Boyun Fıtığı Nasıl Oluşur

Boyun Fıtığı Nasıl Oluşur
Boyun Fıtığı Nasıl Oluşur

Boyun Fıtığı Nasıl Oluşur? Belirtileri ve Tedavisi

Boyun Fıtığı Nasıl Oluşur? Omurga vücutta hareket fonksiyonlarımızı sağlarken aynı zamanda vücudumuzun dik durmasını sağlar. Omuriliğin ortalarından geçen omurga omur adı verilen 33 kemikten oluşur. Bu omurlar yumuşak disk ve eklemlerle birbirine bağlanırlar. Diskler kuvvetli bağ dokularından oluşur.

Boyun Fıtığı Nedir? Omurları birbirine bağlayan en önemli yapıdır. Disklerin içinde omurgayı baskılayan amortisör görevi gören kıkırdak doku vardır. Ağır kaldırınca ya da yanlış hareketler yapınca bu adaleler sıkışabilir. Böyle durumlarda disk hasar görünse dış tabaka da yırtılabilir. Disk içinde bulunan kıkırdak doku bu yırtıklardan çıkar ve omurların ve sinirlerin yer aldığı alana taşar. İşte bu durumda boyun fıtığı meydana gelir.

İnsan yaşlandıkça diskin içerisinde bulunan su zamanla azalır ve disk yastık görevini yeterince yerine getiremez. Yük kaldırma ve dayanıklılıkları azalır ve boyunda fıtıklaşma olur. Hemen her yaş grubunda görülebilen boyun fıtığı, genelde genç ve orta yaş gruplarında daha sık görülür. Özellikle uzun boylu kişilerde de sıklıkla rastlanır.

Boyun Fıtığının Belirtileri Nelerdir?

Boyun fıtığının belirtileri arasında en sık rastlananı boyun ağrısıdır. Elbette her boyun ağrısı boyun fıtığı belirtisi değildir. Bu ağrılar kas ağrısı kaynaklı olabileceğini unutmayın. Fıtık belirtisi olan ağrılar daha şiddetlidir. Ağrılar tek taraflı olarak boyundan kola doğru yayılım gösterirken tam tersi, sırttan başa doğru yayılım gösterebilir. Ağrı sürekli aynı şiddette seyretse de yanlış hareketlerle daha da şiddetlenebilir. Ağrının yanı sıra ellerde ve kollarda uyuşma, yanma, karıncalanma, iğneleme gibi belirtiler olabilir. Diğer belirtiler şu şekildedir;

  • Sırtta kollarda ve omuzda ağrı,
  • El becerilerinde azalma ve his kaybı
  • Şiddetli ve geçmeyen kol ağrıları
  • Parmaklarda ve kollarda karıncalanma, uyuşma ve elektriklenme
  • Reflekslerde zayıflama, duyu kaybı, kollarda incelme gibi belirtilerdir.

Çok sık rastlanmasa bile fıtıklaşan disk omuriliğe baskı yapar ve bacaklarda belirtiler gösterebilir. Bu belirtiler; ayakta uyuşma ve idrar kaçırmadır. Omurilik dokusuna veya sinir köklerine baskı yaptığında ise o bölgede ödem oluşumuna neden olabilir.

Boyun Fıtığı Nasıl Tedavi Edilir?

Boyun fıtığı tedavisi genellikle cerrahi müdahaleye gerek kalmadan tedavi edilebilmektedir. Fıtık başlangıcında istirahatler ve yaşamsal aktivitelerde düzenlemesi ile fıtık önlenebilir. Bu durumda mutlaka doktorunuzun tavsiye ettiği egzersizleri uygulamalısınız.

Kas gevşetici ve ağrı kesicilerde boyun fıtığı tedavisinde sıklıkla başvurulan yöntemlerden biridir. İlaçları ve kas gevşeticileri mutlaka doktor kontrolünde kullanmanız gerekir. Eğer doktorunuz gerekli görürse boyunluk takabilirsiniz. İlaç tedavilerinden ve egzersizlerden sonuç alınamazsa ve doktorunuz gerekli görürse fizik tedavi yöntemi uygulanabilir. Fizik tedavilerde kuru iğneleme, bantlama ve sıcak uygulama gibi tedavi yöntemleri mevcuttur. Nöral terapi, akupunktur, ozon ve kupa tedavisi ise boyun fıtığında tamamlayıcı ve destekleyici yöntemlerdir.

Boyun fıtığında cerrahi müdahalelere çok nadir başvurulur. Teşhis konulduktan sonra ilaç ve fizik tedavilerinden fayda görmeyen hastalar için doktor ameliyat isteyebilir. Bu ameliyat sırasında diskin sinire baskı yapan bölümü çıkarılır. Hastalar ameliyattan 3 saat sonra doktor kontrolünde ayağı kalkabilir.

Ameliyat sırasında genel anestezi uygulandığı için bir gece hastanede kalabilirsiniz. Taburcu olduktan sonra 3 ile 10 gün arası sürede normal yaşantınıza dönebilirsiniz. Ancak bu sürede ağır kaldırılmamalı, ani hareketlerden kaçınılmalı, egzersizlerinizi aksatmadan yapmalısınız. Boynunuzu soğuktan, rüzgârdan ve klimadan korumalısınız. Yüzme gibi aktivitelerden 2 ay kadar uzak kalmalısınız. Yüzme ve banyodan sonra iyice kurulanmalısınız. Yüzüstü yatmak yerine yan yatmalısınız. Yatağınızın ve yastığınızın ortopedik olması size avantaj sağlayacaktır. Uzun süre ayakta kalmamalı ve yine uzun süre aynı pozisyonda oturulmamalıdır.

Boyun Fıtığı Nasıl Oluşur

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin