1. Haberler
  2. Blog
  3. Kuşkonmaz Yetiştiriciliği

Kuşkonmaz Yetiştiriciliği

Kuşkonmaz Yetiştiriciliği
Kuşkonmaz Yetiştiriciliği

Kuşkonmaz Yetiştiriciliği

Kuşkonmaz Yetiştiriciliği nasıl yapılır? Kuşkonmaz en çok Orta Asya ülkelerinde fazlaca tüketilen tarım ürünlerinden biridir. Kuşkonmaz Türkiye’de isim olarak bilinmemektedir. Çok fazla faydası olan kuşkonmazın yetiştirilmesi için ülkemizin coğrafi özellikleri uygundur. Yabani bir şekilde ülkemizde birçok bölgede yetiştirilmektedir.

Hastalara şifa amacıyla yada yemeklerimizde kullanılabilmektedir. Ülkemizde en uygun ortam olarak Muğla, Manisa ve Aydın bölgesi yetiştirmek için çok ideal bir yerdir. Yeni yeni adını duyduğumuz bu bitki üreticilerine son zamanlarda güzel bir getiri sağlayarak, herkesin dikkatini çekmiş ve üretim alanı genişlemeye ve tanınmaya başlamıştır.

Kuşkonmazı ekiminden 15 yıl sonraya kadar ürün vermeye devam eden çok yıllı bir bitki türüdür. Bu uzun ömüre sahip olan bitki getiri olarak diğer ziraat ürünlerine göre daha fazla gelir getirir. Kuşkonmaz hem konserve olarak hem de dondurulmuş bir şekilde işlenmiş olarak piyasaya sürülebilen bir sanayi ürünüde olabilir. Ülkemizde Eskişehir, Muğla, Aydın, Bursa, Manisa, İstanbul gibi illerde yetiştiriciliği yapılmaktadır.

HANGİ İKLİM KOŞULLARINDA YETİŞİR ?

Geçmiş yıllardan günümüzü kadar şifalı bir bitki olarak kullanılmıştır. Birçok Asya ve Avrupa ülkelerinde tüketimi çok yaygındır. Son zamanlarda da ülkemizde hem tüketimi hem de üretimi önemli derecede artmıştır. Buna bağlı olarak ülkemizde kuşkonmaz üretimi talep gören bir ürün haline gelmiştir. Kuşkonmaz ekmek özellikle devletimizinde destekleriyle zamanla popüler bir ürün olmasında etkilidir.

Bu bitkinin yetiştirilimesinde en önemli nokta iklim faktörüdür. İklim değişikliği bakımından seçici bir bitki olmaması ülkemizde geniş arazilerde yetiştirilmesine olanak sağlamıştır. Ne kadar iklim anlamında seçiçi olmamasına rağmen hasat zamanında az yağış veya yağışsız bir iklim isteği vardır. Kuşkonmaz oldukça dayanaklı bir bitki olduğundan kışın soğuklardan yazın ise aşırı sıcaklardan çok etkilenmemektedir.

Sürgünlerinin güzel bir şekilde büyümesi için minimum 10 derece sıcaklık isteği vardır. En iyi gelişim sıcaklık isteği ise ortalama 18-19 derece arasıdır. Hasat zamanında ise sıcaklık 15-18 derece aralığında olması gereklidir. Hasattan sonraki süreçte sıcaklığın 35-40 dereceleri bulması bu bitki için bir problem değildir. Tüm bu isteklerine rağmen Kuşkonmaz fizyolojik isteğinden dolayı belli zamanlarda soğumaya gerek duymaktadır.

Kuşkonmaz Yetiştiriciliğinde Dikkat edilmesi gerekenler

Kuşkonmaz bitkisi hafif karakteri olan topraklarda bile oldukça kolay bir şekilde yetişebilmektedir. Gübreleme işlemi ile kuşkonmaz üretimini 2 katına çıkarmak oldukça kolaydır. Fakat tam aksine ağır topraklarda yetiştirmek hafif topraklara göre daha riskli bir durumdur.

Sağlıklı bir şekilde yetiştirilmesi için her dönüm alana 45-50 metrekarelik soğuk yastık düşmektedir. Ekiminin ise toprağın 2-3 cm derinliğine ekilmesi gerekmektedir. Farklı toprak yapılarına kolayıkla uyum sağayabilmektedir. Ama ekimi yapılmadan önce toprak yapısı incelenmeli uzman kişiler tarafından toprağın analizi yapılmalıdır, yapılmamısı durumunda hem üründen fazla verim alınamaz hemde kuşkonmaz bitkisi sağlıklı bir şekilde büyümediğinden yıllık üretim miktarını azaltabilir. Kuşkonmaz sebzesi asitli toprakları sevmediğinden dolayı Ph derecesinin 6.5 seviyelerinin altında olması gerekmektedir.

Kuşkonmaz EKİMİ YAPILMADAN ÖNCE TOPRAK HAZIRLIĞI

Ekimi yapılacak tarlada’ki taşların temizliği yapılmalı, uzman kişiler tarafından tarla’nın analizi yapılarak gerekli mineral ve organik madde miktarı seviyesi yükseltilmelidir.

KUŞKONMAZ FİDESİ DİKİMİ NASIL OLMALIDIR ?

Dikimi yapılacağı tarla veya bahçede dikim hendeklerini arası 2-3 metre, 15 cm derinliğe eni ise 40 santimetre olacak şekilde belirlenen boydan boya bir düzen halinde açılmış olan çukurlara dikilmelidir. Dikim düzeni, Hat 20-30 cm aralıklarla tek ve çift sıralar olarak ayarlaması yapılmalıdır. Tohumundan yetiştirelerek elde edilen fideler pençe olarak adlandırılır.

Kuşkonmaz tohumu 3-4 hafta arasında çimlenmeye başlıcaktır. Açmış olduğumuz hendeklere fidelerini dikimi için ilkbahar dönemini ve havalar ısınmaya başladığında yapılmalıdır. Düzenli bir şekilde sulama ve bakımla oldukçu iyi bir verim elde edilmektedir.

Kuşkonmaz da GÜBRELEME NASIL OLMALIDIR ?

Her bitkinin yetiştirilmesinde ihtiyacı olduğu gibi, Kuşkonmazında üretiminde sağlıklı ve verimli ürün elde etmek için toprağın ihtiyaç duyduğu organik madde ve mineral analiz edilmeli. İhtiyacı kadar gerekli besinler toprağa verilmelidir.

Kuşkonmaz Yetiştiriciliği
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin