Felç nedir Neden olur?

Felç nedir Neden olur
Felç nedir Neden olur

Felç nedir Neden olur?

Felç nedir Neden olur? İnme, beyni etkileyen bir hastalıktır. Çok tehlikelidir ve acil tedavi gerektirir. Ancak birçok insan zamanla tam bir iyileşme sağlar.

Beynin bir kısmında kan akışı kesildiğinde felç meydana gelir ve bu durum çok tehlikelidir. Beyin hücrelerine kan akışı sağlanmazsa ölürler.

Paralizin iki ana nedeni vardır. En yaygın olan bir kan pıhtısıdır. Bu kan pıhtısı beyinde bulunan bir kan damarını kaplarsa, kan akışını kesilir. Bu durum beyine zarar verir ve kan akışını engeller.

Kanama da felce neden olabilir. Beynin içindeki veya yakınındaki bir kan damarı patlarsa, bu kanama hasara neden olabilir ve felce neden olabilir.

Belirtiler nelerdir?

Felç genellikle aniden ortaya çıkar. Çok ciddi semptomları olabilir. Ancak felçten sonraki ilk günlerde ortaya çıkan bu belirtiler ömür boyu sürmeyebilir.

İnme, vücudun bir tarafında zayıflığa veya uyuşukluğa neden olabilir. Felç geçirmiş kişiler vücutlarının bir kısmını hareket ettiremeyebilirler. Baş dönmesi hissedebilir veya yürümekte zorluk çekebilirler. Yüzlerinin bir tarafı düşebilir.

Felç geçiren kişiler, konuşmakta zorluk çekebilir, ciddi baş ağrıları ve yutma sorunları yaşayabilir.

Felç geçiren kişiye acil müdahale edilmeli. Böyle bir durumda, mümkün olan en kısa sürede hastaneye gitmek çok önemlidir.

Tedaviler nelerdir?

Bir beyin kazası ile karşılaşırsanız, hastanede acil tedavi edilmeniz gerekir. Kan pıhtılarından dolayı paralizi tedavi etme yöntemleri nelerdir?

Pıhtı nedeniyle felç yaşanmışsa, doktorlar, bu kan pıhtısını çıkarmaya veya kan akışını normalleştirmeyi denemek için ilaç kullanabilirler.

Trombolitik ilaçlar pıhtıyı çözmek için kullanılan ilaçlar. Bu ilaç intravenöz uygulamada (intravenöz enjeksiyon) kullanılır.

Bu ilaçların faydası olduğu kadar zararı da olabilir, beyin kanaması riskini artırabilir. Hekim riskleri ve faydaları tartmalıdır.

Kan pıhtısı nedeniyle felç geçirdiyseniz, kan sulandırıcı ilaçlar da kullanılabilir. Kan pıhtılarını çözmezler ancak büyümelerini önleyebilirler. Standart kan inceltici heparin olarak adlandırılır. Peki; Beyin Kanaması Belirtileri nelerdir?

Kan incelticiler, insanların felç geçirdikten sonra iyileşmesine yardımcı olmuyor gibi görünüyor. Fakat bu ilaçlar bazen inme ile ortaya çıkan bazı sağlık sorunlarının önüne geçebilmektedir. Kan sulandırıcı kullanan kişilerde bacaklarda (derin ven trombozu ve trombozu) veya akciğerlerde (pulmoner emboli) kan pıhtılaşması riskini azaltır. Bunlar, akciğerlerinizde kan pıhtılarının oluşumu da dahil olmak üzere tehlikeli olabilir.

Kan incelticilerin de yan etkileri olabilir. Bu ilaçlar beyin kanamasına neden olabilir. Doktorunuz, bu tedavinin risklerini ve avantajlarını değerlendirmelidir.

Kanama nedeniyle gelişen felç için tedaviler

Felç geçiren kişinin ameliyat olması gerekebilir. Yırtık kan damarını onarmak ve beyinde biriken fazla kanı çıkarmak için ameliyat yapılır.

İnme ameliyatı zaman içinde gelişmiştir. Son araştırmalara göre modern cerrahi tekniklerinin felçten ölme ya da sonrasında sürekli bakım gerektirme riskini oldukça azalttığını gösteriyor.

Hastalığın sonunda ne olur?

Felçten hemen sonra ne olacağını söylemek zor. Bazı insanlar iyileşir ve evde kendi kendine bakım yaparak yaşayabilir. Araştırmalar, felç geçiren kişilerin yarısının veya üçte ikisinin, üç ay sonra evde yaşayacak kadar iyileşeceğini gösteriyor. Bazı insanlar iyileşir fakat bazı insanlar ise ölür.

Felçli insanların semptomlarının inmeden sonraki aylar ve haftalar içinde nasıl değişeceğini söylemek zor. Ama umut var. Araştırmalar, felç geçirmiş kişilerin fizyoterapist veya bir uzman tarafından tedavi görmenin engellilik oranlarını azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir.

Felç geçirdiyseniz, tekrar felç geçirme riskiniz vardır. Bu nedenle doktorlar bu riski azaltmak için tedavi önerecektir.

İnme geçiren birinin bakımı

İnme geçiren birinin bakımı fiziksel ve duygusal olarak zorlayıcı olabilir. Bakıcıların bu hastaları giydirmeleri, bir diyet uygulamaları ve banyo yaptırmaları gerekebilir. Bu kişilerin evde ek desteğe veya bir süre bakımına ihtiyacı olabilir.

Felç nedir Neden olur?

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin