Güneşten Korunmanızı Sağlayacak Tavsiyeler
Güneşten Korunmanızı Sağlayacak Tavsiyeler; Güneşin zararlı etkileri arasında; güneşin neden olduğu güneş yanığı, güneş lekeleri, güneş alerjisi, cilt kanseri ve yaşlılık lekesi adı verilen kanser öncesi lezyonlar artık daha yaygın. Ozon tabakasının incelmesi ile sadece yazın değil kışın da güneş ışığı yeryüzüne yıkıcı bir düzeyde ulaşır. Güneş ışınlarının doğrudan ve ani etkileri olduğu gibi dolaylı ve uzun vadeli etkileri de vardır. Bu etkiler cildin tamir etme ve alerjiye neden olma kabiliyetini geciktirebilir. Bu etkilerden kaçınmak için her yaştan insan doğrudan güneş ışığından kaçınmalıdır. Vücutta D vitamini sentezlemek için dikkatli olunması gerekir çünkü çok fazla yakıcı etkisi olan güneşte 15 ila 30 dakika güneşlenmek bile tavsiye edilir.
Şemsiyelerden veya kumdan yansıyan güneş ışığı da cilde zarar verebilir
Nemli iklime ve güneş ışığı yansımalarının güçlü olduğu kıyı bölgelerinde dikkatli olunmalıdır. Belki güneş ışığının doğrudan yan etkilerini fark etmişsinizdir
Ancak uzun vadede, sözde kümülatif doz hasarı çok önemlidir. Kümülatif doz 18 yaşına ulaşmadığı için çocukları özellikle bebeklerden 18 yaşına kadar korumak gerekir. Kişi ileri yaşta kendini nasıl koruduğu önemli değil, o zamana kadar ışınlara maruz kalmanın verdiği zarar, fotoyaşlanma, renk değişikliği veya kanser öncesi lezyonların ortaya çıkmasına neden olabilir.
11.00-16.00 saatleri arasında güneşe maruz kalmaktan kaçının
Aslında, güneşten korunma için ilk koruyucu önlem teması kesmektir. Güneş ışınları yeryüzüne dik olduğunda 11.00-16.00 saatleri arasında dışarı çıkmamalı, çıkmanız gerekiyorsa güneş ışınlarıyla teması engelleyebilecek giysiler tercih etmelisiniz. D vitamini sentezi için sağlıklı güneşlenmek çok önemlidir ancak buna ek olarak insanlar güneşe maruz kalmaktan kaçınmalıdır. Güneşten korunmanın veya tatilin mümkün olmadığı yerlerde, özellikle çocuklar için, vücut koruma en önemli öncelik haline geldi. Aslında güneş kremi, güneşten korunma önlemlerinin en son halkası olabilir.
Güneşten korunma için kıyafet seçimi önemlidir
Güneşin önlenemeyeceği yerlerde kıyafet seçimi önemlidir. Başı ve gözleri korumak için saf pamuklu, açık renkli giysiler, güneşi yansıtan giysiler, şapkalar ve güneş gözlükleri seçmek en iyisidir. Çocuklar için deniz kıyafeti seçerken güneş koruyucu yarı kollu, tişört şekli, üst beden ve deniz kıyafeti tercih etmeniz oldukça faydalıdır. Şapka kullanılmalıdır. Çocukların açıkta kalan bacakları, kolları, yüzleri ve boynu düzenli olarak kremle kaplanmalıdır. Tüm bu önlemleri almazsanız sadece güneş kremi kullanarak kendinizi güneşin zararlı etkilerinden tamamen korumanız imkansızdır. Tüm bu önlemler alındıktan sonra çıplak bölgelere güneş koruyucu sürülmelidir. Hiçbir krem güneş ışığının zararlı etkilerini tamamen engelleyemez.
Yaz aylarında böcek ısırıkları da yaygındır
Yazlık çiftliklerde kıyı kesimlerinde sivrisinek ve arılar, yaylalarda ve dağlık bölgelerde yaşayanlarda arı ve keneler bulunur. Sivrisinek ısırıklarını, arıları ve diğer böcek ısırıklarını önlemek için koruyucu spreyler kullanın. Karıncalanma veya karıncalanma olursa önce buz kompresi kullanılmalıdır. Antihistaminikler içmek alerjileri önleyebilir. Etkilenen bölge kaşıntılı olmamalıdır. Isırık bölgesinde şiddetli bir reaksiyon meydana gelirse, derhal bir sağlık kurumuna danışılmalıdır. Kene böcekleri ortaya çıkarsa, hemen bir sağlık kurumuna danışın. Kenelerin bir doktor tarafından alınması gerekir. Bir kişinin kendi başına silmesi tehlikeli olabilir.
Güneş kremi seçerken lütfen Sağlık Bakanlığı onaylı bir ürün seçin
Güneş Kremi Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz? Eczanelerde ve kozmetik mağazalarında satılan birçok farklı güneş kremi türü vardır. Vücuda sürekli ve yoğun bir şekilde uygulandıkları için içerdikleri maddeler önemlidir. Güneş kremleri, fiziksel ve kimyasal filtreler içeren iki gruba ayrılır.
1. Fiziksel olarak filtreleyen güneş kremi, güneş ışığını yansıtarak cildi koruyabilir. Cilde güçlü bir bariyer oluştururken cilde zarar vermezler. Genellikle titanyum dioksit veya çinko oksit gibi daha sağlıklı bileşenler içerirler. Uygulandığında beyaz bir tabaka oluştururlar. Dermatologlar, özellikle çocuklar için onları güneşten daha sağlıklı bir şekilde korumak için fiziksel filtreli kremlerin kullanılmasını önermektedir.
2. Kimyasal içerikli kremler güneş ışığını emerek cildi korur. Kimyasal olarak filtrelenmiş güneş kremi tercih ediliyorsa, içeriğini kontrol edin ve çıkarın. SPF özelliklerine sahip ve kimyasal filtreler içeren birçok güneş kremi vardır. Oksibenzofenon ve para-aminobenzoik asit içeren kremler özellikle çocuklar için uygun olmamalıdır. Kimyasal filtre veya fiziksel filtre güneş kremi seçerken dikkat edilmesi gereken en önemli faktör, bu ürünlerin Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış ve hekimler tarafından tavsiye edilmiş olmasıdır.
Güneşten Korunmanızı Sağlayacak Tavsiyeler nelerdir? Spf korumasına dikkat edin
Spf koruması 50’den büyük olmalıdır. Ayrıca UVA, UVB ve kızılötesi ışınlara direnebilen yeni nesil akıllı güneş kremleri de var. Ne kadar önleyici tedbir alınırsa alınsın güneş yanığı özellikle tatillerde en sık karşılaşılan durumlardan biridir. Hafif ve orta dereceli güneş yanıkları için soğuk kompres kullanılabilir. Analjezikler kullanılabilir ve çok fazla sıvı tüketilmelidir. Burada yanma derecesi önemlidir. Yanık şiddetli ise bir uzman rehberliğinde lokal tedavi gerekebilir.
Yorumlar kapalı.