Ketojenik Diyeti Nedir?
Ketojenik Diyeti Nedir? Zayıflamak ve ince bir görünüme sahip olmak adına binlerce diye türü denersiniz. Özellikle ünlü simaların tercih ettiği diyet çeşitleri daha çok fazla tercih edilmektedir. Son dönemde ünlü isimlerden duyulan ketojenik diyeti de günden güne popülerliğini koruyor. Peki ketojenik diyeti nedir ve ketojenik diyeti nasıl yapılır ve benzeri konu başlıklarını gelin birlikte inceleyelim
Ketojenik Diyeti Nedir? Nasıl yapılır
Aynı zamanda keto diyet olarak da tanımlanan bu diyet türü Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre atkins ve Dukan diyetinden daha yaygın hale geldiği sonucuna varılmıştır. Diğer diyet türlerine göre spor yapmayı sevmeyenler ya da vakti olmayanlara uygun bir diyet türü olduğu söyleniyor. Ancak yine de belirtmekte fayda var. Sağlığı bozmamak ve verilen kiloları daha fazlasını tekrar almamak için vücut yapınıza uygun diyet türlerini tercih etmeniz daha faydalı olacaktır.
Vücudunuz enerjisi karbonhidrattan alır. Saldığı enerji glukoza dönüştürerek kullanılır. Karbonhidrat eksikliği olan bir vücut ihtiyaç duyduğu enerjiyi almak için vücutta birken yağları yakmaya başlar ve bu şeklide bir süre sonra vücut fazlalıklardan kurtulur. Ketojenik diyeti de işte bu metabolizma işlevinin hedef alıp, yağ yakmaya odaklanır. Uzun süre dayanıklılık isteyen sporcular ve atletler çoğunlukla ketojenik diyeti yapmaktadır. Bu konuda yapılan araştırmalara göre ketojenik diyetinin acıkmaya neden olan hormonun salgılanmasını azalttığı sonucuna varılmıştır.
Ketojenik Diyette Neler Yenir, Neler Yenmez
Ketojenik diyeti için hazırlanan beslenme programında un ve şeker ve tamamen listeden kaldırılmalıdır. Vücut ağırlığınızın her bir kg için bir gr protein alınması gerekir. Yani 80 kiloya sahip bir kişini günlük alacağı protein miktarı 80 gr geçmemelidir. Aynı zamanda 2.754 katı yağı ile 15 gr karbonhidrat alınması gerekiyor. Ketojenik diyetinde yiyebileceğinizi besinler ise yumurta tereyağı, hindistancevizi yağı, beyaz et, kırmızı et, mantar bol lif içeren yeşil sebzeler ve tam yağlı süt ürünleri ve domatestir. Ketojenik diyetinde kesinlikle yememeniz gereken besinler ise şunlardır;
Süt ve bütün un mamulleri, sosis, salam ve pastırma gibi işlenmiş kırmızı et ürünleri, patates, mısır, soğan gibi yüksek şeker ve karbonhidrat içeren besinler, şekerli mısır gevreği ve alkol, tütün ürünlerinden kesinlikle uzak durmalısınız.
Ketojenik Diyetinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ketojenik diyetinde dikkat edilmesi gerekenler bu diyetin kısa sürede etkili olmasına yarımcı olmaktadır. Genellikle pek çok sağlık sorunlarını ortadan kaldırmak içinde yapılan bu diyette kızartmadan vazgeçmeniz zorunlu değildir. Aynı zamanda izin verilen yiyeceklerden de abartmamak şartı ile atıştırabilirsiniz. Belli yiyecekleri belli zamanlarda ya da belirli besinler ile yemek zorunda da değilsiniz. Tuzu hayatınızdan çıkarmayabilirsiniz ama sınırlamak zorundasınız.
Hepsinden önemli dengesiz bir beslenme türü olduğundan dolayı bu diyeti sürekli yapamazsınız Her ne kadar kalori sınırlandırma yapmasa da günlük kalorinizi 5000’ni geçmemelidir. Abartmamak şartı ile akşam altıdan sonra da bir şeyler yiyip içebilirsiniz. Fakat karbonhidrat olan tüm yiyecekleri hayatınızdan çıkarmalısınız. Ekmek patates, pasta poğaça, makarna gibi besinleri beslenme listenizden kesinlikle çıkarmalısınız. Bir süre sonra ağzınızda aseton tadı üretebilir. Bu durum da vücudunuzda oluşan ketonun belirtisidir. Bundan rahatsız olmamak adına günde sekiz barda su içmeye özen gösterin.
Yorumlar kapalı.