Esenyalı’da Kız Kardeşimle El Ele Şenliği

Esenyalı'da Kız Kardeşimle El Ele Şenliği
Esenyalı'da Kız Kardeşimle El Ele Şenliği

Esenyalı’da Kız Kardeşimle El Ele Şenliği

Esenyalı’da Kız Kardeşimle El Ele Şenliği. Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği Kız Kardeşimle El Ele Şenliğinde yüzlerce kadın yan yana geldi, son 1 yıldır yürüttükleri atölyelerde ürettiklerini sergileyen kadınlar, şiddete, eşitsizliğe, ayrımcılığa karşı mücadele etmek için çalışmalarına devam edeceklerini dile getirdi.

Sabancı Vakfı Hibe Programı tarafından desteklenen Kız Kardeşimle Güçlüyüm projesi sonunda yapılan şenlikte proje boyunca yürütülen sanat faaliyetlerinin, Kız Kardeşimle Öğreniyorum başlığıyla düzenlenen çeşitli atölyelerin, genç kadınlara özel drama gruplarının, oluşturulan tiyatro ve müzik gruplarının ürünleri sergilendi.

Derneğin son bir yıldır mahallede farklı yaş gruplarından kadınları yan yana getirdiği projeye katılan kadınlar sertifikalarını da Pazar günü mahalledeki top sahasında yapılan şenlikte aldı. 15-19 yaş arası genç kadınların hazırladıkları tiyatro gösterisinin yanı sıra, ritim atölyesine katılan mahalleli kadınların kurduğu erbane korosu da sahne aldı. Şenlik sırasında alanda kurulan masalarda sağlık çalışanları mahallelilere koronavirüs aşısı hakkında bilgi verdi, proje boyunca yapılan etkinliklerden fotoğraflar ve resim atölyesine katılan kadınların resimleri sergilendi.

Kız Kardeşimle Güçlüyüm Projesi kapsamında Gülsuyu Gülensu Kadın Dayanışma Evi ile birlikte bir yıl boyunca yüzlerce kadınla bir araya gelen kadınların heyecanına mahalleli de ortak oldu.

8 AYDA 580 ŞİDDET BAŞVURUSU

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Adile Doğan son 1 yıldır yürüttükleri projeyi anlattı. Doğan “Pandemi koşullarına rağmen kız kardeşlerimize hak temelli eğitimler verdik, birlikte atölyeler düzenledik. Kötü yönetilmeye, eşitsizliğe, haksızlıklara, şiddete karşı yan yana gelerek, güven duygusunu arttırarak, dayanışmayı büyüterek, bütün zorluklara rağmen mücadelenin ne olduğunu göstererek bugün burada karşınızdayız” dedi. Derneğin sadece 8 aylık süreçte 580 şiddet vakasına yanıt vermek durumunda kaldığını, yüzlerce kadının sığınma talep ettiğini, yüzlercesinin iş aramak için kendilerine başvurduğunu aktaran Doğan, İstanbul Sözleşmesi için verdikleri mücadelenin bu gerçeklere somut çözümler talep etme mücadelesi olduğunu belirtti.

“YAŞASIN KADIN DAYANIŞMASI”

Şenliğe sanatçı Haluk Tolga İlhan ‘Grup Abdal’ grubu ile kadınlar için türküler söyledi. Daha sonra Esenyalı’nın yerel müzik grubu ‘Koma Seçkinler’ grubu sahne aldı. Şenliğin bitiminde Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği üyelerinin sahnede dillendirdikleri “Yaşasın Kadın Dayanışması” sloganına şenliğe katılan yüzlerce kadın eşlik etti.

 

YAZ TATİLİNDE BIRAK KÖYE GİTMEYİ, MAHALLENİN DIŞINA ÇIKAMADIK

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği üyesi işçi kadınlar da şenlikte yaptıkları konuşmalarda pandemi sürecinde yaşadıkları işsizlik, güvencesizlik ve gelecek kaygısını ortaya koydu. Pandemi boyunca ölesiye çalıştırılırken, iş ücret artışına, toplu iş sözleşmeleri sürecine, sendikalaşmaya geldiğinde yok sayıldıklarını dile getiren işçiler “Biz yaz tatilinde bırakın köye gitmeyi, mahallenin bile dışına çıkamazken, alın terimizin karşılığını alamadığımız için çocuklarımızın yüzüne bakamazken, patronlar bize bu yılı kayıp yıl sayalım, zam istemeyin diyorlar. Pek çok fabrikada direniş var, hepsinde de kadınlar en önde. Alın terimizden emeğimizden vazgeçmeyelim. Direnirken de dayanışmanız ışık tutsun bize” dediler.

ÜLKEYİ TERK ETMEK DEĞİL, DEĞİŞTİRMEK İSTİYORUZ

Etkinlikte 15- 19 yaş arası genç kadınların sergilediği tiyatro oyunlarında mülteci sorununa, genç kadınlara yönelik şiddete ve işsizliğe dikkat çekilirken, atölye yürütücüsü İlknur Haylaz, genç kadınların işsizlik, şiddet, gelecek kaygısını en çok yaşayan kesim olduklarına vurgu yaptı. Pendik Esenyalı mahallesinin yoksul bir işçi mahallesi olarak genç kadınların büyük zorluklarla baş başa olduğu bir yer olduğunu, işsizliğin ve eğitimsizliğin ülke ortalamasının üstünde seyrettiğini, genç kadınların gelecek kaygısı yüzünden ağır sorunlar yaşadığını anlatan Haylaz, yürüttükleri atölye ile bu durumu değiştirmek için kadınlarla yan yana geldiklerini aktardı. Genç kadınların bu sorunlar yüzünden ülkeyi terk etme eğiliminde olduklarını, buluştukları genç kadınlarla hayatı değiştirmek için yapacaklarını konuştuklarını, bu ülkeyi değiştirmek için daha çok genç kadının yan yana gelmesine yönelik çalışmalarını devam ettireceklerini anlattı. “Ülkeyi terk etmek değil, değiştirmek istiyoruz” dedi.

AFGAN KADINLARA SELAM

Şenlikte Afgan kadınların mücadelesi de unutulmadı. “Dünyada yaşanan savaşlarda en çok ezilen, sömürülen toprağı ile beraber bedeni katliama maruz kalan kadınlar ve çocuklardır. Bunun en somut örneği ise Gazze’de, Suriye’de, Afganistan’da yaşanmaktadır. Biz kadınlar olarak savaş mağduru kadınlar içinde mücadele etmeye dayanışma içinde olmaya devam edeceğiz” diyen kadınlar Afgan kadınlara Afganistan Kadın Orkestrası’nın 8 Mart Marşı’ndan şu dizelerle seslendi ve ‘Yanınızdayız’ dedi

 

“Tenimdeki yara izinden yeniden çiçekleneceğim.

Çünkü ben varım ,ben kadınım.

Ellerimizi ve sesimizi birleştirirsek.

Birlikte yürürsek, Hayatta kalacağız.

Dayanışma ve kız kardeşlikle

Yeni bir dünya, eşit bir dünya kuracağız.

Daha iyi ve mutlu bir dünya

Ne taşlanmak ne ağaçlara asılmak,

Ne gözyaşı ne utanç bizi yıldıracak.

Daha iyi ve farklı bir dünya kuracağız.”

Esenyalı’da Kız Kardeşimle El Ele Şenliği

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin