Hamile ve Emziren Anneler Covid-19 Aşısı Olabilir Mi

Hamile ve Emziren Anneler Covid-19 Aşısı Olabilir Mi
Hamile ve Emziren Anneler Covid-19 Aşısı Olabilir Mi

Hamile ve Emziren Anneler Covid-19 Aşısı Olabilir Mi

Hamile ve Emziren Anneler Covid-19 Aşısı Olabilir Mi? Ülkemizde ve dünyada 80 milyonu aşkın kişinin enfekte olması ile covid-19 vakalarına karşı korunmak için aşı çalışmalarına hızla devam edilmektedir. Aşı olmanın ne kadar sağlıklı olabileceği tartışmaları devam ederken, üstüne bir de hamileler ve emziren anneler covid-19 aşısı yaptırabilir mi sorusu akıllara takıldı. Söz konusu hem anne hem de bebeğin sağlığı olduğu için bu konuda bilim adamları tarafından farklı görüşler ortaya çıktı. Normalde hamile kadın ya da emziren anneler her ilacı içemezler. Peki korona virüs aşısı yapıldığında bebeğe ne gibi zararlar oluşur. Farklı ülkelerde bulunan bilim insanları bu konuda ne diyor. Ülkemizdeki doktorların görüşleri nelerdir, tüm bu soruların cevabı aşağıdaki yazımızdan bulabilirsiniz.

Koronavirüs Mü Daha Tehlikeli, Yoksa Aşısı Mı  

Hamile ve emziren anneler için covid-19 aşısını yararları ya da zararları konusunda henüz bilimsel bir sonuç mevcut değil. Ortada gezen haberler sadece bilim adamlarının tavsiyelerinden ibaret. Abd’ de onaylanan moderna aşılarının   klinik denemelerinde hamile ve emziren annelerinde yer aldığı ve bu konudaki klinik çalışmalarını halen devam ettiği belirtiliyor. Yetkililer tarafından yapılan araştırmaya göre aşını hamilelik risklerine karşı şu ana kadar toplanan mevcut verilerin yetersiz olduğu belirtilirken, İngiltere’de ise hamilelerin ve emziren annelerin aşılama programlarından dışında kalmıştır. Fakat ABD’de ise karar tamamen kadınların kendi, tercihine bırakılmıştır.

Peki Türkiye’deki Doktorlar Bu Konuda Ne Düşünüyor

Ülkemizde ise hamileler ve emziren annenlerin gözü kulağı uzmanlardan gelen açıklamalarda….  Diğer ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de bu konu hakkında herhangi bir klinik çalışma ya da tamamlanmış bilimsel veri bulunmamaktadır. Sadece korona virüsü aşısının yararları ve zararları kıyaslandığında hamile ve emziren annelerin virüse yakalanması durumunda hem kendini hem de bebeğinin hayati tehlikesinin aşıdan daha yüksek olduğunu düşünceleri bulunuyor. Ancak aşını yan etkileri konusunda net bir bilgi bulunamadığı için hamile ve emziren annelere aşı olmayı önermeyen uzmanlarda bulunmaktadır. Ancak alman aşısı olan Biontech aşısının güncellenen aşı kılavuzunda aşının hamile ve emziren annelere de uygulanabileceği bilgisi yer alıyor.

Koronavirüs Anne ve Bebek Kaybına Neden Olan Tehlikeli Bir Virüs

Ayrıca uzmanlardan yapılan bir diğer açıklama ise hamile kalmak isteyenlerin öncelikle aşı yapmaları gerektiği görülüyor. Çünkü korona virüs hem anne hem de bebek kaybına yol açan tehlikeli bir enfeksiyondur. Ayrıca hamilelik sırasında şeker, yüksek tansiyon ve sistemik hastalığı olan hamilelerin hastalık risklerinden korunmak için aşılanmasını daha doğru olduğunu belirtiliyor. Korona virüs enfeksiyonu diğer viral enfeksiyonları gibi basit   görünmüyor. Hamilelik sırasında virüsün bulaşması hastalığın tedavisi ve sürecin nasıl ilerleyeceği konusunda hiçbir tahmin yok. Bir de mutasyona uğramış yeni tip korona virüsü göze aldığımızda bu hastalığın ciddiyeti ve tehlikesi aşıdan daha korkutucu oluyor.

Hastalığın hem anneye hem de bebeğe vereceği zararları göze alırsak aşı yaptırmanın daha güvenli olacağı belirtilmektedir. Ama yine de kadınlar gerek hamilelik gerekse de emzirme döneminde aşını zararlı olacağını düşünüyorsa, bunu bir süre erteleyebilirler. Yani hamileler doğumdan sonra aşısı olabilirler. Emziren anneler de aşı olduktan bir süre sonra bebeğini mama ya da ek besinler ile besleyebilirler. En doğru kararı elbette uzman doktorlar verecektir. Bu konuda çocuk doktorlarından ya da kadın doğum uzmanlarından bilgi alabilirsiniz.

Hamile ve Emziren Anneler Covid-19 Aşısı Olabilir Mi

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin