Hazır Gıdaların Zararları

Hazır Gıdaların Zararları
Hazır Gıdaların Zararları nelerdir

Hazır Gıdaların Zararları

Hazır Gıdaların Zararları; İş hayatı çalışma ya da birçok sebebe bağlı olarak her zaman evinizde el yapımı gıdalar tüketemeyebilirsiniz. Bu hususta ilk başvurduğunuz hazır gıdalar olmaktadır. Özellikle öğrencilik yıllarınız fastfood ürünler tüketerek geçmiştir. Ama hangi yaşta olursanız olun hazır gıdaları tüketmenin zararlı olabileceğiniz asla aklınızdan çıkarmayın. Özellikle gelişim ve büyüme dönemindeki çocukların hazır gıdalar tüketmesi vücuttaki iç organların olumsuz etkilenesine ve bir süre sonra hasta olmasına neden oluyor. Bu nedenle mümkün olduğunda hazır gıda tüketmekten uzak durmalısınız. Yaptığımız araştırmalara göre hazır gıdaların zararları şu şekildedir;

Hazır Gıdaların Tüketmek Niçin Tehlike Yaratıyor

Hazır gıdalarda katkı maddeleri bulunuyor. Ayrıca yağ şeker glikoz ve tuz oranı yüksek olduğundan dolayı karaciğer başta olmak üzere bazı iç organların sağlığını doğrudan etkiliyor. Günümüzde obezite ve diyabet hastalıkların büyük bir bölümü hazır gıda tüketiminden kaynaklıdır. Aşırı yağlı tuzlu ve şekerli yiyecekler karaciğer hastalıklarına neden oluyor. Karaciğerin iyi çalışması ve sağlıklı kalabilmesi için lifli gıda tüketilmesi gerekiyor. Bu hususta uzmanlar özellikle paketli atıştırmalıkların zararları konusunda tüketicileri uyarıyor. Beslenme uzmanları hazır gıdaları zararlarını şu şekilde sıralamıştır.

  • Uzun süre tüketilen ve sık tüketilen hazır gıdalar kanser riskini artırıyor.
  • Kalp ve damar hastalıklarına neden oluyor. Hatta kalp krizine bile yol açtığı görülmüştür.
  • Diyabet olma riskini artırıyor.
  • Hazır gıdaların içerisinde bulunan bazı katkı maddelerini büyüme ve gelişme dönemindeki çocukların boy uzamasını durdurup, geriletiyor.
  • İşlenmiş ve içerisinde çok fazla gıda boyası bulunan besinlerin özellikle kız çocuklarında daha erken ergenliğe girmesine yol açıyor.
  • İçerisinde büyük oranda katkı maddesi ve kimyasal maddeleri olduğundan dolayı vücut sağlığını tamamen etkiliyor.
  • Hazır gıdaların en tehlikeli olanları kızartılmış olanlarıdır. Çünkü kızartma sırasında kullanılan sıvıyağların ısıtma derecesi arttıkça sağlığı tehdit eden unsurlar git gide fazlalaşıyor.
  • Dondurulmuş hazır gıdalar ise kişilerde zehirlenmelere neden oluyor.
  • Özellikle kalorisi yüksek olan gıdalar ise kilo alımına neden oluyor özellikle zayıflamak ve   kilosunu kontrol altında tutan ya da tutmak zorunda olan kişilerin hazır gıda tüketmemesi gerekiyor.
  • En önemlisine hazır gıdaların üretim aşması ve üretim şekli de çok önemlidir. Sağlıksız ve hijyenik olmayan ortamda üretilen hazır gıdalar sağlık açısından son derece tehlikeleridir. Özellikle kızartılmış gıdalardan önceden kullanılmış sıvıyağ kullanılması kanser riskini fazlalaştırıyor.

Tüketilmemesi Gereken Sağlıksız Hazır Gıdalar Nelerdir

Hazır gıdalar evde yapılmayan dışardan alınmış gıdalardır. Elbette peyniri ya da ekmeği bazı kahvaltılıklarınızı sürekli evde yapma imkânınız olmayabilir. Ama bunlarında doğal olanlarını tüketmenizi tavsiye ediyoruz. Marketlerden satın aldığınız dondurulmuş börekler, kekler, poğaçalar, patates cipsi çikolatalar bisküvi türleri konserve ürünleri pizza ya da lahmacunlar hamburger, dondurmalar şekerler, konserveler, meyve suları salca turşu ya da yoğurt ve benzeri ürünler hazır gıdalar gurubuna giriyor. Salça, turşu ve yoğurdunuzu evde yapma imkânınız olduğu için mümkün olduğunda hazır almakta sakınmanız sağlığınız korumak açısından faydalı olacaktır.

Hazır Gıdaların Zararları

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin