Gizli Düşman Lektin Nedir? Lektin İçeren Besinler ve Zararları
Gizli Düşman Lektin Nedir? Sağlıklı yaşam, sağlıklı beslenme konusuna değinerek size bu yazımızda lektin nedir? Ve lektin içeren besinler ile lektin zararları? Hakkında bilgi vermek istedik. Lektin, besinlerin hücre zarlarında bulunan bir çeşit proteindir. Bazı besinlerde bulunan lektin proteini besin zarları üzerinde karbonhidratlarda bulunur.
Dolayısıyla pek çok besinde bulunan lektin maddesini tüketiyoruz. Lektin proteini gizli düşman olarak zararlı hale getirense bu maddeyi fazla tüketmemizdir. Lektin maddesi filizlenen bütün besinlerimizde bulunan ancak fazla tüketildiği zaman sağlık sorunlarına yol açan bir proteindir.
Lektin Nedir?
Lektin, tükettiğimiz besin zarları üzerinde bulunan proteinin ismidir. Filizlenen besinlerde daha yoğun olan lektin maddesini fazla tükettiğimizde sağlığımızı bozan bir tür zararlı maddeye dönüşerek gizli düşmanımız olur. Aslında vücudumuzun lektin maddesine ihtiyacı olduğu bir gerçektir.
Ancak lektin proteini zararlı hale getiren ise bu maddeyi fazla tükettiğimizde vücudumuzun bu maddeyi sindirememesi bağırsak sistemimizden öğütülmeden geçmesidir. Bu durumda bağırsak sistemimizin çalışma düzenini bozarak vücudumuzda çeşitli hastalıklara kapı açıyor.
Gizli Düşman Lektin maddesinin Zararları nelerdir?
Bazı besinlerin hücre zarlarında bulunan lektin maddesinin zararları nelerdir? Sorusuna değinirsek, lektin birçok yediğimiz besinde bulunan bir maddedir. Bu sebeple besinlerin doğal yapısında lektin bulunuyor. lektin maddesini zararlı hale getiren ise bizim bu maddeyi fazla tüketmemizdir. Lektin maddesinin zararlarını azaltmak için besinlerimizi suda bekletmemiz yeterli olacaktır.
Lektin maddesinin zararlarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- Lektin maddesi bağırsaklarımızdan öğütülmeden geçer.
- Lektin yapışkan bir molekül olduğu için sindirim sürecinde bağırsak duvarına yapışarak bağırsak savunma hücrelerini harekete geçmesine neden olur.
- Lektin devamlı olarak tüketilirse, bağırsak sisteminizin savunma hücreleri bağırsak duvarına yapışan lektinden dolayı bağırsak duvarına daha fazla zarar vermeye başlar.
- Sürekli lektin tüketimi bağırsak duvarı hasarına yol açar
- Lektin maddesinden dolayı hasar görmüş bağırsak duvarı zararlı ve zararsız maddeleri ayırt edip süzme işlemini yapamaz hale gelir.
- Bağırsakların süzme ve ayrıştırma görevini yerine getirememesi kanımıza zararlı organizmaların ve toksinleri geçmeye başlar.
- Zararlı organizmaların ve toksinlerin kanımıza karışması gut sendromuna yol açar.
Lektin İçeren Besinler
Fazla tüketilen lektin maddesi önce sindirim sistemi bağırsaklarımızı sonra da Sağlımızı bozarak çeşitli hastalıklara yol açıyor. Lektin besinlerimizin hücre yapılarında var olan bir proteindir. Lektin maddesinin yoğun bir şekilde içeren besinlerimizi şu şekilde sıralayabiliriz:
- Lektin, baklagillerden nohut, mercimek, soya fasulyesi gibi besinlerde bulunuyor.
- Lektin, un üretilen mamullerden buğday diğer buğday ürünlerinde bulunuyor.
- Lektin, yaş sebze dediğimiz domates, patates, patlıcan, biber gibi diğer sebzelerde de bol miktarda bulunuyor.
- Lektin maddesi besinlerimizden yer fıstığı, kaju, fındık ceviz, leblebi gibi kuru yemişlerde bolca bulunuyor.
- Hayvansal besinlerimizden süt ve süt ürünlerinde lektin proteini bolca bulunuyor.
- Lektin mevsimi olmayan seracılık yöntemi ile yetiştirilmiş diğer meyve sebzelerde de bulunuyor.
- Lektin içeren diğer bir besinde mısırdır.
Yukarda saydığımız bütün besinlere sağlığımız için vücudumuzun ihtiyacı var. Ancak buradaki zararlı olan Lektin maddesi bu besinlerin tüketimini vücudumuzun ihtiyacından fazlasını tükettiğimizde ortaya çıkıyor.
Mesela lektin kuru baklagillerden olan besinlerimizden her hangi birinin un ürettiğimiz tahıllardan birinde ya da sebzelerimizde daha henüz bitki halindeyken bitkilerin filizlenip yaprak haline gelen kısımlarında ve tohumlarının hücre yapılarında bulunuyor. Bu nedenle lektin maddesinin zararlarını en aza indirgemek için öncelikle tükettiğimizi besinlerin miktarına dikkat etmeliyiz.
Ayrıca lektin maddesinin bulunduğu süt ürünlerinden herhangi biriside olabilir fazlaca tüketmemeye dikkat etmeliyiz. Lektin proteinin zararlarını hafifletmek için tükettiğimiz çiğ besinleri bol su ile yıkamamız ve bir süre suda bekletmemiz lektin miktarını düşürecektir.
Yorumlar kapalı.