Ağlayan-Sinirli Çocuğu Sakinleştirmenin Püf Noktaları
Ağlayan Sinirli Çocuğu Sakinleştirmenin Püf Noktaları; Çocuklarımız bizim bu dünyadaki her şeylerimizdir. Aldığımız nefes, hissettiğimiz acı tatlı duygular, gördüğümüz en güzel çiçekler. Bu hayatı anlamlı kılan, yeri gelip bize yol gösterenler, zaman zaman çok zorlandığımızda omzumuzda ki ağır yüklerin ne denli hafif olduğunu hatırlatanlardır.
Her anne baba çocuğuyla güzel iletişim kurmak ister. Bu sebeptir ki çocuklar henüz daha minicik anne karnında iken sizlerin sesine hasret kalır.
Hırçın çocuk vardır, yaramazlık yapan çoktur, hele de anne ve babayı üzen çocuklara ne demeli. Şu unutulmamalıdır ki çocuklar küser de, kızar da , sever de ama asıl önemli olan bizim onlara olan tutumumuz davranışlarımız. Onların yaptığı kötü davranışları bizde yaparsak peki bu çocuklar nasıl sorumluluk almayı iyi birer insan olmayı öğrenecek. Çocuklarımızın gideceği yolu anne baba belirlemez mi ? O yüzden sizler ebeveyn olarak hakkaniyetle iyi davranışlarla çocuğunuza örnek olmalısınız ki o da sizi takip etsin ve davranışlarını zamanla da olsa çeki düzen versin. Çocuk çocuktur. Ama anne ve baba çocuk değildir. Yanlışlıkla yahut bilerek kırdığı bir bardak sonucu ya da istediği olmadı ve bağıra bağıra ağlamaya başlaması. Sizce bu çocuğunuzu cezalandırmak için bir sebep midir?
Sakinleşme Molası
Çocuğunuzun istemediği bir şey olmadı ve bağıra bağıra ağlamaya başladı. Ya da sinir krizi geçiriyor da olabilir. İlk olarak çocuğunuzun karşısına geçin ve ona sarılarak sırtını sıvazlayın ( tamam geçti, sakin ol, ben buradayım, yanındayım, seni çok seviyorum oğlum-kızım) gibi telkinlerde bulunun olabildiğince bütün sevginizi ona göstermeye çalışın . Emin olun çocuğunuz en kısa zaman içinde ağlamayı kesip sakinleşecektir. Her çocuk bir değildir tabi. Bu yöntem işe yaramadıysa ağlaması için ona biraz zaman tanıyın.
Sebebini Sorun
Neden bu davranışı yaptığını sorun. Bu davranışın sonucunun neler getirebileceğini anlatın. Etrafa ya da kendine nasıl zarar verdiğini söyleyin. Ve bir daha bu davranışı tekrarlamasının ne denli kötü bir şey olduğunu sakince anlatın. Eğer siz sakinliğinizi korumayıp çocuğunuza bağırır çağırırsanız işleri daha da zor bir duruma getirirsiniz. Siz sakinliğinizi koruyun
Sakin Gardınızı İndirmeyin
Gardınızı indirmeyin derken ki amacımız şu. Çocuğunuz sizden bir şey istedi. Size göre istediği şey ona zarar verebilir ya da onun için gerekli bir şey olmayabilir bu yüzden hayır olmaz deme hakkınız tabi ki de var. Sonuç olarak çocuğunuz başladı ağlamaya. İşte bu aşamada ‘’çocuğum ağlamasın, sesine dayanamıyorum yeter ki sussun, ben sana kıyamam’’ deyip de çocuğunuzun istediği şeyi verirseniz ya da alırsanız hayatınızın en büyük hatasını yapmış olursunuz. Bu tutum çocuğun her isteğini ağlayarak yaptırma kuvvetini verecektir. Yine aynı yöntemle çocuğunuza güzelce anlatmayı deneyin, zararını sonucunu.
Dışarıda bir yerdeyseniz işiniz zor. Çocuğun bağırarak ağlaması bütün dikkatleri üzerinize çekmek için yeterlidir. Ama şunu unutmayın bunu yaşayan tek siz değilsiniz her aile de bu sorunlar sıklıkla gözükür. ‘’aman rezil oluyoruz’’ diye düşünmeyin. Çocuğunuza orada sarılarak onu sakinleştirmek, sevginizi göstermek emin olun etrafa da örnek teşkil edecektir.
Sürekli verilen Cezalar
Çocuk pedagogları ceza konusunda genel bir tutum sergiliyor. Verilen ceza yahut zorla iş yaptırma çocuğu doğru olanı öğretmiyor. ‘’ Ödevini yapmazsan, sana bir daha oyuncak almak’’ ya da başka bir örnekle ‘’ Oyuncaklarını toplamazsan, dışarıya seni çıkartmam bir daha’’ evet bu zorlamalar sonucunda çocuğunuzu yaptırmak istediğiniz işi yaptırmış olabilirsiniz ama bu davranış çocukta kalıcı olur mu ? Her defasında bir rüşvetle mi çocuğunuzu kandıracaksınız ? Çocuğunuzu böyle büyütmek seçilmiş yanlış bir yoldur.
Bunun yerine çocuğunuzun ödevini yaptırmak istiyorsanız. ‘’ Oğlum-kızım ödevini yapalım, bak bu ödev senin için çok önemli, bu ödevi yaparsan beni çok mutlu etmiş olursun.’’ Kısacası bir işin nedenini- sonucunu-önemini ona anlatın.
Sinirli çocuğun tedavisi
Çocuğunuz ısrarla bir dilim pasta yediği halde tekrardan bir dilim pasta daha istiyor. ‘’ Hayır, olmaz’’ deyip de kestirerek bir kenara atmayın. Onunda nedenini, sonucunu, zararını çocuğunuza anlatın. ‘’ fazla yersen dokunabilir hasta olabilirsin, pasta burada duruyor yarın yersin bu pasta senin’’ bu tutumunuz çocuğa etki edecektir.
Ola ki çocuğunuz ağlamaya başladı susturamıyor bir anda gardınızı indire verdiniz. İşte o zaman da ‘’ Sana bir dilim pasta daha veriyorum ama ağladığın için değil gerçekten de sevdiğin, yemek istediğin için bunu sana veriyorum’’
Çocuğunuzla konuşun, derdini anlayın. Bırakın sıkıntısını, istediklerini sizinle paylaşsın.
Makalemiz de elimizden geldiğince çocukları sakinleştirmek için püf noktalarını sizinle paylaştık. Tabi ki de çocuğunuzun iyiliği için her zaman bir pedagog yardımı almanızda fayda vardır.
Dikkatinizi çekebilir; Çocuklarda konuşma bozukluğu nedir?
Tuzla Gazetesi Sağlık 2023
Yorumlar kapalı.