Hipermetrop Nedir Belirtileri Nelerdir
Hipermetrop Nedir Belirtileri Nelerdir? Görme problemleri günümüzde her yaştan insanın yaşayabileceği sağlık problemlerinden bir tanesidir. Görme kalitesinin bozulması günlük işlerin yapılmasını ya da sosyal yaşantıyı bir hayli olumsuz etkiler. Görme sorunu yaşayan kimseler başlarda bu durumu pek önemsemezler. Zamanla görme kalitesi günden güne bozulur. Ama her hastalıkta olduğu gibi görme sorunlarında da erken tanı ve tedavi hayat kurtarıcı bir seçenek olmaktadır. Hipermetrop adı verilen bir tür görme problemi de günümüzde her yaştan insanın karşılaştığı görme sorunlarından birisi olup, önemsiz gibi görünse de bir süre sonra kişinin görme kalitesi git gide düşürüyor ve yaşantıyı olumsuz hale getiriyor. Hipermetrop belirtileri konusuna geçmeden önce hipermetrop nedir, neden oluşur konu başlığı hakkında bilgi vermekte fayda vardır.
Hipermetrop Nedir, Neden Oluşur
Hipermetrop yakındaki cisimleri ve objeleri görememe ya da bulanık görme şeklinde oluşan bir tür görme problemidir. Göze gelen ışınların retinanın arkasına odaklanması sonucu oluşan hipermetrop görme sorununda kişiler uzaktaki cisim obje ya da yazıyı net bir şekilde görürler, fakat yakındakileri net bir şekilde görüp, ayırt edemezler. Sağlığı tehlikeye sokan bir hastalık değildir, sadece kişinin görme kalitesini bozar. Kaliteli ve normal bir görüşte insan gözüne gelen ışık saydam tabaka denilen gözün en dışında bulunan tabaka kırılıp, daha sonra göz bebeğinden geçip göz merceğine gelir. Mercekte bir kez daha kırılıp, retinanın üzerindeki ters bir görüntü oluşturur. Retinaya gelen ışıklar ise koni ve çubuk hücreleri adı verilen özelleşmiş hücreler tarafından algılanır ve görüntünün adlandırılması veya işlenmesi için sinir hücreleri tarafından beyne gönderilir. Hipermetrop görme kusurunda ise farklı nedenlere bağlı olarak kırılan ışık retinanın ortasına düşmeden gerisine odaklanır.
Hipermetrop Belirtileri Nelerdir?
Hipermetrop hastalığının en yaygın belirtisi yakındaki cisim ya da objeleri bulanık görme, tam görememe ya da ayırt edememedir. Bunun dışında gözlerinde hipermetrop olan kişilerde;
- Gözünü kısarak bakarlar
- Gözlerde bir türlü geçmeyen ağrı ve yanma
- Bilgisayar kullanırken kitap okurken, yazı yazarken ya da çizim yaparken göz ağrısı ya da baş ağrısı oluşması
- Gözleri sık sık kırpma
- Gözlerde kızarıklık ve yaşarma
Benzeri belirtileri ortaya çıkmaktadır. Yetişkinler bu belirtileri çabuk farkına varabilirler. Çocuklarda fark edilmesi biraz zaman alabilir.
Hipermetrop Tanı ve Tedavisi
Hipermetrop tanı ve tedavisi doktor muayenesi ile başlar. Göz doktoru hastanın görme ölçümlerini ve reçetelerini yapar. Muayene sırasında refraktometre adı verilen cihazları ile hipermetrop değerleri saptanır ve elde edilen veriler yardımıyla hastanın görme kalitesine uygun gözlük camları denenir. Hasta en iyi ve rahat gördüğü camı saptadıktan sonra gözlük reçetesi oluşturulur. Hipermetrop tedavisinde hastanın görme kalitesine göre gözlük, kontak lens ve cerrahi operasyon seçeneklerinden uygun olanı uygulanmaktadır. Görme sorunun artmaması ve oluşmaması için her yıl bir kereye mahsus olarak göz muayenesinden geçmenizi tavsiye ederiz. Ayrıca bilgisayar kullanımı özenle olmalıdır. Göz Tansiyonunda Erken Tanı Körlüğü Engelliyor başlıklı makalemizi incelemenizi tavsiye ediyoruz.
Yorumlar kapalı.