En pratik Sütlü Yumuş Poğaça Tarifi

En pratik Sütlü Yumuş Poğaça Tarifi
En pratik Sütlü Yumuş Poğaça Tarifi

En pratik Sütlü Yumuş Poğaça Tarifi

En pratik Sütlü Yumuş Poğaça Tarifi; Sevgili okuyucularımız, hepinize merhabalar. Bugün sizlere harika ve yumuş yumuş olan evdeki herkesi ve misafirlerinizin tadı damağında kalacak olan bir poğaça yapacağız. Bu poğaçayı evimde sürekli yapıyorum ve herkes bitince tekrar istiyor. Sizlerde evinize çayınızın yanına harika yumuş yumuş bir poğaça yapmak isterseniz buyurun başlayalım.

Malzemeler:

  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı su
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket kuru maya
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yumurta
  • 6 su bardağı un
  • Üzeri için çörek otu ve susam

En pratik Sütlü Yumuş Poğaça Yapılışı

Malzemelerimiz bu kadar gelin şimdide yapım aşamasına geçelim tek tek. Sevgili okuyucularımız, öncelikle poğaça yapmak istiyorsak 1 su bardağı süt, 1 bardağı suyu önceden dışarı çıkarmalı ve ılık hale gelmesini beklemelisiniz bu poğaçanızı yaparken sizlere verebileceğim önemli bir püf noktadır diyebilirim. Ama yok benim acelem var derseniz de direkt ılımasını beklemeden de yapabilirsiniz elbet. Ilımış olan 1 su bardağı ılık sütümüzü hamurumuzu yoğuracağımız olan derin bir kaba ilave ediyoruz.

Sütümüzü ilave ettikten sonra içerisine 3 yemek kaşığı şekerimizi ilave ediyoruz. Eğer ben çok şeker atmak istemiyorum derseniz 3 yemek kaşığı yerine 1,5 yemek kaşığı şeker de ilave edebilirsiniz. Lezzetinden herhangi bir eksilme yaşamayacağından emin olabilirsiniz. Şekerimizi de ilave ettikten sonra kuru mayamızı da kabımızın içerisine dökelim ve daha sonra süt şeker ve kuru mayamızı bir çırpma teli yardımı ile güzelce çırpalım ve iyice karışmasını sağlayalım.

Hamurumuzun daha iyi kabarması için yapmamız gereken

Bu işlem hamurumuzun daha iyi kabarması için yapmamız gereken bir işlemdir. Daha sonra 1 yumurtanın beyazını yani akını hamurumuzun içine alalım ve sarısını da kenara ayıralım Daha sonra 1 su bardağı ılık suyumuzu da kabımızın içerisine ilave edip karıştırma işlemine devam edelim. 1 su bardağı sıvı yağımızı ve 1 tatlı kaşığı tuzumuzu da ilave ettikten 5-6 dakika kadar kabımıza ilave etmiş olduğumuz bütün malzemeleri iyice karıştıralım.

Karıştırma işlemimiz bittikten sonra artık unumuzu ilave edebiliriz ama unumuzu ilave ederken kontrollü bir şekilde ilave etmemiz gerekebilir. Bu yüzden önce 6 su bardağı unumuzun 3 su bardağını ilave edip bir güzel yoğuralım daha sonra geri kalan 2 su bardağı unumuzu ilave edelim ve yoğuralım. Yoğururken hamurumuzun kıvamı çok önemlidir 5 su bardağı un ile hamur hala elinize yapışıyorsa geri kalan 1 su bardağı unu da kontrollü bir şekilde ilave ederek yoğuralım.

Hamurumuzun kıvamı ne çok katı ne de çok cıvık olmalı

Bu un konusunda dikkat etmemiz gerekmektedir. Çünkü her un aynı kıvamı veremiyor ve unun markasına göre çok fazla değişiklik gösteriyor. Bu yüzden dikkatli olmakta fayda vardır sevgili okuyucularımız. Hamurumuzun kıvamı ne çok katı ne de çok cıvık olmalıdır. Hamurumuzu hazırladıktan sonra üzerini streç film ile kapatıp bir güzel de kabımızı bir sofra bezi ya da temiz bir örtü ile sarıp mayalanmasını beklemelisiniz. İnstat Mayalanma işlemi için hamurunuzun sıcak bir yerde durması gerekmektedir. Bu yüzden evinizde sıcak olan bir yere koymalı veya evinizde güneş gören bir yere koymanız gerekmektedir. Bu aşama da ise poğaçanızı neli yapmak istiyorsanız içerisine koyacağınız malzemeleri hazırlayabilirsiniz. Bu kısımda tamamen özgürsünüz sevgili okuyucularımız.

Mayalanmış olan hamurumuzu alalım ve hamurumuzu bezilemeden önce bir tepsinin üzerine un serpelim daha sonra küçük yuvarlak beziler alıp 10 dakika kadar da tepsinin içerisinde bekletelim. Tabii hamurlarımızın üzerini kurumaması için temiz bir bez ile örtmeyi de unutmayalım. Daha sonra iyice kabarmış olan bezeleri neli poğaça yapmak istiyorsak hazırlamış olduğunuz malzemeleri içerisine koyup yarım ay olacak şekilde kapatalım.

Sonra fırın tepsimizin üzerine hazırlamış olduğumuz yarım ay şeklindeki poğaçalarımızı yerleştirip bir beş dakika daha bekletelim. Bu sırada üzerine süreceğimiz yumurtamızın sarısını hazırlayalım. Yumurta sarımızın içerisine bir yemek kaşığı üzüm pekmezi ilave edip iyice karıştıralım. Daha sonra fırın tepsilerinde bekletmiş olduğumuz poğaçaların üzerine bir fırça yardımı ile sürelim daha sonra üzerine isteğe bağlı olarak çörek otu ve susamlarını serpelim. Önceden ısıtmış olduğumuz fırınımızın ayarını 180 dereceye getirelim ve alt üst güzelce kızarana kadar pişmesini bekleyelim. İşte yumuş yumuş poğaçalarınız hazır. Şimdiden deneyecek olan  herkese afiyet olsun…

Sümeyye Nur Gündüz

 

En pratik Sütlü Yumuş Poğaça Tarifi

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin