1. Haberler
  2. Blog
  3. Bel Tutulması Neden Olur Çözüm Yolları Nelerdir?

Bel Tutulması Neden Olur Çözüm Yolları Nelerdir?

Bel Tutulması Neden Olur Çözüm Yolları Nelerdir
Bel Tutulması Neden Olur Çözüm Yolları Nelerdir

Bel Tutulması Neden Olur Çözüm Yolları Nelerdir?

Bel Tutulması Neden Olur Çözüm Yolları Nelerdir? Alt sırtta ani sertlik olması durumunda, bacakları yukarı kaldırmak ve omurgaya bastırmak ağrıyı hafifletmeye yardımcı olacaktır. Ağrınız üç günden fazla devam ederse, altta yatan neden teşhis edilmelidir.

Bir doktorun sırt ağrısı veya sertliği olmaması gerektiğine dair bir kural yoktur. Tedavide neler yapılabileceğini anlatmak istiyorum. Bel ağrılarının nedeni yaygın olarak bilinse de bel ağrımız beklenmedik bir nedenle ortaya çıkar.

Peki; Bel Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir? Hepinizin bildiği gibi MR’a girer girmez üzerimizi çıkarırız ve ince bir önlükle atış poligonuna alınırız.  MR’nin ortam sıcaklığı, normal ortam sıcaklığından daha düşüktür. Yani MRI taraması sırasında vücudunuzda hiçbir şey olmayan soğuk bir odada tarama bitene kadar uzun süre beklemeniz gerekir. Seans bittiğinde, röntgen teknisyenim seanstan sonra kalkabileceğimizi söylediğinde, hasta sırtının kasıldığını ve hareket edemediğini fark edilip gözlemlemiş durumda. Böylece tıp literatürüne yeni bir alıkoyma nedeni eklendi.

MRI taraması sırasında beliniz tutulabilir. Aslında bu olayın soğuk bir ortamda uzun süre uygun olmayan pozisyonda kalması nedeniyle bel kaslarının spazm ve kasılmalarından kaynaklandığını biliyoruz. Bel ağrımızdan başlayarak bel gerginliğini açıklamaya çalışacağız.

Araştırmalara göre dünyada her 10 kişiden 8’i hayatında bir kez bel ağrısı çekiyor.

Hemen hemen herkes sırt sertliği yaşayabilir. Dikkatli olmalısın. Yerden bir bardak suya uzandığınızda veya bir gazete aldığınızda, aniden kendinizi kilitli ve hareket edemez halde bulabilirsiniz. Bu fenomen toplumumuzda çok yaygındır. Basit bir olay gibi görünse de altında yatan nedeni ortaya çıkarmak önemlidir.

Günlük yaşamdaki bel ve bel ağrıları aşırı kullanım, spor yaralanmaları veya kazalardan kaynaklanabilir. Bunu bilmekte fayda var; Lomber kaslar kasılsa da, lomber omurgada veya bu kasılmaya neden olan çevre anatomik dokularda görünüşte küçük yaralanmalar vardır.

Bel gerginliği kasları içerir: Kalın lumbosakral kaslar beli düz tutar ve denge sağlar. Anormal hareketlerle omurgamızın zarar görmesini engellerler. İsteyerek hareket ettirdiğimiz bu kaslar, omurgamıza yönelik bir tehdit algıladıklarında bazen istemsiz olarak kasılırlar. Belin arka kısmındaki kaslar karın kasları ile uyum içinde çalışır. Karın kaslarının zayıflığı bu uyumu bozar. Alt sırt kasları kasıldığında, alt sırtta yoğun bir ağrı oluşur ve kişiyi kilitler ve hareket etmesini engeller. Buradaki tek sebep, omurgamızı çevreleyen kas ve bağlardaki spazmdır. Omurga çevresindeki büyük kasların ve destekleyici bağların yaralanması, iltihaplanmanın gelişmesine neden olabilir ve sonunda bel ağrısına ve kronik bel ağrısına neden olabilir.

Dejeneratif Disk: Bu duruma dejeneratif disk hastalığı denir. Bel ağrısı ve sertliğinin en yaygın nedenlerinden biri, omurlar arasındaki disklerin aşınması ve yırtılması, boy kaybı ve bütünlüğün bozulmasıdır.

Diskler dejenere olduğunda arkanıza yaslanıp belinizi sağa sola çevirmeniz zorlaşır. Sabahları yataktan zar zor kalkıyorsunuz. Discitis: Omurlar arasındaki disklerin iltihaplanmasına verilen isimdir. Aşırı sırt ağrısına, alt sırtta sertliğe neden olur. Bu ciddi durum hastaneye yatmayı gerektirir.

Fıtıklar: Anormal bası meydana geldiğinde bahsettiğimiz diskler yerlerinden omuriliğe doğru hareket ederler. Diskin kabarcıklar oluşturarak sinir üzerindeki baskısı ağrı ve spazmlara neden olan kimyasalların ortaya çıkmasına neden olur. Sinir kökleri zarar görür ve iltihap oluşur. Sinir köküne yapılan bu baskı ağrı, uyuşma ve karıncalanma gibi sorunlara neden olabilir.

Siyatik: Fıtıklaşmış bir diskin özel bir tanımı, sunumudur. Benzer şekilde ağrı, uyuşma, yanma, karıncalanma gibi semptomlara neden olan sinirin sıkışmasına bağlı olarak kalçadan ayak ucuna kadar uzanır.

Spondilolistezis:

Bu, beldeki omurlardan birinin hizasının bozulduğu ve kaydığı, sinirleri sıkıştırdığı bir durumdur. Bu olağandışı durum, ani hareketler, ağır yükler veya strese maruz kalma nedeniyle alt sırtta ani sertlik ile ortaya çıkabilir.

Skolyoz ve romatizma:
Normalde ağrısız olan bu iskelet eğriliği bazen ani sırt sertliğine neden olabilir. Skolyozlu hastalar egzersizleri ihmal etmemeli ve ağrı hissederken daha fazla dikkat etmelidir.

Romatoid artrit:
Artrit, omurların iltihaplanmasına, yani eklemlerin iltihaplanmasına neden olur ve bu da belde ani sertliğe neden olabilir.

Kemik kaybı:

Osteoporoz, vertebra kırıklarından ve vertebra çökmesinden kaynaklanan ağrıya neden olabilir. Kompresyon kırığı olarak bilinen sorun oluştuğunda dayanılmaz ağrılar ortaya çıkabilir. Sırttaki sertlik hastayı çok rahatsız eder, bazen hareket edemez hale gelir.

Hamilelik ve Obezite:
Karın kaslarının zayıfladığı ve bel üzerinde anormal bir yüke maruz kaldığı durumlarda sırt kasları gergin ve kasılmalı, tutukluk ve ağrı oluşur.

Ağır kaldırma: Bu başlı başına bir risk faktörüdür.

Bel Yapısı: Vücudumuzun ağırlığını taşıyan omurgamızın en hareketli kısmı bel omurlarıdır. Bunlara L1 ve L5 denir. Omurlar arasındaki boşluğu oluşturan disk adı verilen beş kıkırdak yapısı vardır. Kaslar hareket ettiğinde bu diskler, kemikler üzerindeki yükü azaltmak için amortisör görevi görür.

Diskin dışında, ligament adı verilen doku bantları omurgayı yerinde tutar, tendonları ve kasları omurgaya tutar. Ayaklara uzanan sinirler ise alt sırttaki omurlar arasından çıkar ve aşağı doğru hareket eder. Bel ağrısı ve sertliği esas olarak mekanik nedenlere bağlıdır. Öte yandan, yaşla birlikte omurilik eklemlerinde, disklerde ve kemiklerde aşınma ve yıpranmaya bağlı olarak ortaya çıkan spondiloz adı verilen genel dejenerasyon da bel ağrısı ve sertliğinin başlamasını kolaylaştırır.

*Ağır kaldırma
*İtme ve çekme hareketleri
*Omurgada anormal hareketler
*Yaralanmalar
*Ofis çalışanları,
*Uzun süredir egzersiz yapmayan ve aniden egzersiz yapmaya başlayan kişilerde yüksek sırt sertliği riski vardır. *Anksiyete ve depresyon ağrı algısını değiştirebilir. Stres ayrıca kas kasılmalarına da neden olur.

NE YAPMALIYIM?

Ağrıyı gidermek ve spazmları gidermek için sırt kaslarının gevşetilmesi gerekir. İlk iki veya üç gün iki saat 15-20 dakika aralıklarla buz uygulaması yapılabilir. Önemli olan buzun cilt ile direkt temas etmemesidir. Aksi takdirde buz yanıkları meydana gelebilir. Ice uygulaması fena değil ama tercihimiz sıcak olanı. Sıcak uygulamalar da kuru sıcak değildir, hamamda taş göbek üzerine yatmak, kaplıca suyuna batırmak gibi hoş uygulamalar tercih edilir. Ani sırt sertliği, kas spazmları ve ampütasyonlar için en etkili çözüm sıcak sudur. Amaç kasları gevşetmek ve ağrıyı azaltmaktır. Alt sırtta ani sertlik olması durumunda, bacakları yukarı kaldırmak ve omurgaya bastırmak ağrıyı hafifletmeye yardımcı olacaktır.

Bel Tutulması Neden Olur Çözüm Yolları Nelerdir?
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin