Çikolatanın Faydaları ve Zararları Nelerdir

Çikolatanın Faydaları ve Zararları Nelerdir
Çikolatanın Faydaları ve Zararları Nelerdir

Çikolatanın Faydaları ve Zararları Nelerdir

Çikolatanın Faydaları ve Zararları Nelerdir? Çikolatanın zararları olduğu kadar faydaları da olmaktadır. Evde çikolata tarifi… Çikolata nasıl üretilir? Çikolatanın antik tarihi….
Çikolata tropik bölgelerde yetişen, kakao ağacının çekirdeğinden üretilen bir yiyecektir. Kalori değeri çok yüksektir. Vücuda enerji veren bir yiyecektir. İçerisindeki kafein sayesinde uykuyu açar. Şeker miktarının yüksek olmasından kaynaklı hızlı şekilde kana karışır.
Bitter çikolata, sütlü çikolata, beyaz çikolata, dolgulu çikolata, pralin ve ruby çikolatası olarak içerik miktarına ve üretimine göre isimleri değişir.

Tarihten Bugüne Çikolata

Tarihte bugüne kadar bulunan en eski çikolata kalıntılarına 2600 yıllık olan bir çömleğin içinde karşılaşılmıştır.
Milattan önce, Mezoamerika’da kakao ağaçları yetiştirilir. Mayalar tüylü yılan şeklinde bir hayvanın bu ağaca uzanaraktan kakao ağacındaki çekirdeklerden toplar. Mayalılar bu tüylü yılana Kukulkan derken, Azteklerde Quetzalcoatl olarak tanınır. Mayalar yılanın topladığı kakao çekirdeklerinden toplamaya başlarlar. Zamanla nasıl kullanıcılarını çok daha iyi öğrenmiştirler ve tadından mest olmuşturlar. Bundan mütevellit artık tüylü yılan onlar için, tanrı anlamına gelmiştir. Kukulkan diye  adlandırdıkları tüylü yılan, kakao çekirdeğini onlara lütfetmiş bir tanrıçadır.

Milattan sonra 600 yıllarında, Mayalar kakaodan çikolatalı bir içecek yaparlar. Hem Mayalarda hem Azteklerde çikolata içmek büyük bir olay haline gelmişti. Mayalarda çikolatalı içecek sadece kraliyet ailesine özelken, Azteklerde ise yöneticiler, rahipler, tüccarlar, askerler tadabiliyordular.
16. yüzyılda İspanyon kaşiflere ikram edilmeye başlanılmıştır. Her kaşife çikolatalı içecekten 50 sürahi ikram edilmeye başlanmış. İspanyollar bu içecekleri kendi ülkelerine götürürler ve büyük bir ilgi ile karşılanırlar. Aztek ve Mayalar su içine öğütülmüş kakao ile elde ettikleri içecek, her ülkede farklı şekillerde kullanılmaya başlamıştı. Aztekliler öğüttükleri kakaolu suyun içine, mısır unu, biber ve bir kaç baharat daha ekleyerek içmeye başlamışlar. Adını eki acı içki anlamına gelen, xocoatl koymuş ve soğuk olarak tüketmiştirler.

İspanyollar ise daha farklı olarak içine şeker katarak tüketmişler. 80 sene sonrasında İngiltere’de daha kolay içecek yapılması için katı çikolata üretilmeye başlandı. Artık Avrupa katı ”çikolata evleri” olarak adlandırılan dükkanlarla dolmaya başlamıştır.
Türkiye’de ilk çikolata üretim fabrikası Cumhuriyetten 2-3 yıl sonra 1927’de kurulmuştur.

Çikolatanın Faydaları

Kolestrolü dengede tutar.
• En bilindik faydası endorfin salgılamasıdır. Endorfin mutluluk hormonudur. Yani çikolata insanı özelliklede kadınları mutlu eder.
• Kakao içerisinde bulunan antioksidan sayesinden kanser hücrelerinin oluşumunu durdurur.
• Beyin kanaması riskini azaltır. Beyine giden damarların kan akışını hızlandırır.
• Lif oranı markadan markaya değişir fakat lif orası bağırsakların düzenli çalışmasında etkilidir.
• Kalp ve damar sağlığında önemlidir. Kalp krizi riskini azaltır.
• Böbreklerde oluşun kum, taş gibi olayların oluşumunu durdurur.
• İnme riskini azaltır.
• İdrar söktürücüdür.
• Enerji verir ve uykuyu açar.

Çikolatanın Zararları

• Aşırı çikolata tüketimi kilo aldırabilir.
• Fazla tüketim içerisindeki şeker miktarından dolayı dişlere zarar verebilir.
• Fazla miktarda bitter çikolata tüketmek, kan şekerinin düşmesiyle beraber halsizliğe neden olabilir.
• Hassas ve sivilceye yatkın bir cildiniz var ise sivilce yapabilir.
• Ülseratif kolit hastaları, mide ülseri ve reflüsü olan kişilerde fazla tüketim zararlıdır.
• Fazla tüketim baş ağrısı, migren ve kabızlık gibi sorunlara yol açabilir.

Evde Çikolata Yapımı

Malzemeler:
• 2 su bardağı kakao
• 1/2 su bardağı toz şeker
• 1/4 çay kaşığı un
• 3/4 su bardağı tereyağ
• 1 su bardağı su
• 1/4 su bardağı pudra şekeri

Yapılışı:

Kakao tozunu ve oda sıcaklığındaki tereyağını mikserden geçirin. Homojen bir kıvam alacaktır. Bu karışımı benmari usulü eritin. Yeniden mikser ile karıştırın. Ayrı bir kapta oda sıcaklığındaki sütü, şeker, un ve pudra şekeri ile karıştırın. İki karışımı birleştirin ve mikser ile pürüzsüz olana kadar karıştırın. Arzu ettiğiniz kıvam olduktan sonra istediğiniz bir silikon kalıba veya yağlı kağıda dökün. Üzerine badem, fındık, fıstık veya kurutulmuş meyve ekleyerek süsleyebilirsiniz. Donduktan sonra yenmek için hazır.

Çikolatanın Faydaları ve Zararları Nelerdir

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin