Çocuklarımıza Problemleri Çözmeyi Öğretebiliyor muyuz?
Çocuklarımıza Problemleri Çözmeyi Öğretebiliyor muyuz? Sevgili okuyucularımız, bugün sizlerle formasyon derslerimden olan Eğitim Psikolojisi dersinde hocamızın derste söylemiş olduğu bir cümle ile ilgili bir makale yazmak istedim. Derste kendimin çok beğendiği ve sizler için de paylaşıp yorumlamak istediğim cümle şu şekildeydi ‘Birçoğumuz ailelerimizden problemleri çözmeyi öğrenemiyoruz. Peki ama böyle diyerek ne demek istedi? İşte gelin bugün yine sizlerle birlikte çocuk yetiştirip büyütme de yine dikkat etmemiz gereken bir konuya parmak basalım ve dikkat edelim istiyorum.
Bu konuya bu kadar çok parmak istememin en büyük nedeni ise geleceğimizin daha parlak ve daha iyi bir şekilde yetişmesini istememdir. Çünkü bugünün çocukları yarının geleceği olacaklardır. Bu yüzden de geleceğimize iyi bakmalı ve en iyi şekilde inşa etmeliyiz. Çocuk Psikolojisi Neden Önemlidir?
Aile Yaşam Becerileri
Sevgili okuyucularımız, biliyorsunuz çocukların ilk eğitim ve öğretimini aileden almaktadırlar. Bu yüzden doğmuş olan çocuklarımızın ilk okulları doğup büyüdüğü evleri olurken öğretmenleri ise ebeveynleri olmaktadır. Bu yüzden çocukları ebeveynlerinden gördüklerini kaydeder ve ne gördülerse onu öğrenirler. Bugün Eğitim Psikolojisi dersinde hocamız ‘Birçoğumuz ailelerimizden problemleri çözmeyi öğrenemiyoruz’ dedi. Aslında anlatmak istediği şuydu: Aile içinde yaşanılan bir tartışma ve bu tartışmadan sonra oluşan, bir öfke, bir kızgınlık çocuk bunları görüyor alıyor ve öğreniyor.
Ama eğer evlerde bu problemi nasıl çözüleceğini görmeze o çocuk ilerleyen yaşlarında da görüp öğrenmiş olduğu davranışı tekrarlıyor ve ikili ilişkilerinde kızgınlık, öfke ile tartışma yaşıyor ama bu tartışmayı nasıl çözeceğini bilmiyor. Bu yüzden de ikili ilişkilerinde problem çözemediği için sıkıntılar çekebiliyor. Çünkü o çocuk anne babanın etmiş olduğu tartışmayı gördü, nasıl sinirlenmesi ve kızması gerektiğini gördü ama bu tartışmanın nasıl çözülebileceğini görmedi. Görmediği için de çözüm odaklı bir birey maalesef olmadı. Bu yüzden evlerimizde bireylerin birbirlerine sevgi ve saygı göstermesi çok önemlidir.
Empati Yaparak Problem Çözme Yeteneği
Özellikle evde yetişen ve büyüyen bir çocuk varsa yanında tartışmış olsanız bile o problemi nasıl çözebileceğinizi ve nasıl halledebileceğinizi de göstermeniz gerekmektedir. Örneğin evde bir tartışma oldu ve bu tartışmayı da gören bir çocuğunuz var ise o tartışmayı o çocuğun göz önünde de çözebilmiş olduğunuzu göstermek zorundasınız. Sırf kendi aranızda çözmeniz yetmeyecektir. Çünkü çocuğunuz bu tartışmaya şahit olmuş biridir bu yüzden de bu tartışmanın nasıl çözülebileceğini nasıl halledilebileceğini görmek ve şahit olmak zorundadır. Tartışan kişilerin birbirlerinden özür dilemesi, birbirlerine sarılmasını sevgili ile sorunlarını çözebileceğini görmesi gerekmektedir. Bu yüzden en doğrusu çocuklarınızın tartışmalara şahit olmamasıdır ama eğer şahit olurlarsa da nasıl çözülebileceğini de şahit olmaları gerekmektedir.
Çünkü çocuk tartışmaya şahit olur ve görür ise ve nasıl çözüleceğini, çözülebileceğini görmezse o çocukta bir şeyler yarım kalır ve ilerleyen yaşlarında bu tarz olaylarda problemlerin nasıl çözüleceğini bilemeyecek ve belki de ikili ilişkilerinde, arkadaş ortamlarında uyumsuz ve geçimsiz bir çocuk olacak. Bunun için çocuklarımızın yanında yapılmış bir tartışmadan sonra sevgi ve saygı ile aslında problemlerin çözülebileceğini çocuklarınıza göstermek zorundasınız.
Çocuklarımızda bazı şeyler yarım kalmasın!
Çocuklar büyürken hep anne ve babalarından görmüş oldukları davranışları alıp kaydetmektedirler. Bu çocuk yetiştirme konusu üzerinde çok fazla duruyorum bunun en büyük nedeni eğitimci biri olmamdan ve geleceğimizin iyi olması için , sağlıklı bireylerin yetişmesini istememdendir. Bugünün çocuklarının yarının geleceği olmasındadır. Bu yüzden de çocuk gelişimi üzerinde çok fazla duruyor ve sizlerle de paylaşmak istiyorum.
Sevgili okuyucularımız, bugün yine sizlerle çocuk gelişimi hakkında farklı bir bilgi paylaşmak istedim. Çünkü hepimiz için en önemli ve değerli varlıklarımız çocuklarımız. Çocuklarımızın iyi yetişmesi ve büyümesi hepiniz hatta hepimiz için önemli olduğunun farkında olduğum için yine çocuk gelişimi hakkında farklı bir bilgi ile gelmek istedim. Peki sizler bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz ?
Sümeyye Nur Gündüz
Yorumlar kapalı.