E-devletten HES Kodu Nasıl Alınır

E-devletten HES Kodu Nasıl Alınır
E-devletten HES Kodu Nasıl Alınır

E-devletten HES Kodu Nasıl Alınır

E-devletten HES Kodu Nasıl Alınır; çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa bir sürede tüm dünyaya yayılan covid-19 salgını nedeni ile yaşantımızı etkileyen çok  sayıda değişiklik ve yenilikler oluşturuldu. Bu değişikliklerde birisi de Sağlık Bakanlığı tarafından geliştirilen ve kişilerin salgın ile temas risk ve hastalık durumunu takip etme ya da izlemeye yarayan HES kodu sistemi oluyor. Artık  kapalı mekanlara giriş yaparken tren otobüs, uçak bileti satın alırken, kamu kurum ve kuruluşlarına  ya da devlet dairelerine girerken HES kodu gösterilmesi zorunlu hale geldi.

HES Kodu Nedir

HES kodu Hayat Eve Sığar kelimelerinin baş harflerinden oluşmuştur. Kontrollü Sosyal Hayat kapsamında geliştirilen HES kodu, devlet daireleri kamu kurum ve kuruluşlarından işlerinizi halletmek ya da yolculuk sırasında kişini Covid 19 salgını taşıdığını temaslı olduğunu ya da risk gurubunda olduğunu belirten güvenli bir koddur. Her kişini kendine özel bir HES kodu vardır. Görevliler bu kodu ya da HES kodu URL’sini okuttuklarında kişini adı soyadı, Covid 19 salgını ile ilgili herhangi bir sağlık kuruluşundan tanı almış mı ve benzeri bilgileri anında ortaya çıkıyor riskli birisi Hes kodu ile tespit edilmesi halinde hemen sağlık görevlileri tarafından karantinaya alınıyor.

HES Kodu Nasıl Alınır

HES kodunu birçok noktadan alabilme imkanına sahipsiniz. E- devletten, Hayat Eve Sığar uygulamasından veya SMS ile saniyeler içinde HES Kodu alma imkanına sahipsiniz. Ama günümüzde vatandaşlar HES Kodunu en çok E- devlet üzerinden almayı tercih ediyorlar. Bunun için T.C kimlik numaranız ve E- devlet şifreniz ile https://www.turkiye.gov.tr/saglik-bakanligi-hes-kodu-uretme-ve-listeleme   adresine giriş yapın ve karşınıza çıkan sayfadan HES kodu al sekmesine girip HES kodunuzu alabilirsiniz. Yine aynı şekilde 18 yaşından büyük çocuklarınızın HES kodunu da kendi E- devlet   sistemini hesabınızdan alabilirsiniz.

HES Kodu Nerelerde Zorunludur

Koronavirüse karşı alınan önlemlerin yetersiz olması ve birçok vatandaşın kurallara uymaması nedeniyle salgın günden güne artmaya başladı. Hal böyle olunca devlet dairelerde, hastanelerde, kapalı ya da açık mekanlarda, pazar yerlerinde, büyük alışveriş merkezlerinde, sağlık ocakları ve polikliniklerde ve tüm ortak yaşam alanlarından HES kodu sorgulama işlemi yapılmaktadır. Ayrıca HES Kodu ilk olarak istanbulkart ile toplu ulaşım araçlarında kullanılmak üzere çıkartılmış ve salgının yayılması ile her yerde kullanılmaya başlanmıştır.

En Fazla Kaç Günlük HES Kodu Alabilirim

E -devlet zerinde üreteceğiniz HES kodunuz 15 ay hiç değiştirmeden kullanabilirsiniz. Fakat kısa mesajla alacağınız HES kodunun geçerlilik süresi 45 günlüktür. 45 gün sonrasında tekrar kısa mesaj yolu ya da E -devlet üzerinden HES kodunuzu yenileyebilirsiniz. Ayrıca uygulama mağazalarından indireceğiniz HES kodu alma uygulamalarından süresiz olarak kullanabileceğiniz HES kodu alabilirsiniz.  Ayrıca E -devlet üzerinde yapacağınız HES Kodu üretme, Silme, sorgulama, üretme ve listeleme işlemlerinizi dilediğiniz her yerden anlık olarak yapabilirsiniz. Eğer E -devlet şifreni bulunmuyorsa, bulunduğunuz ilin PTT şubelerine giderek küçük bir ücret karşılığında E- devlet şifresi satın alabilirsiniz.

E-devletten HES Kodu Nasıl Alınır

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin