1. Haberler
  2. Genel
  3. Baharat Nedir?

Baharat Nedir?

Baharat Nedir
Baharat zararları Nedir

Baharat Nedir? Baharatların Faydaları Nelerdir?

Baharat Nedir? Baharat insanların yiyeceklerini tatlandırmak için kullandığı, koku ve tat bakımından insanların hoşuna giden, insanlar tarafından veya doğada kendi başına yetişen bir takım bitkilerden elde edilen kurutulmuş bitkilerdir. Baharat, Arapça ve Farsça’da “spice” anlamına gelen kelime, çeşitli baharat ve tohumların karışımından oluşan bir karışımdır. Baharat, genellikle yemeklerin lezzetini arttırmak ve kokusunu geliştirmek için kullanılır. Özellikle İslami mutfaklarında sıkça kullanılır. Baharat karışımı içinde bulunan baharat ve tohumlar arasında karabiber, kimyon, korint, köri, kimyon, zencefil, karanfil, tarçın, zerdeçal ve biber gibi çeşitler bulunabilir. Baharat karışımının içeriği, farklı mutfaklarda ve farklı yemeklerde değişebilir.

Baharatlar bitkiler vasıtasıyla elde edilir. Bitkilerin bazı kısımlarının kurutulması ile baharatlar elde edilir. Yiyeceklere tat vermek için veya da sağlık açısından bazı etkileri ve faydaları olduğu için baharatlar oldukça fazla bir şekilde yiyecekler ile birlikte tüketiliyor.

Eski çağlarda baharatlar ilaç yapımı gibi konularda kullanılmasının yanı sıra merhem, gibi bir takım kremlerde baharatlar ile hazırlanmaktaydı.

Eski zamanlardaki insanlar, baharatların hastalıkları iyileştirdiği ve insan vücuduna faydalı olduğunu düşündükleri için sık bir şekilde tüketilmekteydi. O dönemlerde pek çok ünlü ve başarılı hekim, baharatları hastaların tedavisinde kullanmaktaydı. ilginizi çekebilir; Baharatların Bilinmeyen Faydaları nelerdir?

Baharat Faydaları Nelerdir?

Baharat faydaları nelerdir sorusu pek çok kişi tarafından oldukça merak ediliyor. Yiyeceklere lezzet katmasının yanı sıra sağlığa da faydalı olması ile baharatlar insanlar için oldukça önemli besinler arasında yer alıyor. Yiyeceklerde çok az miktarda kullanıldığında dahi yemeğin lezzetini inanılmaz derecelerde artırması baharatın ne kadar güçlü bir etkiye sahip olduğunun bir göstergesi hâline geliyor. Yemekler üzerinde bu kadar etkili olması sağlığımız açısından da bir etkide olacağını gösteriyor.

Baharat, yüksek miktarda antioksidan içeren yüksek dozda besinlerdir. Antioksidanlar, vücutta bulunan serbest radikallerin zararlı etkilerine karşı savaşan maddelerdir. Serbest radikaller, vücudumuzda doğal olarak oluşan ve hücrelerimizi zarar veren maddelerdir. Antioksidanlar, bu serbest radikallerin zararlı etkilerini azaltarak, vücuttaki hücreleri korur ve hücrelerin daha uzun süre sağlıklı kalmasını sağlar.

Baharatlarda Bulunan Vitaminler

Baharatlar ayrıca, çeşitli mineral ve vitaminler içerirler. Örneğin, kurkuma, demir, kalsiyum ve B kompleks vitaminleri içerir. Bu mineral ve vitaminler, vücutta çeşitli işlevleri olan önemli maddelerdir ve vücutta bulunan ihtiyaç duyulan miktarlarının karşılanması gerekir.

Baharatlar ayrıca, çeşitli anti-enflamatuar özelliklere sahiptirler. Bu özellikler sayesinde, baharatlar vücutta oluşan enflamasyonu azaltarak, ağrıyı hafifletirler ve vücuttaki iltihaplı süreçleri azaltırlar.

Baharatlar ayrıca, çeşitli kronik hastalıkların önlenmesinde de faydalı olabilirler. Örneğin, kurkuma, kanser hücrelerinin büyümesini yavaşlatabilir ve kanser riskini azaltabilir. Ayrıca, kurkuma, kalp sağlığını iyileştirici etkilere sahiptir ve kalp krizi ve inme riskini azaltabilir.

Sonuç olarak, baharatlar, vücutta bulunan serbest radikallerin zararlı etkilerine karşı savaşan antioksidanlar içerirler ve çeşitli mineral ve vitaminler içerirler. Ayrıca, anti-enflamatuar özelliklere sahiptirler ve kronik hastalıkların önlenmesinde de faydalı olabilirler.

Baharat besinlerin korunmasında yardımcı olduğu gibi insanların sağlığını koruması adına da yardımcı oluyor. Araştırmalar sonucundan baharatların kanı sulandırma da etkili olduğu, vücuttaki iltihapları gidermede etkili olduğu ve kanser gibi hastalıkların gelişmesini önleyebildiği gözlemlenmiştir. Hatta dünya üzerinde en az kanser vakaları görülen Hindistan’da, kanserin bu kadar az olması baharat tüketiminin fazlalığı ile ilişkilendiriliyor. Tüm bu sağlık açısından faydalarına istinaden, yiyecekler ve yemeklerde doğru oranda kullanılması halinde daha faydalı olacağı aşikardır.

Bu yüzden yiyecekler üzerinde mutlaka baharat kullanın ve bu kullanımı doğru ölçülerde kullanarak kendinize daha fazla yarar sağlayın. Baharatların çeşitlerine göre farklı faydaları olduğundan dolayı yiyeceklere ihtiyacınız olan faydalı baharatları tercih etmenizde fayda var. Doğru ölçülerde ve doğru miktarlarda baharat kullandığınız takdirde olumlu yönde sonuçlar olmanız oldukça muhtemeldir.

Baharatın zararları

Baharat, genellikle yüksek miktarlarda tüketildiğinde bazı zararları olabilir. Bunlar şunlar olabilir:
  1. Mide yanması: Özellikle baharatın bileşiminde bulunan kapsaisin adı verilen bir madde, mide yanmasına neden olabilir. Bu mide yanması, sıklıkla fazla miktarda tüketilen baharatlardan kaynaklanabilir.
  2. İştah azalması: Baharat, genellikle tat ve kokusu nedeniyle tüketilir. Ancak baharatın yüksek miktarlarda tüketilmesi, iştahı azaltabilir ve bu da kilo alımını engelleyebilir.
  3. Sindirim sorunları: Baharat, sindirim sisteminde birçok faydası olduğu gibi, bazen sindirim sorunlarına da neden olabilir. Özellikle bazı baharatlarda bulunan maddeler, sindirim sisteminde tahrişe neden olabilir ve sindirim sistemi üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir.
  4. Allerjik reaksiyonlar: Baharatın bileşiminde bulunan maddeler, bazı kişilerde allerjik reaksiyonlara neden olabilir. Özellikle baharatın yüksek miktarlarda tüketilmesi, allerjik reaksiyon riskini artırabilir.

Baharatın zararlarından korunmak için, doğru miktarlarda ve dengeli bir şekilde tüketilmesi önemlidir. Ayrıca, baharatın yüksek miktarlarda tüketilmesi durumunda, doktorunuza danışarak gerekli önlemleri almanız önerilir.

Baharat Çeşitleri nelerdir?

Baharat çeşitleri arasında şunlar bulunmaktadır:

  1. Kırmızı biber
  2. Yeşil biber
  3. Karabiber
  4. Kimyon
  5. Köri
  6. Tarçın
  7. Kırmızı pul biber
  8. Paprika
  9. Zencefil
  10. Toz biber
  11. Nane
  12. Kekik
  13. Karanfil
  14. Künefe tarçını
  15. Köri tozu
  16. Paprika tozu
  17. Toz kekik
  18. Toz karanfil

Mucize baharatlar

Mucize baharatlar, çeşitli sağlık problemlerine çözüm olacak özel baharatlar olarak bilinir. Örnekler:

  • Zencefil: Öksürük, soğuk algınlığı, kilo verme gibi sağlık sorunlarına çözüm olabilir.
  • Kurkuma: İçinde bulunan curcumin maddesi ile inflamasyon azaltıcı ve antioksidan özelliklere sahiptir.
  • Karabiber: İçinde bulunan piperin maddesi ile metabolizmayı hızlandırır ve kilo vermeyi kolaylaştırır.
  • Kekik: Antioksidan özelliklere sahip olmasının yanı sıra, stres azaltıcı ve sindirim sistemini düzenleyici özelliği vardır.
  • Nane: Ağız ve diş sağlığına iyi gelir, baş ağrısı gibi belirtilere iyi gelebilir.

Bu baharatların hepsinin farklı sağlık faydaları vardır ancak her kişinin ihtiyaçları farklı olduğundan, hangisinin hangi problemler için daha etkili olduğunu doktorunuza danışarak öğrenmelisiniz. Tuzla Aktar Baharat firmaları iletişim bilgilerine web sitemizden ulaşabilirsiniz

 

 

Baharat Nedir?
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin