Böbrekte Kum Neden Oluşur 

Böbrekte Kum Neden Oluşur 
Böbrekte Kum Neden Oluşur 

Böbrekte Kum Neden Oluşur

Böbrekte Kum Neden Oluşur? Böbrekte kum günümüzde en çok görülen sorunlardan bir tanesidir. Çoğunlukla yaşam tarzındaki oluşan değişiklikler beslenme şekline bağlı olarak oluşan böbrekte kum toplumumuzda insanların %10’unda yaşantısında bir kere karşılaştığı bir durum olmaktadır. Hastanın böbreklerinde fark ettiği bazı semptomlar ile belirti gösteren böbrekte kum tanısı idrar tahlili ile kesinleşmektedir. Belirli semptomları taşıyan hastaların yaptıracağı idrar tahlilinde idrardaki lökosit ve eritrosit kan hücreleri ile yabancı kristallere rastlanılır. Böbrekte kum belirtileri taşıyan ve böbrekte kum olduğu anlaşılan hastaya tedavisi için ağrı kesici ve antibiyotik tedavisi uygulanır.

Böbrekte Kum Neden Oluşur

Günümüzde neredeyse her insanın hayatından bir kere karşılaşabileceğini böbrekte kum neden oluşur sorusu gündeme çok sık gelmektedir. Birçok kimse bunu yaşam tarzı ve beslenme şekli ile kıyaslasa da aslında bu durum vücut sıcaklığı ile çözünmeyen fosfat sistin ve oksalar gibi kristaller nedeni ile ortaya çıkıyor. İnsanda idrar çıkışı böbreklerden idrar kanaları vasıtası ile mesaneye taşınır ve son olarak vücuttan atılması için dışarı salınır. İdrar çıkışını sağlayan tüm kanallar oldukça incedir ve bütün katı maddelerin geçişi uygun yapıya sahip değildir.

İdrar bu kanallardan geçemez ise böbrekte kalır ve böbrek kumuna ne de olur. Ayrıca bazı ilaçların kullanımı, idrarda magnezyum seviyesinin çok fazla olması ve aşırı ürik asittin neden olduğu gut hastalığı ülseratif kolit ve benzeri gibi hastalıklar böbrek kumu oluşumuna neden olmaktadır.  Ayrıca ailede böbrekte kum hikayesi bulunan kişilerde de bu sorunu oluşması kaçınılmaz bir durumdur.

Böbrekte Kum Dökme Belirtileri Nelerdir

Börekte kum belirtileri kum dökme ve böbrek kumu dökme belirtileri ya da semptomları halk arasında en çok merak edilen konuların başında gelmektedir. İdrarda kum belirtileri oluşumuna neden olan kristallerin büyüklüklerine göre değişiklik göstermektedir. Eğer böbrekteki kum boyutu ince idrar kanallarından geçecek kadar küçükse pek bir belirti göstermez. Eğer kum taşları idrar kanalından geçemeyecek kadar büyükse bazı belirtileri ile ortaya çıkar. İdrar kanallarının tıkanmasına neden olduğu için ağrılara neden olur. Eğer hastalığın tedavisinde geç kalınırsa ağrılar günden güne biraz daha şiddetlenebilir. Böbrekte kum dökme belirtileri arasında yer alan ağrılar kalça arasında, kaburgalarda karnın alt tarafından başlayıp vücudun yan tarafına doğru yayılan ağrılar şeklinde görülür. Ve bu ağrılar çoğu zaman kasık ve sırtlara kadar yayılabilir. Bu ağrılar şiddetlendikçe mide bulantısı ve kusma meydana gelir. Belirli aralıklarla ortaya çıkan kum dökme belli aralıklarla ortaya çıkıp her 20 ile 60 dakika arasında ağrılar şiddetlenmektedir. Bu belirtilerin dışında;

  • İdrar sırasında yanma
  • İdrarda kırmızı kahverengi ve pembemsi kan gelmesi
  • İdrarda taş ya da gözle görülebilecek küçük boyutlu taşlar
  • Sürekli olarak dışarı çıkma
  • Enfeksiyonda bağlı olarak titreme ve yüksek ateş gibi belirtileri ortaya çıkmaktadır.

Böbrekte Kum Oluşumundan Nasıl Korunmalıyız

Böbrekte kum oluşumundan nasıl korunabiliriz, sağlıklı bir vücut için çok önemli olan böbreklerin sağlığını korumak için dikkat edilmesi gerekenler vardır.  Böbreklerin sağlıklı çalışması için en gerekli olan su tüketimine dikkat etmeli ve gün içinde en az 2,5 litre su içmelisiniz. Aşırı Tuz tüketimi de böbrek sağlığı açısından son derece önemli bir konudur. Aşırı tuz tüketimi böbrek sağlığını bozmaktadır. Kesinlikle lifli gıdalardan oluşan bir beslenme tarzının benimsemelisiniz. Kristal birikimini engellediği söylenilen egzersiz ve hareketli bir yaşam tarzı hem böbrekte kumu ve taşı dökmeye yardımcı olurken, hem de bunların oluşmasını engellemektedir.

 

Böbrekte Kum Neden Oluşur 

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin