Ayak Kokusu Neden Olur

Ayak Kokusu Neden Olur
Ayak Kokusu Neden Olur doğal

Ayak Kokusu Neden Olur ve Ayak Kokusu Nasıl Giderilir?

Ayak Kokusu Neden Olur? Ayak kokusu yaşayan bireyler, kokunun nedenini pek araştırmamaktadır. Ayak kokusuna neden olan şeyin bir rahatsızlık olabileceğini de düşünmeniz gerekmektedir. Ayakların kokmasına neden olan birçok farklı etken mevcuttur. Bunlarından arasında sağlık sorunları da vardır.

Ayak kokmasının en temel nedenleri, aslında kişinin ayaklarına iyi bakmamasından kaynaklanmaktadır. Ayakkabı ve çorap seçimi bunun başlıca örnekleri arasında yer alır. Ayaklarınız kokmaya başladığından itibaren kokuyu gidermeye yönelik çalışmalar yapmazsanız, kokular kalıcılığını ve etkisini artırarak devam edecektir. Bu aşamada ilk olarak kokuya neden olan etkeni bulmanız gerekmektedir. Ardından kokuyu gidermeye yönelik çalışmalar yapabilirsiniz.

İşte ayak kokusuna neden olan durumlar;

  • Ayakkabı ve çorap seçimi
  • Sık giyilen ayakkabı ve çorap
  • Yeterli Temizlenmeyen ayaklar
  • Hastalıklar
  • İlaç kullanımı
  • Hormonsal durumlar
  • Beslenme şekli

Ayakkabı ve Çorap Seçimi

Ayak kokusunun başlıca nedenleri arasında, ayakkabılar ve çoraplar gelmektedir. Size ve mevsime uygun olmayan ayakkabılar seçmeniz ayağınızda koku oluşmasına neden olabilir. Terleyen ayaklar için teri emerek rahatlatacak çoraplar tercih etmelisiniz. Giydiğiniz ayakkabılar mevsimine uygun ayakkabılar olmalı. Çok sıcak havalarda kapalı ayakkabılar giyerek ayağınızı havasız alana esir etmemelisiniz.

Sık Giyilen Ayakkabı ve Çorap

Birkaç gün üst üste aynı çorabı giymek ayağınıza kötü kokuların oluşmasına sebebiyet verebilir. Çoraplar kısa sürede kirleneceği için her gün çoraplarınızı değiştirmelisiniz. Bunun yanı sıra ayakkabıda da durum buna benzemektedir. Her gün aynı ayakkabıyı giyerseniz ayaklarınızın kokması muhtemel olacaktır. Her gün çoraplarınızı yenilemelisiniz ve her gün üst üste aynı ayakkabıyı giymemelisiniz. Eve geldiğinizde ayakkabınızı çıkarıp havasız kalan dolapların içerisine koymak yerine balkonunuza koyarak içerisini havalandırabilirsiniz.

Yeterli Temizlenmeyen Ayaklar

Tırnak ve parmak aralarına yerleşen bakteriler, ayak kokusunun oluşmasında başroldedirler. Ayak kokusunu gidermek veya oluşmasına sebebiyet vermemek için ayak bakımınızı titizlikle yapmalısınız. Her gün bol suyla ayaklarınızı temiz olduğundan emin olana kadar iyice yıkamalısınız. Bu işlemi her yapmanız gerekmektedir. Çünkü ayakkabı içerisinde ayağımız rahatlıkla terlemektedir. Bundan dolayı kirlenmesi de kolay olacaktır.

Hastalıklar

Ayak kokmasına neden olan birkaç hastalık bulunsa da bunlardan en önemlisi ayak mantarı ve hiperhidroz yani ayak terlemesi rahatsızlığıdır. Ayak mantarı oluşmasının nedeni, ayakların temiz tutulmaması ve havalandırılmamasıdır. Ayağınız hep kapalı ayakkabının içerisinde kalıyorsa mantar oluşması muhtemeldir. Ayak terlemesi rahatsızlığı da bu durumla aynı sayılabilir. Ayakların sürekli havasız kapalı yerde kalmasından dolayı terleme meydana gelmektedir. Bu durumda ayaklar sık sık yıkanmazsa yine hüsran sonuçlar doğurabilir. Fakat böyle rahatsızlıkları olan kişilerin de doktora görünmesinde fayda vardır.

İlaç Kullanımı

Kullanılan birçok ilacın insan vücudunda yan etkiye neden olduğu yıllarca görülmüştür. Bu yan etkilerin arasında ne yazık ki ayak kokusu da var. Kullandığınız birçok ilaç yan etki olarak ayaklarınızda kötü kokulara neden olabilir. Bunun çözüm yolu o ilaçları bırakmaktan geçer. Ancak o ilaçları bırakmak basit bir iş olmadığı için doktorunuza bu durumu danışmanız en doğrusu olacaktır.

Hormonsal Durumlar

Ayak Kokusu Neden Olur? İnsanların belirli dönemlerde vücutlarında hormonel değişikliklerin görülmesi muhtemeldir. Doğum dönemlerinde veya menopoz döneminde bu duruma rastlamak mümkündür. Hormon değişikliği yaşandığında da terlemede artış olabileceğinden ayaklar sık terleyebilir. Bu durumda ayaklarda kokunun oluşmasına sebebiyet verecektir.

Beslenme Şekli

Beslenmeniz ayaklarınızın daha fazla terlemesine doğrudan etki etmeyebilir. Fakat terlemeye bağlı olarak oluşan ayak kokularının artmasında oldukça etkilidir. Baharat ve sarımsak gibi gıdaları çok sık tüketmeniz, ayak kokusunun artmasına neden olabilir. Özellikle kokunun daha baskın olmasının nedenleri arasındadır.

Ayak kokusunu önlemek için yapılması gerekenler

  • Ayaklarınızın kokmasını önlemek için ilk olarak ayaklarınızı temiz tutmalısınız. Bunun için ayaklarınızı her gün veya günde birkaç kez yıkayın. Temiz olduğundan emin olun,
  • Beslenirken aşırı baharatlı gıdalardan ve aşırı sarımsak tüketiminden uzak durun,
  • Ayakkabılarınızın kokmaması için onları kapalı alanlarda tutmak yerine balkon veya camınızın kenarı gibi hava alan yerlerde saklayın. Ayakkabınızın içerisindeki kötü kokunun gitmesine izin verin,
  • Ayakkabı ve çorap seçimine dikkat edin. Naylon karışımı çoraplardan uzak durun. Hava almayan kapalı ayakkabıları tercih etmeyin,
  • Ayaklarınız çok terliyor veya mantar varsa mutlaka sağlık kuruluşuna başvurun,
  • Her gün çorap değiştirin ve aynı ayakkabıyı sürekli giymeyin,

Ayak Kokusuna İyi Gelen Doğal Yöntemler

Ayak kokusuna ne iyi gelir? Ayak kokusunun gidermek ve oluşmasına engel olmak için yukarıdaki yöntemleri kesinlikle uygulamalısınız. Ayaklardaki kokuları gidermek için birkaç farklı yöntem vardır. Bu yöntemler üzerine araştırmalar yapılmasa da alternatif tıpta tercih edilmektedir. Ayak kokusunu gidermek için bu doğal yöntemlerden yararlanabilirsiniz. Ancak ayak kokusu kullanılan ilaçlar, mantar, enfeksiyon ve hastalıklara bağlı olarak oluşuyorsa mutlaka bir hekime görünmelisiniz. İşte ayak kokusunu gidermek için uygulanabilecek doğal yöntemler;

Limon Suyu

Limon, içerisindeki asidik maddelerden ve antioksidan özelliğinden dolayı ayaklardaki bakterilerin ölmesinde yardımcı olacaktır. Bu yöntemi uygulamak için bir bardak limon suyu, ılık su ve bir tane kaba ihtiyacınız var. Limon suyunu ayaklarınızın gireceği kadar geniş olan bir kabın içerisine boşaltın. Ardından üzerine ayak bileklerinize gelecek kadar ılık su ekleyin. Ayaklarınızı bu karışımın içerisinde 20 dakika kadar bekletin.  Bu yöntem sayesinde ayaklarınızın kötü kokmasına neden olan bakterilerden kurtulabilirsiniz.

Sirkeli Su

Sirke, içerisindeki bileşenler sayesinde ayakların kokmasını önleyecek ve terlemesini bir süreliğine engelleyecektir. 2 litre suyu bir kabın içerisine boşaltın. Arından içerisine 3 yemek kaşığı kadar sirke ilave edin. Karışım içerisine ayaklarınızı koyun ve 20 dakika kadar içerisinde bekletin. Her gün bu yöntemi uygulayarak ayaklarınızın kokmasını engelleyebilirsiniz.

Siyah Çay

Siyah çay ayak kokusunu gidermek için birçok uzman tarafından önerilmiştir. Bu yöntemle ayak kokusuna veda eden birçok birey vardır. Bu yöntem için ilk olarak normal çay demler gibi çay demliyoruz. Ardından çayı süzerek suyunu bir kabın içerisine alıyoruz. Soğuyan çayın içerisine ayaklarımızı koyarak 20 dakika kadar bekliyoruz. Bu yöntemi bir hafta boyunca her gün uygulayabilirsiniz. Ardından ayaklarınızdaki kötü kokulara veda edebilirsiniz.

Ayak Kokusu Neden Olur

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin