Burun Kanaması Nedir?

Burun Kanaması Nedir
Burun Kanaması Nedir neden olur

Burun Kanaması Nedir?

Burun Kanaması Nedir? Burun kanaması, burnun içini kaplayan mukoza zarının herhangi bir kısmından kanamadır. Kanama; Bulunduğu yere göre önden burun deliklerinden veya burnun arkasından burun kanallarından gelebilir. Buna göre burun kanamaları on burun kanamaları ve arka burun kanamaları olarak sınıflandırılabilir. Kanamanın nedenine göre burun kanaması (birincil) ve genel burun kanaması (ikincil) olarak sınıflandırılabilir. Nedeni farklı olacağı ve dolayısıyla tedavisi de farklı olacağı için yetişkinlerde ve çocuklarda burun kanamalarını da burun kanaması olarak sınıflandırabiliriz. ilginizi çekebilir; Beyin Kanaması Belirtileri nelerdir?

Burun kanaması olan kişiler kime başvurmalı?

-Çoğu burun kanaması küçük olsa da, hayatı tehdit eden kanamalar da meydana gelebilir.
-Tekrarlayan burun kanaması
-10 dakika süreyle burun kompresyonlarına rağmen kanama devam ediyorsa
-Kanama kısa bir süre sonra tekrarlıyorsa
-Baygınlık, sersemlik veya baygınlık hissediyorsanız
-Çarpıntı veya zorluk çekiyorsanız nefes alma
-Öksürme veya kusma eşliğinde ağzınızdan kan geliyorsa
-Burun dışındaki yerlerden kanama varsa (örn. su idrar ve dışkılama)
-Hafifçe dövüldüğünde bile morluklar ve morluklar varsa
-Kan gelmesi durumunda aspirin gibi incelticiler
-Karaciğer, böbrek veya hemofili kanama bozukluklarına neden olabilir
-Yakın zamanda kemoterapi görmüş
-38,5 derecelik ateş ve kızarıklık/kızarıklık gibi ek semptomlarınız varsa hemen hastaneye gitmelisiniz.

Burun kanamasının nedenleri

Ön burun kanamaları çocuklarda ve genç erişkinlerde daha sık görülür ve arka burun kanamaları daha yaşlı erişkinlerde ve atardamarlarında sertleşme veya hipertansiyonu olan kişilerde daha sık görülür.
Burun kanamalarının çoğu, burnun on kısmındaki çatlaklı kılcal damarlar nedeniyle tek taraflıdır. Bu kanama türü kanamanın çoğunu oluşturur. Genellikle kuru iklimlerde veya kış aylarında, sıcak ve kuru ortam havası nedeniyle, burnun içini kaplayan mukoza zarı kurudukça kabuklanma ile ortaya çıkar.

Bu bölgedeki damarlar çok ince ve yüzeysel olduğu için burun sümkürürken, çocuklarda burunla oynarken ve hatta hafif dokunuşlarla bile kanama yapabilirler. Bu kanama türü genellikle tek taraflı ve bazen iki taraflıdır. Bu kanama şeklinde kanamanın kontrolü kolaydır ve hatta kendi kendine durabilir.

Postnazal burun kanamaları, orta yaşlı ve yaşlı kişilerde, özellikle yüksek tansiyonu olan veya burun ve yüz yaralanması olanlarda yaygın olarak görülür. Burnun üst bölgelerinden kanama vardır ve şiddeti on burun kanamasına göre daha fazladır ve sıklıkla burun ve burundan aynı anda kan gelir. Kanamayı kontrol etmek zordur, hastaneye yatış ve ek önlemler gerektirir.

Bunun nedenleri (birincil):

-Kaşıntıya neden olan alerji, enfeksiyon veya kuruluk durumunda burun karışıklığı.
-Üst solunum yolu enfeksiyonları, soğuk algınlığı, grip, sinüzit gibi enfeksiyonlar
-Aşırı sümkürme sonrası yaşlı veya genç hastalarda nazal arter yırtılması
-Burun içi kortizon, kokain kullanımı
-Burun travması,
-Burun kıkırdağı ve kemiklerin eğriliği nedeniyle dar bölgeden hava hızla kaçar ve burnun kuruluğu ve kabuklanması nedeniyle
-Burun, burun boşluğu ve stomanın iyi huylu ve kötü huylu neoplazmaları da şiddetli burun kanamalarına neden olur.

Burun dışı sistemik (ikincil) nedenler:

-Yüksek tansiyon; Kan pıhtılaşma sorunları, hemofili gibi kanama bozuklukları, K vitamini eksikliği
-Aspirin ve benzeri ilaçların kendi kendine kullanımı
-Karaciğer hastalığı ve alkol kullanımı
-Burun kanamasını durdurmak için önce ben mi yapayım?
-Kanayan birini sakinleştirmeye çalışın. Ajitasyon ve panik yaşayan kişilerde yüksek tansiyon vardır ve kanamanın şiddeti artabilir. Yutma sırasında mideye girmemesi için baş hafifçe öne eğik olmalıdır. Midedeki kan bulantı ve kusmaya neden olabilir.

Dik oturmalısınız ya da uzanmanız gerekiyorsa, başınızı dik tutarak yatmalısınız. Burnun yumuşak kısmını tam olarak kavramak için başparmak ve işaret parmağı ile 5 dakika burnun sıkıştırılması önerilir. 5 dakikalık basınçtan sonra hala kanama varsa, burun içini soğuk suyla yıkayın, pıhtıyı alın ve iki parmağınızla tekrar burun deliklerine bastırarak kanamayı durdurun. Bu işlem birçok kez tekrarlanabilir. Bu sayede burun kanaması vakalarının %90’ı durdurulur. Durmayan kanama durumunda, bir kulak burun boğaz uzmanından acil tavsiye gereklidir.

Tedavi seçenekleri nelerdir?

Burun kanamalarının kesin çözümü sebebini ortaya çıkarmak ve tedavi etmektir. Kanamanın durmadığı önceki burun kanamalarında, sınırlı gazlı bezle kanamayı durdurmak veya küçük bir işlemle kan damarını pıhtılaştırmak mümkün olabilir. Kanama durduysa veya tamponlar çıkarıldıktan sonra genellikle yumuşatıcı ve iyileştirici kremler veya merhemler önerilir. Burun kanaması sorununuz varsa önce başınızı öne eğmeniz gerekir. (Burun kaldırma doğru değildir) Eğdikten sonra burnun ön kısmına parmağınızla 10 dakika boyunca bastırın.

Tekrarlayan burun kanamalarında kulak burun boğaz uzmanına başvurulmalıdır. Endoskopik yöntemle burun kanamasının yerini tespit etmek mümkündür. Bu nedenle kemoterapi, pıhtılaşma gibi yöntemlerle kanamaya neden olan damarlar koterize edilebilir. Kanamanın nedeni kıkırdak eğriliği ya da polipler ise ameliyata alınır. Burun boşluğunda yerleşmiş bir tümörden şüphelenildiğinde biyopsi yapılmalı ve fizik muayene sonucuna göre tedavi planı planlanmalıdır. Ancak özellikle ergenlik çağındaki erkek çocuklarda görülen damar tümörü tipinden şüphelenilen durumlarda biyopsi çok kanamaya neden olacağı için uygun değildir. Bu hastalar için görüntüleme çalışmaları (BT, MR) ile yardım aranmalıdır.

Arka burun kanaması olan, kan sulandırıcı ilaç kullanan ve yüksek tansiyonu olan hastalar hastaneye yatırılarak yakından izlenmeli ve uygun laboratuvar testleri yapılmalıdır. Arka burun kanamalarında burun arkasına dokunacak ve kanayan bölgeye baskı uygulayacak özel pedler yerleştirilir. İşlem ağrılı olmasına ve hastanın burundan nefes almasını engellemesine rağmen gerekli bir işlemdir.

Bu hastalarda kanama kontrol altına alınırken hipertansiyon ile ilişkili kanama varsa eş zamanlı olarak antihipertansif ilaçlar da verilmelidir. Antikoagülan kullanan hastalar için, pıhtılaşma testleri tamamlandıktan sonra antikoagülasyon durdurulmalı veya uygun bir uzman, nöroloji, kardiyoloji veya dahiliye ile istişarede bulunarak uygun bir alternatifle alternatif olmalıdır. Hastalar ilacı kendi başlarına almayı bırakmamalıdır. Tabii söylenenlere rağmen kanaması devam eden hastalar da var. Bu çok küçük hasta yüzdesinde gerekli müdahaleler ameliyathanede yapılır ve ya kanayan damarın ligasyonu ya da damarın tıkanması için işlemler gerekir. Burun Kanaması sebepleri Nedir?

Burun kanaması veya tekrarlayan kanamaları önlemek için ne yapılabilir?

-Tuzlu su içeren bir sprey ile burun içinin nazikçe temizlenmesi tavsiye edilir
-Burnunuzu karıştırmayın ve sümkürmeyin
-Yorucu aktivitelerden kaçının
-Ortamı nemlendirin
-Sıcak su ile banyo yapmayın, sıcak su kullanın
uygun koşullar için ortam sıcaklığını ve nemi düzenli olarak kontrol ederek sıcak ve kuru ortamlarda.

Burun kanaması hakkında yanlış kanılar

Burun kanamasının beyinden geldiğine dair inanç: Burun kanaması burundan gelir. Beyin ve burun arasında herhangi bir travma yoksa iletişim de yoktur. Bu inançtan dolayı birçok hasta gereksiz yere nörolog ve beyin cerrahlarına yönelmektedir. Özellikle burun kanaması olan çocukların bu dalları uygulamasına gerek yoktur.

Burun Kanaması Nedir?

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin