Bilinçsiz Antibiyotik Kullanmanın Zararları

Bilinçsiz Antibiyotik Kullanmanın Zararları hangileri
Bilinçsiz Antibiyotik Kullanmanın Zararları nelerdir ekşi

Bilinçsiz Antibiyotik Kullanmanın Zararları

Bilinçsiz Antibiyotik Kullanmanın Zararları; Hangi mevsim olursa olsun, fark etmez bakteri, virüs ve mikropların neden olduğu enfeksiyonlardan dolayı hepiniz hasta olabilirsiniz. Vücutta bulunun bakteri ve enfeksiyonların tedavi etmede en çok kullanılan ilaçlar antibiyotikler oluyor. Ancak antibiyotik kullanımı doktor kontrolü olmadan yapılıyorsa, bu durum sağlığınızı pek çok acıdan tehlikeye sokabilir. Türkiye olarak diğer ülkelere göre antibiyotik kullanımı acısından ilk sırada yer alıyoruz. Bilinçsizde kullandığınız antibiyotikler vücudunuzda bazı hastalıklara neden oluyor. Bu nedenle antibiyotik kullanımı konusunda gerekli hassasiyeti göstermeniz gerekiyor.

Doktor kontörlü Olmadan Antibiyotik Kullanmanın Zararları

Grip oldunuz ya da boğazınız ağrıyor. Doktora gitmeden gidip eczaneden antibiyotik ilaçlar aldınız. Bu durumu alışkanlık haline getirdiniz. O zaman vücudunuzda hangi zararlı durumlar oluşacak gelin birlikte göz atalım… işte antibiyotiğin zararları şunlardır;

  • Öncelikle ne için hangi hastalığı tedavi etmek için antibiyotiği kullandığınızı bilmediğiniz için bağışıklık sisteminiz zarar görecektir.
  • Antibiyotik üzerinde yapılan araştırmalarda insan floarasını değiştirdiği sonucuna varılmış olup, antibiyotiğin aynı zamanda vücut için yaralı mikrop ve bakterileri de öldürecektir.
  • Ayrıca mukozal bağışıklığın zayıflamasına neden olan gribal etkenlere karşı vücudunuzu ve bağışıklık sisteminizin zayıf kalmasına neden olacaktır.
  • Gereksiz ya da bilinçsiz antibiyotik kullanımından dolayı meydana gelen bir diğer rahatsızlık ise obezite oluyor. Modern çağda insanların ortak sorunlarından birisi olan obezite bağırsaklardaki flora bozukluğuna neden olmaktadır. Bu durumda tamamen obezite ve fazla kiloya neden olur
  • Antibiyotik ve ishal birbirleri ile yakından ilişkilidir. Bakteriyel enfeksiyonların oluşması sonrasında kullanacağınız antibiyotik ya da aniden antibiyotik kullanımını bırakmak ishal sorununa neden olmaktadır. Özellikle çocuklarda bu durum sık meydana gelir.
  • Yapılan klinik araştırmalara göre akut böbrek yetmezliği hastalığını 15’te 1’nin antibiyotik ve benzeri ilaçların aşırı kullanılmasından kaynaklı olduğu tespit edilmiştir. Özellikle ileri yaşlarda ve çocuklarda antibiyotiğin fazla kullanılması böbrek yetmezliği hastalığına neden olmaktadır
  • Gereksiz antibiyotik kullananın zararlarından birisi de karaciğer fonksiyonlarında yaşanan hastalıklar olmaktadır. Günümüzde karaciğer nakil bekleyen hastaların büyük bir bölümünü antibiyotik kullandığı tespit edilmiştir.  İlk evrelerde hafif görünen karaciğer fonksiyon bozukluğu ağır enfeksiyon oluşması halinde kullanılması gereken antibiyotikler ile daha ciddi seviyeye gelebilmektedir.

Antibiyotik Kullanmanın Yan Etkileri

Antibiyotik doktor tarafından verildiğinde belirli tozlarda kullanılan ağır ilaçlardan birisidir. Hastalığın tanısı konulmadan antibiyotik kullanmak bir takım yan etkiler meydana getirebilir. Ayrıca bazı kişilerde antibiyotik alerjisi oluşabildiği için mutlaka doktor kontrolü üzerine kullanılması gerekir. Gereksiz antibiyotik kullananlarda nefes darlığı başta olmak üzere kalp atışlarının ritmi hızlanır, tansiyonu düşüp, yükselebilir, deride dökülmeler meydana gelebilir ve bilinç kayıpların oluşabilir. Bunun dışında;

  • Ani ve hızlı bir şekilde zayıflama
  • Mide ülseri gibi mide hastalıkları meydana gelir
  • İştah kayıpları oluşur
  • Karın ağrısı şişkinlik bulantı ve kusma meydana gelebilir.
  • Dudak kenarlarında çatlaklar oluşabilir

Bu nedenle antibiyotikler gereksiz yere alınmamalıdır. Sadece bakteriyel olduğu tespit edilen ve doktor tarafından belirlenen hastalıkların tedavisinde belirli sürelerde kullanılması gerekir. Çok ihtiyaç duyulmadıkça etkisi çok geniş olan antibiyotikler çok fazla kullanılmamalıdır. Karaciğer ya da böbrek hastalarına antibiyotik gerekliyse, düşük dozlu antibiyotikler tercih edilmelidir.

Bilinçsiz Antibiyotik Kullanmanın Zararları

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin