Borsada Yatırım Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Borsada Yatırım Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Borsada Yatırım Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Borsada Yatırım Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Borsada Yatırım Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler; Para kazanmak ya da elindeki birikimini artırmak için tercih edilen yatırım türlerinden birisi olan borsa, özellikle bilinçsiz yatırımcıları çok büyük zararlara uğratıyor.  Günümüzde borsa yatırım yapan yatırımcıların büyük bir bölümü “Dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olmak atasözün yaşıyor. Yani daha çok kazanmak pahasına elindeki paraları da kaybetmiş oluyorlar. Bu nedenle borsa yatırımı çok dikkat bilgi hatta tecrübe isteyen bir seçenektir. Özellikle bu işe yeni girdiyseniz mutlaka borsada yatırım yaparken dikkat edilmesi gereken kurallar detayını iyi araştırmalısınız. Bu kuralları bilmeyen bir yatırımcı borsada yatırım yaparken ya da işlem yaparken karşılaşacağı riskleri yönetemez. Her şeyden önemlisi birikimlerinizi kaybetmeden daha çok kazanmak istiyorsanız özellikle borsa nedir kavramını iyi bilinmesi karşınıza çıkacak olası olumsuz durumlarda önlemini alıp, paranızın güvence altına almanız acısından son derece önemlidir. Borsayı bilmek paranınız işlem sırasında kontrolünü sağlamak ve kayıp yaşamadan karlı bir şekilde artırmak ile eşdeğerdir.

Borsa Nedir, Ne Değildir

Borsa yatırımında başarının temel anahtarı borsa nedir ne değildir, kavramını iyi bilmektir. Borsa da açıkçası kazanmak kadar kaybetmeyi de göze almak gerekir.  Çünkü borsadan alacağınız hisse senetleri sizi yanıltabilir. Borsa piyasası alım satım üzerine kazanç sağladığından dolayı yatırım a konu olan araçların    birçoğu revaçta gider.  Yatırımcı bunun popülerliğe güvenerek bunu tercih eder. Ama bazen bu durum ters köşe olur ve sizin revaçta gördüğünüz hisse senetleri kazandırmak yerine kaybettirebilir. Bu yüzden yatırım yaparken bu konuda iyi araştırma yapmalısınız.  Ayrıca borsa size %100 kazandıracağım vaadini vermez.

Rüzgârın Ne Yöne Eseceğini İyi Bilmeniz Gerekir

Borsa yatırımını temel olarak iyi öğrenmiş ve deneyimlemiş olabilir ya da aracı kurum sayesinde ayrıntılı bir şekilde kavramış olabilirsiniz.  Buna rağmen yatırımlarınızı anlık yükselen ya da düşen fiyatlara karşı doğru kontrol etmeniz bilginin yanında deneyim gerektiriyor. Bu konuda borsa neden düşer, neden yükselir   sorusunun cevabını biliyor olmanız gerekir.

Borsayı Sürekli Takip Ediyor Olmak

Borsa yatırımı yapmadan önce açtığınız deneme hesaplarla öğrenmeniz gerekenlerin en başında borsa takibinin nasıl yapıldığıdır. Bu takibin borsada tercih edilen yatırım araçlarına yaşanan değişim neye bağlı olduğunu dalgalandığını ve rüzgârın nereye eseceğinizi kavramanız açısından son derece önemlidir.

Borsa Analizlerini Bilmek

Borsa analizlerini iyi bilmek borsa piyasasında iyi bir borsa yorumcusu olmanıza imkân sağlayacaktır. Ayrıca borsa piyasası konusunda elinize geçek tüm fırsatları da tereddütte kapılmadan değerlendirmiş olacaksınız. Çok küçük miktarlarla bile borsaya yatırım yapmış olsanız dahi, borsa analizi yaptığınız ve borsayı iyi kavradığınız için kısa sürede paranızı ikiye katlayabilirsiniz.

Borsa Risklerini Önlemek

Borsa riskleriniz önlemek için yukarıdaki başlıkları etkin bir şekilde sahip olmak gerekir.  Aynı zamanda borsa risklerini önlemek için öncelikle bu riskleri ne olduğunu bilmeniz gerekir.

Borsa Riskleri Nelerdir

Gerek yatırım araçlarında gerekse de iş dünyasının her tarafında kaybetme riski vardır. Nasıl bir esnaf satış yapmama riskini göze alıyorsa sizde borsa da kaybetme riskini göze almalısınız. Borsa risklerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Enflasyon riski
  • Faiz oranı riski
  • Piyasa riski
  • Finansal risk
  • Sistematik risk,
  • İş riski,
  • Yönetim riski

 

 

ilginizi çekebilir; 2021 yılında Altına yatırım yapmak mantıklı mı

Borsada Yatırım Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin