Geleceğin Mesleği Türk işaret Dili Tercümanlığı

Geleceğin Mesleği Türk işaret Dili Tercümanlığı
Türk işaret Dili Tercümanlığı Tuzla

Geleceğin Mesleği Türk işaret Dili Tercümanlığı

Geleceğin Mesleği Türk işaret Dili Tercümanlığı; Bu yazımızda son yılların en çok konuşulan mesleği işaret dili tercümanlığı ve eğitiminden bahsedeceğiz. Ama ilk önce işaret dili nedir, nasıl doğmuştur, hangi alanlarda kullanılır sorularını cevaplamamız gerektiğini düşünüyorum.

işaret Dili Nedir

Doğuştan ya da sonradan konuşma ve duyma yetisini kaybeden bireylerin iletişim aracına işaret dili diyoruz. Son zamanlarda evrensel bir dil oluşturulmaya çalışılsa da işaret dilinin buna uygun yapıda olmadığı bilinen bir gerçek. Nitekim bu beden dili sadece coğrafyalar arasında değil, aynı coğrafyadaki farklı bölgelerde de değişikliğe uğruyor. Türk İşaret Dili kısaca TiD genellikle Ankara İşaret Dili olarak öğretilir. Bununla birlikte her yörenin kendi dili bir nevi şivesi vardır. Ayrıca aile bireylerinin kendi aralarında geliştirdikleri işaretlerden oluşan bir ev dili de mevcut.

İnsanın çevresiyle iletişim kurma zorunluluğunun sonucu olarak oluşturulmuştur. Tarihçesine bakacak olursak, ilk olarak 1576 da Girolomo de Cardano sağır ve dilsiz bireylerin bazı soyut kavramları anlayabildiklerini farketmiş. 1616 yılında Giovanni Bonifaccio işaretlerden oluşan bu dilin evrensel olduğunu savunmuş. 18. yüzyıla geldiğimizde Filozof Condillac işaret dilinin jestlerden oluştuğu teorisinden bahseden ilk isim olmuştur. İşitme engellilere eğitim veren ilk okul ise 1817 de Amerika`da Thomas Gallaudet tarafından kurulmuştur.

TÜRK İŞARET DİLİ`NİN TARİHÇESİ

İşaret dilini Türk tarihinde ne zaman ortaya çıktığı kesin olarak bilinmemekle birlikte  Evliya Çelebi`nin notlarından yola çıkacak olursak 1500`lü yıllarda Osmanlı mahkemelerinde sağırların görev yaptığını söyleyebiliriz. 1902 yılına geldiğimizde II. Abdülhamit tarafından Yıldız Sağır ve Dilsizler Okulunun açılmasıyla Türk İşaret Dili`nin temellerini atmış bulunuyoruz.

İŞARET DİLİ`NİN ÖZELLİKLERİ

  • İşaret dili jest ve mimikler kullanılarak konuşulur. Bir beden dilidir.
  • Soyut kavramlar fazla yer almaz kelimeler gerçek anlamları ile kullanılır.
  • İşaret dilinde ekler bulunmaz. Örneğin konuşan bir birey markete gideceğini “Markete gidiyorum.” olarak ifade eder, işaret dilinde ise bu “Ben market gitmek.” şeklinde ifade edilir.
  • Türk İşaret Dili (TİD) gramer yapısında soru eki bulunmaz. Soru ifadesi özellikle mimiklerde verilir ve cümle sonlarında soru işareti yapılır.
  • TİD`de olumsuz cümleler değil işareti ile kurulur. “Gitmiyorum.” yerine “Ben gitmek değil.” gelmek değil, güzel değil, sevmek değil gibi.
  • İşaretlerin yanı sıra bünyesinde jargonlar da bulundurur.
  • Her ülkenin nasıl ki kendine ait bir dili varsa bir işaret dili de vardır. Bölgelere göre farklılıklar gösterebilir. Kayseri yöresinde akraba anlamına gelen bir işaret Ankara`da arkadaş yerine kullanılabilir.

İŞARET DİLİ NERELERDE KULLANILIR?

Türkiye`de son yıllarda işaret diline verilen önem giderek artıyor. Haber kanallarında, özel kanalların yayınlarında, toplu gösterilerde işaret dili yaygın olarak kullanılıyor. Bunun yanı sıra yine GSM operatörleri sağır bireylere daha iyi hizmet verebilmek adına bazı uygulamalar geliştiriyor ve kullanıyorlar.

TERCÜMANLIK EĞİTİMİ NEDİR VE NASIL TERCÜMAN OLUNUR?

Nitekim tüm bu alanlarda işaret dilinin yaygınlaşmasıyla birlikte dili bilen insanlara olan ihtiyaçta artmış bulunuyor. Halk Eğitim Merkezi bünyesinde ya da özel kurumlar tarafından verilen kurslar sayesinde işaret dili yaygınlaşmakta. Bu kursların amacı duyabilen insanlarla işitme engellileri buluşturmak.

Temel Eğitim ve Tercümanlık Eğitimi olarak iki aşamalı verilen kurslara rağbet çok. Temel eğitime lise, önlisans ve lisans mezunları katılabilir. Bu eğitimde günlük hayatta kullanılan işaretler, fiiller, sıfatlar gibi temel bilgiler öğretilir. Ders süresi 120 saat olarak belirlenir. Eğitimin sonunda işitme engellilerle rahatlıkla iletişim kurabilir, onların sosyal hayata daha rahat dahil olmasına yardımcı olabilirsiniz. Temel eğitimden aldığınız belge ile tercümanlık yapamazsınız. Bunun için tercümanlık eğitimi almanız gerekiyor.

işaret dili eğitiminin ikinci aşaması olan tercümanlık eğitimi için lisans mezunu olmanız ve ilk aşamayı (Türk İşaret Dili Temel Eğitimi) tamamlamanız lazım. Ders süresi 200 saat olan ikinci aşamada ise size sağır mantığı ile cümle kurma, bazı soyut kavramları işaret ile anlamlandırma ve jargonlar öğretilir.

Her iki eğitimde de komisyon önünde uygulamalı yapılan sınavlarda başarı gösterdiğiniz taktirde belgenize sahip olabilirsiniz. Tercümanlık belgenizi noterde onaylatmanız gerekiyor. Geleceğin mesleği olarak görülen Türk İşaret Dili Tercümanlığı gençlere iş imkânı sağlamanın yanında işitme engelli vatandaşların önündeki zorlukları da ortadan kaldırmakta. Hem meslek sahibi olmak hem de birilerinin hayatına güzel dokunuşlar yapabilmek istiyorsanız işe işaret dili öğrenmekle başlayabilirsiniz.

Dikkatinizi Çekebilecek yazılarımız; Türk Birliği(TURAN) Düşüncesi

Geleceğin Mesleği Türk işaret Dili Tercümanlığı

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin