Dolar nereye kadar yükselir

Dolar nereye kadar yükselir
Dolar nereye kadar yükselir 2021

Dolar nereye kadar yükselir

Dolar nereye kadar yükselir sorusu bir çok Türk vatandaşı tarafından merak edilen konuların başında gelmektedir. Çünkü doların yükselmesi ile birlikte bir çok şeye zam ve aynı zamanda hayat pahalılığı da getirmektedir. Dolar yükselir mi 2021 yılında en çok sorular sorulardan biridir. Öyle ki dolar ile hiç ilgisi olmayan milyonlarca insan bu soruyu araştırmak ve sorusuna cevap aramaktadır.

İşte bu yazımızda sizlere dolar yükselir mi düşer mi sorusunun cevaplarını vereceğiz. Ayrıca dolar nereye kadar yükselir sorusunun da cevabını vererek dolar 10 TL olur mu kısmını da net olarak anlayacağız.

Dolar Yükselir Mi Düşer Mi?

Dolar yükselir mi düşer mi sorusu internet ortamında sıkça araştırılan ve merak edilen konuların başında gelmektedir. Dolar’ ın yükselmesi ile birlikte dolar 10 TL olur mu sorusu akıllara gelmektedir. Öyleki dolar/ TL karşısında her geçen gün dahada hızlı değer kazanarak güçlenmektedir. Bu durum çoğu zaman basına yansımayan durumları fiyatlandırmaktadır.

Uluslararası karapara aklama kurulu ilk defa Türkiye ile ilgili bir tartışma açacak ve bu tartışmaya gri Türkiye uluslararası para aklama’ da gri listeye alınıp alınmayacağı tartışılacak bu durum nedeniyle dolar hızla yükselmektedir. Ayrıca merkez bankasının bağımsızlık işlevi kaybolduğu için yatırımcılar tarafından TL güven vermemeye devam etmektedir. Bu iki neden dahi dolar yükselir mi düşer mi sorusuna net cevap vermemizi sağlamaktadır.

Uluslararası Karapara Aklama Kurulu Türkiye’ yi Gri Listeye Alırsa Ne olur?

Dolar yükselir mi düşer mi sorusunu gidişatını belirleyecek en önemli olay uluslararası karapara kurulunun Türkiye’ yi gri isteye alıp almaması olacaktır. Çünkü Türkiye gri listeye alınırsa Dünyanın karapara merkezi olacağından tüm yatırımcılar hızlıca Türkiye’ yi terk etmesi anlamına gelecektir. Bu neden ile Dolar nereye kadar yükselir sorusu nereye kadar yükselmez diye soru ile değiştirilecektir.

Hiçbir yatırımcı parasının kirlenmesini istemez bu nedenle bulunduğu ülkede başına iş gelmemesi, parasının zarar görmemesi için karapara merkezi olan bir ülkede bulunmak isteyemeyeceklerdir. Bu nedenle dolar 10 TL olur mu sorusu gereksiz olacak ve işte o aşamadan sonra dolar 15 TL olur mu sorusu sorulmaya başlanacaktır.

Dolar Nereye Kadar Yükselir?

Dolar nereye kadar yükselir sorusuna net cevap zor olmakla birlikte bu ortam oluştukça yükseleceğine kesin gözüyle bakılabilir. Çünkü üretimin azaldığı bir ülkede para biriminin değer kazanması mümkün değildir. Ayrıca devlet kademesinde ekonomi konusunda yetkin insanların olmamış olması nedeniyle doların toparlanması veya dolar/TL karşısında değer kaybetmesi mümkün görünmemektedir.

Dolar yükselir mi düşer mi sorusu sorulmaya devam etsin asıl tehlike bu aşamadan sonra başlamaktadır. Bir çok temel tüketim mallarına zamlar, fiyat artışları hat safhalara ulaşacağı kesin gözle bakılmaktadır. Bunun en büyük nedeni doların nereye kadar yükselir sorusunun veya dolar/TL karşısında nereye kadar değerlenir sorularının cevabının net olmamasıdır. Ayrıca Türk vatandaşı artık mevcut iktidara güvenmediğinden dolar/ TL dengesi bozulmuş ve artmaya devam etmektedir. Mesela merkez bankası veya ekonomi bakanlığının koltuklarının boş kalması durumunda dolar hızlıca TL karşısında değer kaybedebilir. İşte bu Türk vatandaşının ve yabancı yatırımcıların mevcut iktidara güvenmediğini gösterir.

Bu nedenle dolar nereye kadar yükselir sorusunu sorarken halkın iktidara güvenine bakmamak asla olmaz. Dolar yükselir mi 2021 yılının özellikle son çeyreğinde daha da merak edilmeye başlanmıştır. Çünkü her geçen gün halk güven kaybetmekte ve umutsuzluğa sürüklenmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Faiz Yükseltir mi?

Merkez bankası faiz yükseltir mi sorusundan çok merkez bankası faize neden bu kadar karşı sorusunu sormak daha iyi olacaktır. Hepinizin de bildiği üzere merkez bankasının uzun vadeli herhangi bir hedefi bulunmaktadır. Üstelik merkez bankası Türkiye’ de bağımsızlığını yitirmiş olduğu uluslararası arenada sıkça dile getirilmektedir. İşte bu nedende Dolar/TL karşısında değer kazanmasına neden olmuştur.

Merkez bankası veya kamuoyu her ne kadar faize haram diye düşürmek istiyoruz diyorsa aslında gerçek çok daha farklıdır. Türkiye ekonomisi 2002 yılından itibaren Beton Ekonomisi ile yönetilmeye başlandı. Bu nedenle beton ekonomisinin en büyük sorunu faizler düşük olduğu sürece işleyen bir sistem olarak karşımıza çıkar. Eğer faiz yükselirse beton ekonomisi durma noktasına gelir ve işler tersine döner. Bu durumda merkez bankası dolar kuruna rağmen faizi düşürmek zorunda kalır. Ancak faizin tüm olumsuzluklara rağmen düşürülmesi dolar nereye kadar yükselir sorusunu da beraberinde getirmektedir.

Merkez bankası bir karar vermek zorunda ya beton ekonomisi kalkınacak ya da halk kalkınacak. Şu zamana kadar merkez bankası beton ekonomisinin kalkınmasını destekledi. Bunun sonucunda dolar kuru dolar 10 TL olur mu sorusu yerini artık dolar 15 TL olur mu sorusuna bırakacak. Dolar nereye kadar yükselir diye sorarken de dolar hızla değer kazanmakta ve TL’ nin alım gücü düşmektedir. Hal böyle olunca halk hayat pahalılığını hissetmeye başlar. Beton ekonomisinde artık gerek iktidar gerek merkez bankası bir karar vermek zorundadır. Ya beton ekonomisini güçlendirirken halkı hayat pahalılığına maruz bırakmaya devam edecek ya da dolar kurunun düşürmek için beton ekonomisini tamamıyla bitirecek. Her iki durumda Türkiye’ nin zararına olacak bir durum olacaktır.

Bu nedenle dolar nereye kadar çıkar sorusu güven ortamı oluşana kadar sıkça sorulacağı gibi Dolar/TL karşısında değer kazanmaya devam edecektir. Ayrıca Dolar yükselir mi 2021 yılında olduğu gibi dolar yükselir mi 2022 yılında daha da çok sorulan bir soru haline geleceğe benziyor.

Tuzla Gazetesi Ekonomi

Dolar nereye kadar yükselir

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin