Doğal Afetler Esnasında Neler Yapmalıyız?

Doğal Afetler Esnasında Neler Yapmalıyız
Doğal Afetler Esnasında Neler Yapmalıyız

Doğal Afetler Esnasında Neler Yapmalıyız?

Doğal Afetler Esnasında Neler Yapmalıyız? Dünyanın her yerinde meydana gelen doğal afetler, daha önce hiçbir önlem alınmadıysa ya da çok az önlem alındıysa çok büyük  hasarlara neden olabilir. Bunun sonucunda can ve mal kayıpları sayısı oldukça fazla olabilir. Bunun için insanların bu can ve mal kaybını olabildiğince azaltabilmesi için birçok önlem alması gerekmektedir.

Deprem anında yapmamız gerekenler:

Deprem anında eğer bir kapalı alandaysanız kesinlikle paniğe kapılmamanız gerekmektedir. Acil durum haricinde telefonlar kullanılmamalıdır. Diğer yapılması gerekenler ise şu şekildedir;

Güvenli bir yere geçip diz üstü çökün ve  iki elinizi başınızın üzerine koyun ve sarsıntı bitene kadar bu şekilde kalın. Deprem sırasında hareket etmeyin ve bulunduğunuz alandan ayrılmayın. Pencere, dolap gibi eşyaların bulunduğu alanlardan uzak durulmalıdır. Asansör kullanmayıp, elektrik malzemelerinden uzak durulması gerekmektedir. ilginizi çekebilir; Deprem sonrası başlıklı makalemizi okumanızı tavsiye ediyoruz.

Deprem esnasında açık bir alandaysanız;

Denizden ve denize  yakın olan alanlardan uzak durulması gerekmektedir. Binalardan ve binalara yakın olan alanlardan uzak durulmalı ve buralardan düşecek beton ve cam kırıklarına karşı tedbirli olunması gerekmektedir.

Ağaçlardan, elektrik direklerinden ve duvara yakın olan yerlerden uzak durulmalıdır.

Sel  Afeti  Esnasında Ne Yapmalıyız? Sel Afetine Karşı Alınabilecek Önlemler Nelerdir ?

Öncelikle sel meydana gelmeden önce insanlar birçok önlemler alabilirler. Bu önlemler sayesinde birçok insanın hayatı kurtarılabilir ve çevrede çok fazla zarar görmeyebilir. İnsanlar, sel riskini her daim dikkate almaları gerekir ve  selin olabilme ihtimalini hava koşullarına göre öngörebilirler. Uzmanlarında belirttiği gibi bunu da televizyondan, telefondan veya sosyal medyadan takip edebilirler. Böylelikle insanlar, aile afet planlarını hazırlarken tüm afet risklerini dikkate alıp  ona göre hazırlıklarını tamamlarlar.

Sel esnasında ise insanların hemen sel bölgelerini terk etmeleri gerekmektedir. Eğer o esnada nehir, dere gibi yerlerdeyseniz veya suya yakın yerler, su yatakları ya da çukurlu alanlardaysanız buraları hemen terk etmeniz gerekmektedir. O esnada araçta kalmışsanız asla suyun içinde aracınızı kullanmayın. Kendinizi olabildiğince yüksek yerlerde tutmaya çalışın ve o esnada muhakkak kendinizi ve çevrenizdeki insanları elektrik direklerinden uzak tutmaya çalışın.

Dünya üzerinde birçok doğal afet bulunmaktadır. İnsanlar bu doğal afetlere karşı alacakları önlemler sayesinde oluşabilecek hasarları mümkün olduğu kadar çok az bir seviyeye düşürebilirler. Önemli olan insanların kendilerine güvenip bu önlemleri alması gerekir. İnsanoğlunun bir şeyi istedikten sonra başaramayacağı bir durum yok denecek kadar azdır. Bu sebeple doğal afetlere karşı alınacak her türlü tedbir veya yeni bir şey keşfetmek gibi durumlar çok önemlidir. Bunlar en azından oluşacak olan hasarları en aza indirebilir.

Doğal Afetler Esnasında Neler Yapmalıyız?

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin