Geleceğimize Yatırım İçin Köreltilmemiş Çocuklar
Geleceğimize Yatırım İçin Köreltilmemiş Çocuklar; Çocuklarımızı yetiştirirken en çok nelere dikkat ediyoruz? Yetiştirmiş olduğumuz çocukları doğru bir şekilde yetiştirip büyütebiliyor muyuz? Teknolojinin ortasına doğan bu yeni nesil için teknolojinin faydalarından ne kadar faydalanıp zararlarından çocuklarımızı nasıl ve ne kadar koruyabiliyoruz?
Son zamanlarda yetiştirilmiş ve büyüyen çocuklara baktığımız zaman doyumsuz ve hayal kurmaktan yoksun, keşfedip tecrübe ederek öğrenmek yerine ellerinde olan teknolojiden hazır bilgiye konarak öğrenen ve bu şekilde yetişecek olan bir nesil ile karşı karşıyayız. Teknoloji doğru değerlendirildiği zaman gerçekten faydalı olabilirken bir o kadar da zararları olabilen bir unsurdur. Şimdiki çocuklar teknolojinin ortasına doğan ve bu teknoloji çağında büyüyen çocuklardır. Ellerinde bulundurdukları telefon, bilgisayar ve tablet gibi cihazlarda her an her bilgiye istedikleri zamanda ulaşabilmektedirler. Bence bu bir açıdan iyi olabilirken bir açıdan çocuklarımızı körelten bir unsurdur.
Teknolojinin faydalarından ne kadar faydalanıp zararlarından çocuklarımızı nasıl ve ne kadar koruyabiliyoruz?
Şimdiki yetişen ve büyüyen çocuklara baktığımız zaman, çocukların birbirleri ile iletişimleri oyun oynama şekilleri bile ya bilgisayar ya telefon ya da tabletten olmaktadır. Aşağı inen ve oynayan çocuk sayısı sanki git gide azalmaya başlamıştır. Aşağı arkadaşları ile oynamaya inen her çocuk da ellerine tabletlerini alıp eskilere ait ne kadar oyun varsa bunları ya bilmemekte ya da bilseler bile oynamaktadırlar. Zaten o güzel eski çocuklukları o güzel oynan oyunları çok eski insanlardan sadece dinler duyar olduk.
Bu teknoloji çağına doğan ve bu çağda yetişip büyüyen çocuklarda bir doyumsuzluk ve tatminsizlik olduğunu görmekteyiz. Her bilgiye, her istediklerine anında ulaşabilen çocukların hayal güçleri de bir o kadar da körelmiştir. Hayal kurmayı bilmeyerek yetişen ve büyüyen bu çocuklarda ilerleyen zamanlarda bir üretkenlik görmekte artık güç duruma düşecektir.ve hayal güçleri sınırlı bir hâle gelmiştir. Eğer bir çocuk uçmanın ne demek olduğunu bilmez ve merak ederse uçmak için hayal kurmaya başlar. Bu hayali rüyalarında görmeye başlar. Rüyalarını yaşamak için uçan her şeyi araştırmaya ve gözlemlemeye başlar ve artık bu o çocuk için bir tutku olur. Kim bilir ilerleyen yaşlarında bu tutkusunu güzel bir proje ile sonlandırıp hayallerini ve rüyalarını yaşarken bulur. İşte teknoloji şimdiki çocukların elinden hayallerini, rüyalarını, tutkularını aldığını söylesek çok da yanlış bir tespit ortaya koymuş olmayız.
Artık sokaklarda çocuk sesleri bile duyamaz hale geldik
Bu konuyu farklı bir şekilde alıp inceldiğimiz zaman çocukların fiziksel açıdan bile etkilendiğini söylememiz mümkün hale gelmektedir. Artık aşağı inip oyun bile oynamayan çocuklar, sürekli bilgisayar, tablet ve telefon gibi cihazların başında oturmaktan ve hareketsiz kalmaktan fiziksel olarak etkilenmektedir. Vücut, küçük yaşta hantallaşmakta sürekli baktıkları cihazların yaymış olduğu ışıktan olumsuz etkilenmektedirler. Ayrıca sürekli hareketsiz bir şekilde durdukları için vücut şekiller ve kemik sağlığını yine olumsuz etkilemektedir. Eskiler ne kadar da doğru söylemişler “Nerde hareket orda bereket”. İşte teknolojinin olumsuz yönlerinden bir diğeri de çocukların hareketsiz bir şekilde saatlerce ellerinde bulundurdukları cihazların başında oturup kalmalarıdır. Çocuklar tam gelişme ve öğrenme çağlarında hem bedenlerini hem zihinlerini teknoloji sayesinde köreltmişlerdir.
Geleceğimize Yatırım İçin Köreltilmemiş Çocuklar; Artık sokaklarda çocuk sesleri bile duyamaz hale geldik. Okullarda ne ip atlayan ne top oynayan ne de seksek oynayan çocuklar göremez olduk. Çocukların birçoğu bu oyunların ne olduğunu artık bilmiyor. Çünkü hemen hemen hepsi ellerinde bulunan cihazlardaki oyunları oynuyor ve bu oyunları konuşuyorlar. Bilgisayar, tablet, ve telefona o kadar bağlılar ki çizgi film izleyen çocuk bile yok neredeyse. En mutlu oldukları zaman ellerinde bulunan cihazlarla oluyor. Köreltilmiş bir nesil yetişiyor ve geliyor.
Artık teknoloji o kadar hayatımızın içindeki biz yetişkinler bile teknoloji olmadan yaşayamıyoruz. Hal böyle olunca yetiştirdiğimiz çocuklar da bizlere bakarak gördüklerini uyguluyor. Belki de biz yetişkinler önce kendimizi düzeltmeye başlamalıyız. İşte o zaman yetiştirmiş olduğumuz çocuklarımız da bu denli teknoloji ile yetişip körelmiş çocuklar olmayacaklardır. Çocuklarımızın bu denli teknoloji ile bağımlı bir şekilde yaşamasında en büyük hata biz yetişkinlerin olduğunu düşünüyorum. Çocuklarımızda şikayetçi olduğumuz her özellik aslında bize ait olan bir özelliktir. Çocuk büyüme ve gelişme çağlarında gördüğünü öğrenip uygulamaktadır. İşte bu yüzden çocuklarımızın hayatlarında teknolojiyi daha kısıtlı bir hale getirip kontrol altına almak istiyorsak bu işe kendimizden başlamamız gerekmektedir.
Teknoloji kontrollü bir şekilde kullanıldığı zaman birçok şeye fayda sağlayabilmektedir
Bu teknolojide yetişen ve büyüyen çocukların tablet, bilgisayar ve telefonda oynadıkları oyunlara baktığımız zaman hepsinin şiddet içerikli ve geliştirici bir yanı olmadığını görmekteyiz. O yaştaki çocukların şiddet, silah içerikli ya da bunun gibi yaşlarına uygun olmayan birçok oyunlar oynaması ne kadar doğru? İlerleyen zamanlarda bu oyunları oynayarak büyümüş çocukların nasıl bir insan olacağı, sağlık bir birey olabilecekler mi merak konusu doğrusu.
Teknoloji kontrollü bir şekilde kullanıldığı zaman birçok şeye fayda sağlayabilmektedir. Önemli olan doğru bir şekilde faydalanıp kullanabilmektir. Teknolojinin hayatımıza katmış olduğu bir diğer unsur ise sosyal medyalar. Artık birçok çocuğun sosyal medyası var. Bunun kontrolunu sağlayamadığımız zaman çocuklarımızın başına çok trajik olaylar geldiğini son zamanlarda haberlerde görmekteyiz.
Çocuklarımızı bu tehlikelerden ve olumsuzluklardan kurtarmamız gerekmektedir. yeni yetişen çocukların daha sağlık ve körelmemiş olmaması için önce kendimizi düzeltmeliyiz. Çocuklarımızın yanında oyunlar oynamalı, onlara vakit ayırmalıyız. Yanlarında çok fazla telefon, tablet ve bilgisayar gibi cihazlarla uğraşmamalıyız. Daha çok yanlarında kitap okumalı, oyun oynamalı, gerekirse masallar, hikayeler anlatmalıyız. Aslında çocuk yetiştirmede çocuk deyip geçmemiz gerekmektedir. Bu konu asla hafife alınacak bir konu olamamalıdır. Çünkü bugün çocuk diye önemsemediğimiz konu aslında ilerde bizim geleceğimizi olumlu veya olumsuz yönde belirleyecek bir konudur.
Çocuklarımızı bu tehlikelerden ve olumsuzluklardan kurtarmamız gerekmektedir.
Geleceğimize Yatırım İçin Köreltilmemiş Çocuklar ailesinde gördüklerini öğrenip yapacaklardır. Bu yüzden son zamanlarda doğup büyüyüp yetişen her bir çocuk aslında hepimiz için çok önemlidir. Bu çocukların hepsi bizim geleceğimizdir. Çocuklara yapılan her bir yatırım aslında geleceğimize yapılan bir yatırımdır. Sağlık ve körelmemiş çocuklar yetiştirmek geleceğimize yapmış olduğumuz en büyük yatırım olacaktır. Bu yüzden geleceğimize yatırım yapmak istiyorsak “çocuk işte” , “O, daha çok küçük anlamaz” , “çocuk daha bir şey olmaz” gibi söylemleri bir kenara bırakıp çocuklarımızla daha çok ilgilenmeli ve onlara özen göstermeliyiz. Çocuklarımıza ne kadar çok ilgi , ne kadar çok özen gösterirsek o kadar geleceğimize yatırım yapmış oluruz. Bu yüzden geleceğimize yatırım için köreltilmemiş çocuklar.
Yorumlar kapalı.