sahip olduğu için antikor seviyesi ölçümü yapılır. Az sayıda da olsa tipik sistemik lupus eritematozus kadar şiddetli hale geldiği durumlar vardır, bu nedenle kan, idrar tahlili ve organ bozukluklarını sistemik lupus eritematozusa göre değerlendirmek gerekir.

Deri semptomları sedef hastalığına veya derinin malign lenfomasına benzeyebilir, bu nedenle lezyonlu derinin bir kısmını alıp mikroskop altında gözlemlemek gerekebilir.

Subakut lupus eritematozus nasıl tedavi edilir?

Subakut cilt lupus eritematozus, semptomların alevlenmesini önlemek için önlemler gerektirir. Öncelik, güneş ışığına maruz kalmaktan kaçınmaktır. UV koruması için güneş kremi kullanmak, açık hava aktivitelerinden kaçınmak, uzun kollu ve uzun pantolon giymek ve bir şemsiye veya şapka takmak gerekir.

Ayrıca, semptomları kötüleştirebilecek ilaçların kullanımından kaçınmak gerekir. Dermatolog, romatolog gibi doktorların da görüşlerini almak gerekir. Sigara ile ilişkisine dikkat çekildiğinden, sigarayı bırakmanın tedavi edici etkisi gösterilemese de sigaraya devam etmek sakıncalıdır.

Cilt semptomlarının derecesi şiddetliyse, topikal steroidler kullanılmalı. İmmünosupresan takrolimus merhemi de sıklıkla kullanılır ve özellikle yüzdeki kızarıklıklar için steroidlerden daha yaygın olarak kullanılır.

Subakut lupus eritematozus nedir?

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin