Hamilelikte Beslenme Nasıl ve Ne Kadar Beslenilmeli
Hamilelikte Beslenme Nasıl ve Ne Kadar Beslenilmeli sorusunu bugünkü makalemizde paylaşacağız. Hamilelikte anne adayının beslenmesi demek bebeğin beslenmesi demektir. Bu yüzden hamile bir anne beslenmesine oldukça dikkat etmelidir. Hamilelikte Beslenme önerileri başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.
Hamilelikte Beslenmenin Nasıl Olması ve Ne Kadar Olması Gerektiğinin Listesi
- Hamile anne adayının ilk aylarda az ama sık bir şekilde beslenmesi gereklidir.
- Hamile anne adayının hamileliğin 3. ayından sonra beslenmeye dikkat etmesi gereklidir.
- Hamilelik boyunca anne adayının süt ve süt ürünlerinin tüketimi oldukça dikkat etmesi gereklidir
- Hamile anne adayı mutlaka kırmızı et tüketmelidir.
- Hamile anne adayı hamilelikte balık tüketimi ihmal edilmemelidir
- Tüm besin türlerinin alınmasına özen gösterilmelidir.
- Kuruyemiş tüketimi mutlaka olmalıdır.
- Gün içinde üç litre su tüketimi aksatılmamalıdır
- Sigara ve alkol ve bebeğe etkisinin ne olacağının bilinmediği bitki çayları içilmemelidir.
- Hamur işinden uzak durulmalı ve kontrolsüz yemek yenmemeli
Hamilelikte Hamileliğin İlk Aylarında Beslenme Şekli
Hamilelik belirtileri olarak görülen bulantı ve kusma en çok ilk üç ayda gerçekleşmektedir. Bu yüzden anne adayı üçüncü aya gelene kadar baharatı az, yağsız, tuzu az yiyecekler tüketmesi gereklidir. Çünkü baharatlı tuzu ve yağı çok olan besinler ciddi mide bulantısına sebep olur.
Anne adayı hamilelik ilk üç aya gelene kadar kesinlikle folik asit desteği almalıdır.
İlk üç aylarda bebek annenin yediklerinden pek etkilenmediği için kimi insan annenin bu dönemde istediği gibi beslenebileceğini söyler. Fakat bu oldukça yanlıştır. Çünkü her hamilelik aynı değildir. İlk üç ay düşük tehlikesi bulunan hamileliklerde annenin ne yiyip ne içtiğine dikkat etmesi gereklidir. Bol protein alması ve östrojen hormonunun salgılanmasına sebep olan yiyeceklerden uzak durması gereklidir.
Anne adayı ilk aylarda az ama sık beslenmelidir. Aksi halde bulantı ve kusma isteğinde artış görülebilir.
Hamile Anne Adayının Üçüncü ve Üçüncü Aydan Sonra Beslenme Şekli
Hamileliğin üçüncü ayında artık annenin vücudunda bulunan hormon seviyeleri dengeye girmeye başlar. Annenin öğünlerinde yediklerini bir miktar arttırması gereklidir. Fakat bu artış ani ve hızlı bir şekilde olmamalıdır. Kademe kademe yenilen besin miktarı arttırılmalıdır. Öğünlerde veya öğün aralarında mutlaka kuruyemiş veya meyve tüketilmesi gereklidir. Eğer anne adayı fazla kilo almamak için az besin tüketir ise bebek zayıf doğabilir, düşük tehlikesi olabilir ya da bebek erken doğabilir. Eğer beslenme aşırı olursa bebekte kilo artışı oluşur. Anne karnında bulunan bir bebekte kilo artışı en çok 30. haftalarda gerçekleşir. Anne fazla beslenirse zaten kilolu olan çocuk 30. Haftada daha fazla bir kilo artışı sergiler. Bu bebeğin doğumunun zorlaşmasına ve normal doğuma engel olan bir durumdur.
Hamilelik Boyunca Beslenmede Sütün ve Süt Ürünlerinin Önemi
Anne adayı hamilelik sürecinde ne kadar protein içeren besinler tüketirse bebeğin gelişimi o kadar sağlıklı olur. Çünkü kalsiyum hem anne hem de bebek için ciddi anlamda gereklidir. Bebeğin kalsiyum alması şarttır. Bebek anneden az kalsiyum alırsa gelişimi olumsuz etkilenebilir. Bu yüzden hamilelik boyunca; süt, yoğurt ve peynir tüketimi düzgün olmalıdır. Ayrıca anne adayı yumurta tüketmeyi de ihmal etmemelidir.
Hamilelik Boyunca Beslenmede Kırmızı Etin Önemi
Kırmızı et protein açısından oldukça zengindir. Bu yüzden annenin hafta içerisinde mutlaka kırmızı et tüketmesi gereklidir. Çünkü kırmızı et bebeğin gelişiminden sinirlerinin oluşumuna kadar birçok yönde fayda sağlar. Ayrıca kırmızı ette sadece protein yoktur. Şu mineral ve vitaminlerde bulunmaktadır;
- Yağ,
- Su,
- Fosfor,
- Sodyum,
- Magnezyum,
- Kalsiyum,
- Çinko,
- Demir
- Bakır mineralleri
- B grubuna ait vitaminler, bütün bu vitaminler bebek için oldukça gerekli vitaminlerdir.
Hamilelikte Beslenmede Balığın Önemi
Balık bilindiği üzere Omega-3 açısından oldukça zengindir. Balık, bebeğin beyin ve göz gelişimini destekler. Bu yüzden anne adayının hamilelikte düzenli şekilde balık tüketmesi gereklidir. Ama her balığın tüketilmesi zararlıdır. Hamilelikte tüketilmesi zararlı olmayan balıklar şöyledir;
- Levrek,
- Çipura,
- Somon
Hamilelikte Beslenmede Tüm Besin Türlerinden Beslenilmelidir
Hamilelikte sadece et, balık süt ve süt ürünlerini değil sebze tüketiminin de oldukça iyi olması gereklidir. Çünkü sebzeler bağışıklığa destek verir. Ayrıca bebeğin sebzelerden de vitamin alması gereklidir.
Hamilelikte Beslenme Konusunda Kuruyemiş
Kuruyemiş hem enerji verir hem de birçok yağ asitleri açısından oldukça zengindir. Bu yüzden kuruyemiş kesinlikle tüketilmelidir.
Su içmek hamilelikte ödemlerin azalmasına katkı sağlar. Ayrıca su az tüketilirse rahim kasılmaları oluşur. Bu yüzde günde 3 litre su içmek oldukça önemlidir.
Hamilelikte Sigara, Alkol ve Bebeğe Etkisinin Ne Olduğu Bilinmeyen Bitki Çaylarından Uzak Durulmalı
- Sigara ve alkolün bebeğe kan akışının yavaşlamasına sebep olur. Bu durumda bebekte sakat doğma, gelişme bozukluğu hatta en kötüsü ölü doğum ve düşüğe sebep olur. Bu yüzden hamilelik boyunca sigara ve alkolden kesinlikle uzak durulmalıdır.
- Bitki çayları faydalı olsa bile vücuda tam olarak ne yaptığınızı bilmeyiz. Bazı bitki çayları östrojen salgılanmasına sebep olduğu için düşük ihtimalini ortaya çıkarır. Bu yüzden bilmediğiniz bitki çaylarını içmeyin.
- Hamilelikte Hamur İşinden Uzak Durmak ve Kontrolsüz Yemek Yememek
- Hamur işleri oldukça şeker içerdiği için gebelik şekerinin oluşmasına nede olur. Ayrıca ciddi kilo artışı sergiler. Bu yüzden hamur işinden uzak durulması gereklidir.
- Hamilelik boyunca yeme ve içme kontrollü olmalıdır. Kontrolsüz bir yemek yeme şekli bebekte ve annede ciddi kilo artışına neden olabilir. Böyle bir durumda doğumda birçok sorun ortaya çıkar.
Yorumlar kapalı.