Öksürük

öksürük kuru
öksürük nasıl geçer

Öksürük Nedir?

Öksürük; nefes yollarını çeşitli cisim, salgılar ve mikroplardan temizlemek için evrimleşen bir tür reflekstir. Öksürük, balgamlı veya balgamsız şekilde görülebilir. Balgamsız olanı ise, kuru olur ve boğazımızda gıcık bir his uyandırır.

Balgamlı öksürükte ise öksürükle birlikte balgam dediğimiz sıvı salgılanır. Genelde görülen öksürüğü üç kısımda inceleyebiliriz: Nefes alma, Kapalı yutak kapağına doğru kuvvetli nefes baskılama ve Yutak kapağının açılmasıyla ciğerlerdeki havanın ağızdan verilmesi.

Öksürüğe Neden Olan Etmenler

Günümüzde çoğu hastalığın ana semptomu olan öksürüğün pek çok nedeni vardır. Nezle, astım, reflü, kalp yetmezliği ve grip gibi hastalıklar kuru öksürüğe yol açar. Bronşit, sinüzit ve tütün kullanımı ise balgamlı öksürüğe neden olur. Bazen öksürüğün nedeni psikolojik bile olabilir.

Sigara ve Öksürük

Sigara kullanan kişilerde zaman içinde günlük kullanım sayısına bağlı olarak bronşlar balgam üretmeye başlar. Bu da öksürüğe neden olur. Uzun yıllar kişinin sigara kullanmasıyla öksürüğünüz giderek artar, kronik hale gelir. Bunun sonucunda kişi kanser veya tip 2 diyabet gibi ciddi hastalıklara yakalanabilir. Ayrıca sigara kullanan insanlar KOAH’a yakalanma ihtimali kullanmayanlara göre 30 kat fazladır

İlaçlar Öksürüğü Tetikler Mi?

Bazı tansiyon ilaçları buna neden olabilir. Tansiyon ilaçları kullanan insanların ye yakınında sık öksürük görülür. İlaç kullanmaya başladıktan hemen sonra görülebildiği gibi birkaç yıl sonra da görülebilir.

Öksürüğün Nedeni Psikolojik Olabilir Mi?

Psikolojik öksürük “Tik öksürüğü” ismiyle de bilinir. Genellikle genç yaşta görülür. Öksürükle birlikte nefes darlığı da görülebilir. Günümüzde pandemi sürecinde sıkça rastlanır. Bu tür öksürüğün sebebi kişinin somatik yapısında bir şeylerin ters gittiğine işaret eder. Genelde kuru öksürük şeklinde görülür. Tedavisinde psikoterapi yöntemi kullanılır. Tedavi konuşma üzerinden ilerler.

Pandemi Sürecinde Öksürük

2019 yılında ortaya çıkan “Korona virüs” adı verilen salgın hastalığın ana semptomlarından biri kuru öksürüktür. Aslında kuru öksürüğün en temel nedenlerinden biri tansiyon ilaçlarına bağlı olan yan etkisidir. Kuru öksürüğün sebebinin virüs olup olmadığını anlamak için akciğer filmlerine bakılır. Bu filmlerin temizliğine bağlı olarak sebebi bulunabilir. Bu yazımız öneri olmakla beraber böyle bir durumda mutlaka hekiminizden destek almalısınız.

Öksürük

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin