1. Haberler
  2. Blog
  3. Ekşi Maya nedir nasıl yapılır

Ekşi Maya nedir nasıl yapılır

Ekşi Maya nedir nasıl yapılır
Ekşi Maya nedir nasıl yapılır

Ekşi Maya nedir nasıl yapılır

Ekşi Maya nedir evde en kolay nasıl yapılır? Ekşi Mayanın Tarihçesi nedir? En kolay ekşi Mayanın Yapılışı? Sevgili okuyucularımız, bugün sizlere son zamanlarda çok konuşulan ekşi mayadan bahsedeceğim. Ekşi maya nedir, nasıl yapılır, nerelerde kullanılır, ve ekşi maya ile neler yapabiliriz. Bunlardan bahsedeceğim sizlere. Ve evde ekşi mayamızı nasıl yapabiliriz, bunları sizlerle paylaşacağım.

Eminim ki sizlerde birçok yerden duymuşunuzdur. Ekşi mayanım ne kadar faydalı olduğunu, tabir yanlış olmasın ama tıpkı yıllanmış şarap gibi yıllanmış ekşi mayalar var. Bende ilk duyduğumda çok da önemsememiştim ama etrafımdaki insanların bile ekşi maya dan bahsedince açıkçası benim de merakımı cezbetti. Sizler için en doğru bilgiyi paylaşabilmek adına araştırma yaptım bu bilgileri sizinle paylaşacağım.

Ekşi Mayanın Tarihçesi nedir

Ekşi mayanın antik Mısırlılar tarafından M.Ö 3000 lerde tesadüf üzere bulunduğunu biliyor muydunuz? Antik Mısırlıların hamuru açıkta unutmaları ve kabarması sonucu pişirdiklerinde ekmeğin daha kabarık puf, puf olmasından dolayı da ekmekleri bu şekilde yaptıkları düşünülmektedir. Zamanla bu hamurun yapılma şeklinin antik Yunan’a gittiği oradan da birçok medeniyeler arsında yaygınlaştığı ve yaygınlaştıkça da değişik un ve mayalama şekillerinin kullanıldığı bilinmektedir.

Bana en ilginç gelen olay ise 2019 yılında Mısır’da (Fizikçi Seamus Blackley) tarafından yapılan bir arkeolojik kazıda bulunan maya kalıntılarının laboratuvar ortamında kullanılarak yeniden ekmek mayalandırılabiliyor olmasıdır. Ve tekrar pişirildiğinde 4500 yıl önceki mayanın hala canlı ve bakterinin olması bilim adına inanılmaz bir olay ama en ilginci bu bakterilerin canlı kalması olmalı bence.

Ekşi Mayanın Faydaları

Ekşi mayanın tarihi kadar faydasının normal ekmekten daha fazla olması ilgiyi artırmaktadır. Ekmeği mayalaması, canlı bakterilerle fermente edilerek yapıldığı için de çok sağlıklıdır. Tabi bir ekmek ne kadar sağlıklı olabilir diye düşünülebilirsiniz. Ama şimdi yazacaklarım sizin de düşüncelerinizi değiştirecek olacağından eminim. Ekşi maya glisemik indekse düşük olduğu için ve kan şekerini yükseltmediği için tokluk hissi vermektedir. Hiç şeker yemezsek ne olur?

Ekşi mayalı ekmek Lactobocillus bakteri olduğu için insülin direnci sağlar. Hazmı kolaylaştırır. Bağırsaktaki faydalı bakterileri çoğaltır. Ve bağırsaktaki maya yoğunluğunu dengede tutarak enfeksiyon riskini azaltır. Ekşi maya içerisinde birçok vitamin ve mineraller de barındırır. Bunlar kısaca magnezyum, selenyum, kalsiyum, fosfor, demir, E vitamini, selenyum, B1 vitamini, B6 vitamini  ve B12 vitaminidir. Ve yağ asidi ve protein içerir.

Ekşi mayanın kullanım alanları genel olarak yapacağınız bütün ekmeklerde kullanabilirsiniz. Bu ekmekleri yaparken de değişik unlar kullanılabilmektedir. Ekşi mayanızı yıllarca kullanabilmektedir ve ayrıca poğaça bazlama pide gibi hamur işlerinde de kullanabilmektedir. Burada dikkat etmemiz gereken ise hamuru normal mayalama süresinden uzun sürmesi ve sıcakta değil soğukta mayalama yapılmasıdır. Hamurunuzu bir gün önceden ekşi maya ile yoğurup 16-17 saat mayalanmasını bekliyoruz. Ve mümkünse hamurumuzu buzdolabında bekletiyoruz. Ekşi maya ile yapılan ekmek 2 haftaya kadar hiç bayatlamadan kalabilmektedir.

Ekşi Maya evde nasıl yapılır

Şimdi sizlere ekşi mayayı nasıl yapabiliriz onu tarif edeceğim. Yarım çay bardağı içme suyu, bir çay bardağı un 500 ml bir kavanoz da karıştırıyoruz. Bu karışım mutfakta çok ışık almayan ve serin bir yerde 4 veya 7 gün arasında maya haline gelecektir. Sadece her 12 saatte bir karıştırıyoruz ve canlı bakteri olduğu için ara sıra besliyoruz. Nasıl mı besleyeceğiz eğer karışımınız sulanmış ise aynı miktarda un ve su koyu karıştırıyoruz. Bu işlem mayanız göz, göz olana dek yapıyorsunuz. Eğer mayamız göz göz olmadı ve kavanoz doldu, o zaman mayanızın yarısını döküp üzerine devam edebilirsiniz. Mayamızı kullandıkça çoğalmak için besleme işlemini yapıyoruz bu şekille yıllarca bu mayayı kullanabilirsiniz.

Sevgili okuyucularımız bugün sizlerle ekşi maya hakkında hayatınıza fayda sağlayabilecek bilgiler paylaştım. Peki sizler bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Ekşi mayayı evlerinizde ve yiyeceklerinizde kullanıyor musunuz?

Sümeyye Nur Gündüz

Ekşi Maya nedir nasıl yapılır
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin