Depremden korunabilmek için alınması gereken önlemler

Depremden korunabilmek için alınması gereken önlemler
Depremden korunabilmek için neler yapmalıyız

Depremden korunabilmek için alınması gereken önlemler

Depremden korunabilmek için alınması gereken önlemler nelerdir. Ne yazık ki Türkiye bir deprem ülkesi. Türkiye topraklarının yüzde 96′ sı aktif deprem kuşakları üzerinde yer alıyor. En son İzmir’in Seferihisar ilçesinde gerçekleşen ve bir çok kaybına yol açan 6.6 büyüklüğündeki deprem bize deprem gerçeğini tekrar hatırlattı.

Maalesef depremin olmasını engellemek mümkün değil fakat etkisini en aza indirmek bir takım önlemlerle mümkün. Deprem öncesinde alacağımız bir takım önlemlerle kendimizi ve ailemizi depremden koruyabiliriz. Depremden önce alınabilecek önlemler ise şu şekilde sıralanabilir:

​Oturduğunuz binanın depreme dayanıklı olduğundan emin olun

Binanın yaşı depreme dayanıklı olması konusunda önemli bir faktördür. 1999 depreminden sonra oluşturulan yönetmeliğe uygu binalar depreme daha dayanıklıdır. Binanın yaşı dışında binanın yapıldığı zemin, inşaatında kullanılan malzemeler, binanın su yalıtımının olup olmaması gibi faktörler de binanın depreme dayanıklılığı konusunda önemlidir.

Binanızın sağlamlığından şüphe ediyorsanız mühendislik bürolarına başvurarak sağlamlık testi ve güçlendirme çalışmaları yaptırabilirsiniz.

Depremden korunabilmek için alınması gereken önlemler? Evi daha güvenli hale getirin

Sarsıntı sırasında devrilebilecek dolap, kitaplık gibi eşyaları sabitleyin. Dolap ve raf üzerindeki eşyaları plastik tutucularla sabitleyin. Yatağınızın devrilebilecek eşyaların yakınında olmamasına özen gösterin. Soba ya da elektrikli ısıtıcı tarzı eşyaları sabitleyin. Mutlaka bir yangın söndürücü bulundurun. Gaz vanası ve elektrik sigortalarını otomatik hale getirin. Acil çıkış yolları belirleyin.

Deprem çantası hazırlayın

Deprem anında kolay ulaşabilecek bir yerde deprem çantası bulundurmak deprem sonrası acil durumlar için faydalı olacaktır. Deprem çantasının içinde kolay bozulmayacak gıdalar, mevsime uygun giysiler, kimlik gibi önemli belgelerin fotokopileri, ilk yardım malzemeleri, hijyen malzemeleri, battaniye, uyku tulumu, el feneri, pil, düdük, su, bir miktar para vb. koyabilirsiniz. Deprem çantası sizin ve sevdiklerinizin hayatını kullanabilir.

Deprem sırası ve sonrası için planınızı yapın

Olası bir deprem anında nerde durmanız gerektiğini planlayın. Evde vana ve sigortaların yerini öğrenin ve deprem anında kapatın. Deprem sonrasında aile bireyleriyle bir araya gelmek için bir toplanma alanı belirleyin.

Mobil uygulamalardan yararlanın

Telefon hatlarını meşgul etmeden güvende olduğunuzu bildirmenize yardımcı olacak Akut Güvendeyim, bulunduğunuz yere ambülans çağırmanıza yardımcı olacak olan 112 Acil Yardım Butonu gibi mobil uygulamalar deprem sonrası işleri kolaylaştırabilir. Bu uygulamalardan haberdar olmak ve edinmek deprem sonrası için iyi bir hazırlıktır.

 

Deprem öncesinde, sırasında ve sonrasında yapmanız gerekenler için detaylı bilgiye AFAD resmi sitesinden ulaşabilirsiniz.

Depremden korunabilmek için alınması gereken önlemler

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin