Tarih Dersinin Öğretim Metodu Değişmelidir!

Tarih Dersinin Öğretim Metodu Değişmelidir
Tarih Dersinin Öğretim Metodu Değişmelidir

Tarih Dersinin Öğretim Metodu Değişmelidir!

Tarih Dersinin Öğretim Metodu Değişmelidir! Sevgili okuyucularımız, milletimiz tarih açısından o kadar zengin ve o kadar köklü bir geçmişe sahip ki ders kitaplarında her sene farklı bir döneme yer verilmektedir. Bu kadar köklü ve zengin bir tarihe sahipken neden Tarih dersi okullarımızda ki öğrencilerimizin bir kısmına sıkıcı gelmektedir? Acaba eğitim de tarih dersimizi anlatırken eksikliğimiz mi var ki bu denli köklü ve zengin bir tarihimiz varken tarih dersi öğrencilerimiz sıkıcı geliyor, uyumaya tercih ediyorlar? Oysa Gazi Mustafa Kemal Atatürk yıllar evvel biz aziz milletine şöyle demişti:

 “Tarihini bilmeyen bir millet, yok olmaya mahkumdur.”

Eğitim ve öğretim bir toplumun yegane ve olmazsa olmaz ihtiyacıdır. Eğitim ve öğretimde olan bir eksiklik bir toplumun geleceğine negatif yönde eksilerin getireceğini söylesek aslında çok yanlış bir söylemde bulunmuş olmayız.Verimli Ders Çalışma Tavsiyeler nelerdir? İşte tarih dersi de biz Türk Milleti için aslında çok önemli ve her bir çocuğun, gencin, orta yaş ve yaşlı insanların bilmesi gereken yegane bir unsurdur. Ama şu an okullarda anlatılan tarih dersleri, ezbere dayalı bir eğitim sistemimiz olduğu için birçok öğrencimiz için sıkıcı, ezberlemesi zor gelen bir der haline gelmiş durumdadır. Oysa tarih dersi ezbere dayalı değil öğrenmeye dayalı bir ders olmalıdır. Hatta öyle ki tarihten ders çıkarabilmeli ve geleceğine bu şekilde yön verebilmelidir.

Biz okullarda tarihimizi dönem dönem anlatıyoruz. Her sene farklı bir dönemi anlatıyor ve öğrettiğimizi düşünüyoruz. Oysa tarih unutulması açısından en kolay ve en hızlı unutulan bir derstir. Üstüne birde ezbere dayalı bir öğretme şekli olunca sadece sınav için ezberlenen ve sınav geçince hepten unutulan bir ders haline gelmektedir. Oysa her bir türk gencinin tarihini bilmesi ve öğrenmesi gerekmektedir. Tarih dersi ders çıkarılması gereken ve geleceğimize buna göre yön vermemiz gereken bir derstir. Peki ama unutulmaması, sıkıcı olmaması ve daha verimli öğretilmesi için neler yapabiliriz? Dediğinizi duyar gibiyim. Bizler okullarımızda tarih derslerimizi sadece anlatıp geçiyoruz. Bu yüzden de tarih dersleri hem sıkıcı geçiyor hem de havada kalıyor. Bunun sebebi o dönemde birebir yaşamadığımız olaylar olduğu için diyebiliriz.

Her bir Türk gencinin tarihini bilmesi ve öğrenmesi gerekmektedir

Ama iyi de geçmişe o dönemi de yaşamaya gitmemiz mümkün değilse ne yapalım? Anlatmış olduğumuz tarih derslerine farklılık katmamız şarttır. Eğer o döneme gidemiyorsak o döneme ait tarihi yerleri gezmeye görmeye giderek ve orada olan olayları anlatarak aslında tarih dersinin kalıcılığını sağlamış ve verimliliğini öğretmiş olabiliriz. Bu sayede tarihin dersi havada kalmayacak, öğrencilerimiz için sıkıcı gelmeyecek ve unutmayacaklar.

Mesela o döneme ait Topkapı Sarayına gidilmesi, Çanakkale Şehitlik Anıtı’na gidilmesi, Büyük Selçuklu Dönemi için o döneme ait önemli şehirlere gidilip tarihi eserlere bakılıp incelenmesi tarih dersi için çok büyük katkılar sağlayacaktır. İnsan unuttuğu şeyi kolay bir şekilde unutabiliyor hele de bu ders ve önem vermediği bir ders ise ama gezip gördüğü, arkadaşları ile eğlenip öğrendiği bir anıyı unutması neredeyse zor diyebilirim.

Bugünün gençleri yarının geleceği olacaktır

Bu yüzden tarih dersleri anlatılırken bu şekilde bir verimlilik sağlamak hem öğrencilerimiz açısından hem de ülkemizin geleceği açısından çok büyük katkı olacaktır. Bu yüzden devletimizin bu olanağı sağlaması için eğitime çok büyük yatırımlar yapmalı ve gereken bütçeyi daha fazla katkı sağlanmalıdır. Çünkü bugünün gençleri yarının geleceği olacaktır. Şu an yetişmekte olan geçleri ilerleyen zamanlarda yine en çok bizler ihtiyaç duyacağız. Bu yüzden geleceğin çocuklarının tarihini bilmesi ve unutmaması çok önemlidir.

Bu yüzden de tarih dersleri anlatılırken ve öğretilirken o döneme ait tarihi yerlere yapılacak olan geziler tarih derslerini öğrencilerimiz için hem sıkıcı yapmayacak hem de ezberci sistemden kurtarıp öğrenmelerine çok büyük katkılar sağlayacak ve bu sayede tarih dersini yerinde öğrenmiş olacaklardır.

Sevgili okuyucularımız, bugün sizlerle tarih dersinin önemini ve eğitim sistemimizde tarih dersinin nasıl öğretilmesi gerektiği hakkında bir düşünce paylaşmak istedim. Tarih dersine eğer gereken değer ve önemi vermezsek bu tarihi anlatan öğreten birilerini bulmak gittikçe zorlanabiliriz. Bunları yaşamamak için tarih öğretmedeki sistemimiz ve metodumuz değişmelidir. Peki sizlerin bu konuda düşünceleri nelerdir? Sizce tarih dersi nasıl öğretilmelidir?

Sümeyye Nur Gündüz

Tarih Dersinin Öğretim Metodu Değişmelidir!

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin