Anason Çayının Faydaları ve Zararları Nelerdir?
Anason Çayının Faydaları ve Zararları Nelerdir? Anason, kokusu ile bilinmekte olan, içki ve ilaç yapımlarında tercih edilen şifalı bir bitkidir. İnsanların uzun yıllardır baharat ve çay şeklinde kullandığı anason, daha çok sindirimi düzenleyici etkisi ile bilinmektedir. Anason çayının kabızlık, balgam, uykusuzluk, stres, öksürük, mide ve solunum yolu ile ilgili problemlere iyi geldiği de herkesçe biliniyor.
Anason yağını içermekte olan sabunlar ve merhemler, cilt sağlığımız hususunda doğal ilaç görevinde kullanılarak akne tedavisine yardımcı niteliktedir. Genel olarak birçok boğaz ağrısı ile öksürük şuruplarında anasondan yararlanılıyor. İçeriğindeki vitamin ve minareler ile de zengin bir besin kaynağı olarak karşımıza çıkıyor.
Anason Ne İşe Yarar?
Anasonun eski zamanlardan bu yana nefes alma hususunda yardımcı olması, ağrı ve acıları hafif duruma getirmesi ve idrar söktürmede faydalı olmasından ötürü yaygın şekilde kullanımı sağlanmıştır. Bunların yanı sıra epilepsi nöbetlerini hafif düzeyde atlatma, uyku sorununun düzenli olması ve diş yüzeyinin daha parlak ve beyaz olmasında fayda sağladığı da düşünülmektedir.
Cilt rahatsızlıkları yaşayan kişilere (uyuz, bitlenme ve sedef hastalığı) tedavi amacıyla, gıdalar için lezzet ve aroma olarak, sabun, krem ve parfümlerde ise koku verici şeklinde kullanılıyor. Bunların haricinde alkol (Türk rakısı ile Yunan Uzosu) ve likörlerde de kullanılmaya devam ediyor.
Anason Çayının Faydaları
Anason çayının bazı faydaları bulunmaktadır. Bu çayın faydalarını şöyle sıralayabiliriz:
- Sinir sisteminizi yatıştırmaya yarar.
- Adet düzenliği yaşamanızda çözüm olarak karşınızı çıkar. Stres sebebiyle aylık gecikme yaşamanız halinde bitkisel anason çayı kullanmanız şiddetle önerilir.
- Emziren annelerin anason çayı kullanması halinde sütü artırdığı gözlemlenme ile biliniyor.
- Stresi yönetmede fayda sağlıyor.
- Migren atakları ile karşı karşıya gelindiğinde yatıştırıcı bir özellik sergiler.
- Uyku düzeniniz bozulması ve uykusuzluk yaşamanız halinde sizlere yardımcı olur.
- Bebeklerin gazlarını kolay şekilde çıkarmasında etkilidir.
- Kramp oluşumlarının önüne geçer.
Anason Çayının Demlenmesi
Bir bardak kaynar suyun içerisine bir tatlı kaşığı miktarınca anason tohumu ilave ederek 10 dakika demlenmesi için beklemeniz gerekir. Demlenmiş çayı süzmenizden hemen sonra, gün içinde 2 ile 3 bardak tüketimini gerçekleştirebilirsiniz. Tohumların havanda ezilmesini sağlamanız, aromasını salması konusunda size kolaylık sağlayacaktır.
Anason Çayının Zararları Nelerdir?
Anason çayının bilinen etkili bir zararı bulunmaz. Fakat bilmemiz gereken bazı durumlar vardır. Bunlar:
- Özellikle sizde kereviz, rezene, dereotu veyahut maydanoz gibi aynı aileden gelen bitkilere alerjiniz bulunmaktaysa, alerjik reaksiyon verebilirsiniz.
- Anasonun östrojeni taklit edebilme özelliği bulunur. Bu sebeple meme kanseri veyahut endometriozis gibi hormona duyarlı durumlar için semptomların kötüleşmesine neden olabilir.
- Sütü arttırmak amacı ile fazla oranda tüketimi sağlanan anason çayı bebekte beslenme ve sindirim problemlerinin ortaya çıkmasına sebebiyet verebilir.
Yorumlar kapalı.