Gaziantep Mutfağından Tepsi Patlıcan Kebabı
Gaziantep Mutfağından Tepsi Patlıcan Kebabı tarifi. Yemek tariflerimizden Lezzetinden ödün vermeyen ve her mevsimde severek tüketilen patlıcan kebabı Gaziantep’in yöresel lezzetlerinden birisidir. Yörenin vazgeçilmez damak tadı olan patlıcan kebabının lezzeti kadar yapılışı da keyifli ve zevklidir. Bu muhteşem lezzeti sofralarınızda görmek istiyorsanız, işte size Gaziantep’in patlıcan kebabı tarifi ….
Patlıcan Kebabı İçin Malzemeler
Evde tepside patlıcan kebabı yapmak için ihtiyacınızı olan malzemeler şunlardır;
- 4 tane orta boy patlıcan
- 500 gram yağlı kıyma 4 çorba kaşığı sıvıyağı ya da zeytinyağı
- Aldığı kadar tuz
- Damak zevkinize göre karabiber ve pul biber
Patlıcan Kebabı Yapılışı
- Patlıcan kebabı için 4 adet orta boy patlıcanların sap ve uç kısımlarını kesin. Tüm patlıcanları kabuklarını soymadan 4 eşit parçaya kesin
- Patlıcanlarını acısının çıkması için büyük bir kap içerisine bol su ve tuz ilave edip, bu suda 15-20 dakika kadar bekletin
- Sizde bu ara da kebabın köftelerini yapmaya geçebilirsiniz. Bir yoğurma kabın içerisine yarım kilogram kıymayı, tuzu, karabiber ve pul biberi ekleyip, bütün malzeme birbirleri ile özleşene kadar yoğurup, köfte harcının kendine gelmesi ve lezzetlenmesi için yarım saat dinlendirin
- Köfte harcı dinlendikten sonra dolaptan çıkartın ver ceviz büyüklüğünde parçalar alıp, yuvarlayarak elinizle şekil verin.
- Tuzlu sudan çıkarıp kuruladığınız patlıcanlardan bir tane alıp, üzerine bir köfte bir patlıcan olacak şekilde tüm patlıcan ve köftelere aynı işlemi uygulayıp ve tepsiye dizilir.
- İsteğe göre üzerlerini domates ve biberle süsleyebilirsiniz.
Patlıcan Kebabı Pişirme Önerisi
Aslında patlıcan kebabını tepsi de yapabileceğiniz gibi ızgarada ya da tavada da pişirebilirsiniz. Ancak ızgarada pişirecekseniz, patlıcan ve köfteleri metal şişe, tavada pişirecekseniz ise tahta şişe dizmenizi tavsiye ederiz. Tepside pişirenler tepsi patlıcan kebabı üzerinde bir su bardağı kadar salçalı sos ilave edebilirler. Tepsi patlıcan kebabınızı önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 50 dakika boyunca pişirebilir
Patlıcan Kebabı Püf Noktaları
İster yemek tarifleri olsun, isterseniz de hamur işleri olsun muhteşem lezzetler ortaya çıkarmak istiyorsanız, mutlaka işin püf noktalarına dikkat etmeniz gerekir. Nasıl ki poğaça ya da kekinizin iyi kabarması için tüm malzemeleri oda sıcaklığından bekletmeniz gerekiyorsa, patlıcan kebabınızın püf noktalarına da dikkat etmeniz gerekir. Özellikle tarifi ilk defa deneyecekler içim patlıcan kebabı püf noktaları daha da önemli oluyor. Kebap için seçtiğiniz patlıcanlardan tutunda, köftesi için alacağınız kıymanın, yağlı olmasına ve pişirmek için kullanacağınızı materyale kadar her bir malzemeyi eksiksiz ve doğru seçmiş olmanız gerekir.
Patlıcanları cinsine göre acı olabileceğinden dolayı mutlaka daireler şeklinde kestikten sonra en az yarım saat kadar tuzlu suda bekletip, acısını çıkartmanız gerekir. Tuzlu suda bekleyen patlıcanların sadece acısı değil, aynı zamanda sarısı da çıkacağı için pişerken patlıcanlar kararma yapmayacaktır. Eğer patlıcanları mangalda ya da döküm tavada ızgara ya da şiş şeklinde pişirecekseniz patlıcanlarınızı kabuklarını soymayabilirsiniz. Fakat tepsi de yapmak istiyorsanız kabuklarını soyabilirsiniz. Köftenin kuru olmaması için mutlaka az yağlı ya da yağlı kıyma tercih etmeniz gerekir. Ayrıca patlıcanların iyice pişmesi için tepsinin üzerini alüminyum folyo ile kapatabilirsiniz. Bu sayede patlıcan biber ve domatesler yanmadan kızaracaktır.
Yorumlar kapalı.