Çocukken Oynadığımız Oyunlar

Çocukken Oynadığımız Oyunlar
Çocukken Oynadığımız Oyunlar

Çocukken Oynadığımız Oyunlar

Çocukken Oynadığımız Oyunlar; Sevgili okuyucularımız, bugün sizlerle geçmişte severek oynan eski oyunları hatırlatmak adına bir makale hazırlamak istedim. Şu anda birçok çocuk tablet, bilgisayar gibi oyunları oynayarak geçmişte zevkle oynanan eski oyunlar unutulmaya yüz tutmuş durumdayken gelin sizlerle eski oyunlarımızı hatırlayalım. Çocuk Psikolojisi Neden Önemlidir? Sokaklarda, evlerimizin bahçelerinde artık çocuk sesleri duymuyoruz ve oyun oynayan çocukları maalesef ki görmüyoruz. Hazırsanız buyurun başlayalım.

SAKLAMBAÇ

Eski oyunlar denilince akıllara ilk gelen oyun saklambaçtır. Birçok çocuk bir araya gelip en sık en bilinen oyun saklambaçtır. Saklambaç özellikle kalabalıkken oynanıp zevkli olmaktadır. Saklambaç üçten fazla çocuk ile oynan bir oyundur. Kalabalık çocuklar arasında aralarında bir tane ebe seçilmektedir. Ebe belirlenen süre içerisinde bir duvara kolunu koyup gözlerini kapatacak şekilde koluna kafasını koyup sayı saymaya başlar ve geri kalan çocuklarda saklanmaya başlar. Daha sonra ebe belirlenen yani gözlerini kapattığı yere sağım solum sobe saklanmaya ebe der ve saklanan arkadaşlarını aramaya başlar ebe yerinden ayrılınca eğer saklanan arkadaşlarını bulursa ebe yerine gider ve sobe gördüm diye arkadaşının ismini söyler ilk ebelediği kişi sırada ki ebe olur. Eğer ebe saklanan arkadaşlarını bulamaz ve saklanan kişilerden biri ebenin yerine gidip sobe derse ebe olmaktan kurtulur.

SEKSEK

Yine eski oyunlar denilince akıllara gelen diğer bir oyun seksek oyunudur. Seksek oyunu birçok varyantı vardır. Ama en bilindik olanı yerlere kare şekiller çizilir bu kare şekiller biraz artı şekline benziyor diyebiliriz daha sonra bu karelere sayılar yazılır ve taş atılan kareye basmadan  tek ayak üzerinde zıplayarak diğer kare şekillere gidilir ve çizgilere basılmadan zıplanıp diğer kareye geçilmesi ve tüm sayıları bitirmesi gerekmektedir.

İP ATLAMA

Eski oyunlar içerisinde özellikle kız çocuklarının vazgeçilmezi olan ip atlama vardır. İp atlama en az dört kişi ile oynan bir oyundur. Uzunca bir ip bulunur bu oyunda ipin bir ucundan biri diğer ucundan biri tutar ve sallar daha sonra sırası gelen tekerlemeleri söyleyerek atlamaya başlarlar.

YAKAN TOP

Eski oyunlar içerisinde özellikle takımla oynanan ve çok zevkli olan bir diğer oyunumuz yakan toptur. Yakan top, top ile oynan bir takım oyunudur. En altı kişi ile oynanırsa zevkli olacak bir oyundur. Bu kişiler eşit bir şekilde iki takım olurlar ve bu iki takımda arasında bir seçim yaparlar ve belirlenen ilk takım ortaya geçer ve diğer kişiler de karşı karşıya geçerler ve diğer takımı ortasına alacak şekilde dururlar daha sonra ortadaki kişiler diğer takımlar vurmaya çalışırlar ve ortadaki takımda toptan kaçarlar ortadaki kişiler vurulup bitene kadar vurmaya çalışırlar ve ortadaki takım vurulup bitince bu sefer diğer takım ortaya geçer ve oyun bu şekilde oynanır.

KÖREBE

Eski oyunlar içerisinde yine aşırı zevkli olan bir oyun körebe oyunudur. Körebe oyunu yine kalabalık oynan bir oyundur. Kalabalık içerisinde bir ebe belirlenir ve bu ebenin gözleri bir bez yardımı ile kapatılır ve seçilmiş olan ebenin bezden görüp görmediği kontrol edildikten sonra ebe seçilen kişi etrafında kişileri aramaya ve bulup tutmaya çalışır. Ebenin etrafında olan çocuklar arada bir ebeye dokunur ve kaçar ebe de görmeden tutmaya çalışır ebe kimi tutabilmeyi başarırsa ebe bu sefer ebenin tuttuğu kişi olur ve oyun bu şekilde devam eder gider.

Sevgili okuyucularımız, bugün sizlerle beraber çocukluğumuza kısa bir yolculuk yaptığımızı düşünüyorum. Çocukken oynadığımız oyunlara kısaca bir değinmek istedim sizler için. Peki sizler çocukken sizler başka hangi oyunları oynuyordunuz? Çocukken oynamaktan en zevk aldığınız oyun hangisiydi?

Sümeyye Nur Gündüz

Çocukken Oynadığımız Oyunlar

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin