Çocuk Psikolojisi Neden Önemlidir?

Çocuk Psikolojisi Neden Önemlidir Tuzlada
Çocuk Psikolojisi Neden Önemlidir 2022

Çocuk Psikolojisi Neden Önemlidir?

Çocuk Psikolojisi Neden Önemlidir? Çocuk Psikolojisi Nedir? Herksin de bildiği üzere çocuk psikolojisi tüm dünya’ da en önem arz eden konulardan biridir. İnsanların çoğu bu konuda temkinli davranmaktadır. Özellikle de ebeveynler bu konunun başrollerinden biridir diyebiliriz. Peki çocuk psikolojini etkileyecek olay ve davranışları iki başlık altında toplayabiliriz:

  1. Olumsuz olay ve davranışlar
  2. Olumlu olay ve davranışlar

 

OLUMSUZ OLAY VE DAVRANIŞLARIN ÇOCUK PSİKOLOJİSİ ÜSTÜNDE Kİ ETKİLERİ NELERDİR?

Öncelikle olumsuz davranışların çocuk psikolojisi üstünde etkili olan en büyük davranışlardan biri de anne-baba etkisidir. Bu gibi olumsuz durumlarda anne-baba’ nın çocuğa karşı olan tutumu en önemlisidir. Aile arasında oluşan tartışmalar, aile içi huzursuzluklar ya da kardeşler arasında yapılan herhangi farklı davranışlar etkili olabilmektedir. Anne-baba arasında oluşan tartışmalar’ ın çocuğa yansıtılmaması gerekmektedir.

ANNE-BABA ARASINDA OLUŞAN TARTIŞMALAR

Ebeveynler arasında oluşan bu tartışmalar ikili arasında çözülmesi gerekmektedir. Bu tartışmadan sonra çocuğa karşı yapacağınız ters davranışlar olmamalıdır. Mesela tartışma olduktan sonra çocuk bu durumdan oldukça etkilenir fakat bunun üstüne siz de eğer çocuğunuza karşı sert davranışlarda bulunup “Her şey senin yüzünden”, “Senin yüzünden tartıştık”, “Senden de bıktım” vs. gibi cümleler kullanırsanız bu çocuk psikolojisi için gerçekten de riskli bir davranış olur. Birde bu olayların üstüne şiddet uygulanırsa şu an için yetiştirdiğiniz çocuk, ileride nasıl bir yetişkin olabilir? İşte burası da sizin düşünce tarzınıza bağlıdır.

AİLE İÇİ HUZURSUZLUKLAR

Aile içi huzursuzluklar anne-baba dışında kalan diğer aile fertlerini de kapsamaktadır. Genel olarak çoğumuzun bildiği aile içi huzursuzluklar çocukların bilinçaltına kötü duygular yüklemektedir. Mesela; miras kavgası, baba’ nın ailesiyle olan tartışmaları veya anne’ nin ailesi ile olan tartışmaları… Daha birçok benzetmeler yapabiliriz. Bu gibi konuşmaların çocukların yanında yapılmaması gerekir. Aile içi huzursuzluklar yetişkinler arasında yapılması gereken konuşmalar olmakla birlikte, bu güruh’ un içinde çocukların bulunmaması gerekmektedir. Çocuklar yaşları gereği beyin olarak her duyduklarını konuşur ve ortamda oluşan davranışları da uygularlar.

Aileye karşı sevgi ve saygıları da oluşan bu olayların vermiş olduğu uygunsuz davranışlardan dolayı da eksik gelişir. Nasıl ki çocuk vücudu sürekli bir gelişim içinde ise, beyin ve ruhları da aynı biçimde hızla gelişmektedir. Oluşan bu durum, ileride anne-baba’ nın ailesine karşı sevgisiz ve saygısız çocuk olarak büyüyen, bir yetişkin yetiştirmiş olursunuz ve bana sorarsanız, bu çocuk asla suçlu değildir. Bir ebeveyn olarak bu gibi durumlara çok dikkat etmeliyiz. Kendimize dönüp baktığımızda, her hareketimiz ve davranışlarımızın çocukluğumuzdan gelen eylemler olduğunun da farkına varabilmekteyiz. O halde nasıl davranmamız gerektiğini çok daha iyi kestirmeliyiz.

KARDEŞLER ARASINDA YAPILAN FARKLI DAVRANIŞLAR

Eğer tek çocuk sahibi değil de, daha fazla çocuk sahibiyseniz işte en dikkat etmeniz gereken noktalardan biri de bu olmalıdır. Mesela büyük çocuğunuza güzel bir söz ettiniz ya da en basiti başını okşayıp öptünüz. Çocuklar en şefkate muhtaç olduğu yaşlarındadırlar. Bunu diğer çocuğunuza yapıp, diğer çocuğunuza ise kötü sözler söyleyip itip kakarsanız o zaman çok hırçın ve içe kapanık bir çocukla karşılaşabilirsiniz.

Birine sevgi gösteriyorsanız eğer diğer çocuğunuza da aynı şeyi yapmalısınız. Eğer bir çocuğunuza kızıyorsanız, diğer çocuğunuzla asla kıyaslamamalısınız. Yoksa kardeşler arasında anlaşmazlıklar, husumetler ortaya çıkabilmektedir. Farkında olmazsınız ama bu çocukken olmasa bile yetişkin oldukları zaman elbette belli olacaktır. Bu yüzden çocuklarınıza eşit sevgi göstermeli ve eşit davranışlarda bulunmalısınız. Yani kısacası duygularınızı eşit paylaştırmalısınız.

OLUMLU OLAY VE DAVRANIŞLARIN ÇOCUK PSİKOLOJİSİ ÜSTÜNDE Kİ ETKİLERİ NELERDİR?

Çocuk psikolojisi üzerinde çocukların olumlu etkileneceği o kadar çok konuya değinebiliriz ki. Mesela ona sarılmanız, öpmeniz, sevgi dolu sözcüklerinizi dile getirmeniz, meraklarını gidermeniz ve daha birçok şeyden bahsedebiliriz. Çocuklar her konuda mutlu olurlar. Sevgi dolu bir evde büyüyen çocuk, yetişkin olunca inanın ne kimseye zarar verir ne de incitir. Onu doğru eğitmeniz, aile içi gerilimleri onlara yansıtmamanız ve çocuğun kendine olan saygısını da sevgisini de arttırabilmek için inanın ufak işler yapmanız icap eder, fazlası gerekmez.

Çocuğunuza güzel sözler söylerseniz, çocuğunuz da kendi hayatında her zaman kötü sözler yerine güzel sözcükler ile cümle kurmayı tercih eder. Çocuğunuza sağlıklı bir sevgi bahşederseniz, hayatı boyunca zarar vererek değil, karşısında ki insanlara merhem olacak şekilde sevgisini gösterir. Eğer çocuğunuzu güzel eğitirseniz, bu ileride onun başarılarına başarı katacaktır ve başka insanlara da, ülkesine de değer katacak bir vatandaş olacaktır. Eğer aile içi uygulamalarınız yoksa bunları muhakkak geciktirmeden gerçekleştirin.

Çocukların psikolojisi neden bozulur

Bir çocuk üstünde ki en önemli etkenlerden biridir. Aile ile vakit geçirmek, hiçbir vaktin yerini alamaz. Aile bir çocuğun hayatında öyle bir yer ediyor ki, 10 yaşında da olsak 100 yaşında da olsak ailenin yeri her zaman farklıdır. Bunun içinde ailede olan olanaklarımızı daha da arttırmalı ve elimizden geldiğince en güzel hatıraları biriktirmeliyiz.

Olumlu olan olayların ve davranışların çocuk üzerinde ki etkisi her zaman olumlu olur, olumsuz ise de olumsuz olur. Çünkü çocukların duygu ve düşünceleri doğrusal ve gerçektir. Saf ve bitmek bilmeyen merakları ile her zaman gördüklerini, duyduklarını ve hissettiklerini yaşarlar. Bu böyle ömür boyu devam etmektedir. Kimimiz “Çocukluğumuzu yaşayamadık.” , kimimiz “Çok eğlenceli bir çocukluk geçirdim.” , kimisi ise “Acı dolu bir çocukluk geçirdim ve hayatım aynı şekilde devam ediyor.” , kimisi ise “Çok mükemmel bir ailem vardı ve benim için çocukluğumda da ne yaptılarsa öyle devam ettiler.” Diye sözcükler kurarlar.

Sizin çocukluğunuz kötü geçtiyse eğer başka çocuklara veya kendi çocuğunuza daha mutlu bir hayat bahşedebilirsiniz. Kendi psikolojinizi çocuklar üstünde uygulayarak, çocuk psikolojisini olumsuz yönde etkilemek sizin veya bir başkasının asla hakkı değildir. Bunun için önce kendinizi düzeltin sonra ise çocuk psikolojisini düzeltebilecek bireyler olun.

Çocuk Psikolojisi Neden Önemlidir?

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin