İcra Borcu Ödenmezse Ne Olur
İcra Borcu Ödenmezse Ne Olur? İcra borcu ödenmediğinde hapis cezasının alınıp alınmayacağı konusu son derece merak edilen bir konudur. Uykularınızı kaçıran bu konular hakkında bilmeniz gerekenler var. Bu makalede bu konulara değindik. Çünkü icra dosyası olan milyonlarca insan var. Bu konuda yeterli bilgi sahibi olduğunuzda icra borcu ve onun ödenme sürecinde birçok kaygılarınızı ve Maddi manevi zararlarınızı engelleyebilirsiniz. İcra borcu son derece can sıkıcı bir borç türüdür Çünkü kişiyi borcunu ödeyemediği zaman bu sorun meydana gelmektedir. Alacaklı taraf borcu tahsil etmek için sizi icraya verir.
Peki bu süreçte ne olur bir dosya açılır ve bu dosya birçok masraf ile beraber aleyhinize şişmeye devam eder. Borcu ödemediğiniz de yasal faiz masraflar Avukat masrafları harçlar derken borç büyümeye devam eder. Makalemizin konusu icra borcu yüzünden hapis cezası alınabilir mi, icra borcu nedeni ile maaşa haciz gelir mi veya icra borcu yüzünden evin eşyaları haczedilebilir mi sorularımın cevabını vermektir. Sırasıyla bu soruları cevaplamaya başlayalım.
İcra Borcu Yüzünden Hapse Girmek Mümkün Mü?
Eğer borçlu kişi bir taahhüt imzalamamışsa, borçlu kişinin hapse girmesi icra borcu nedeniyle hapis yatması mümkün değildir. En azından şu andaki yasalar çerçevesinde böyle bir süreç başlamaz. Ancak avukatlara, alacaklı tarafın avukatlarına, belli bir sözleşme ile borcu ödeyeceğini taahhüt eden borçlu, anlaşmada yer alan -sözleşmede yer alan- şartları yerine getirmediğinde, alacaklı tarafın avukatı, taahhüdü ihlal nedeniyle hapis cezası almanızı sağlayabilir. Örneğin alacaklı taraf evinize hacze geldiğinde, bu olayı nedeniyle oluşan psikolojik geriliminde etkisi ile avukatın Yönlendirmeleri ile borcunuzu taksitlerle ödemeyi taahhüt ettiğinizde, söz konusu taksitleri zamanında yatırmanız gerekecek. Taksitleri yatırmayı bırakırsanız, Avukat sizi hapis cezası almanız için mahkemeye verecektir. Genellikle bu süreç 3 ay hapis sonuçlanabilir. Ancak bu kararın bozulması için bir üst mahkemeye başvurduğunuzda hapis cezasının iptali de söz konusu olmaktadır.
İcra Borcu Nedeniyle Maaşa Haciz Gelmesi
Emekli iseniz adınıza araç tapu yoksa, herhangi bir taahhüt imzalamamış iseniz maaşınız icra borcu yüzünden haczedilemez. Borç yasal faizi ile birlikte işlemeye devam eder. Fakat elinizde ödeme imkanı yoksa yapacak bir şey yoktur. Maaşınıza haciz konamaması, alacaklıların yasal çerçeveler içerisinde evinize hacze gelmesini engellemez. Hacizle el konacak eşyaların belli başlı eşyalar olması lehinizedir. Çünkü hayatınızı idame etmenizi sağlayan temel eşyalar olan buzdolabı fırın çamaşır makinesi gibi demirbaşların alınması mümkün değildir. Ancak bunlardan ikişer tane varsa birer tanesine el konabilir. Peki; İcra Borcu Olanlara Tavsiyeler nelerdir?
Borçlu kişi taahhüt ettiği miktarı karşı tarafla anlaşarak muvafakat vererek, maaşının bir kısmının haczedilmesini sağlayabilir. İcra borcunu ödemenin başka bir yolu yok mudur? Evet, avukatlara ya da başka muhataplara hiç bulaşmadan da, evinizden oturduğunuz yerden, icra dosya ödemesini yapmak isterseniz bunu yapabilirsiniz. Taksit taksit ödeme yaparak bu planı siz kendiniz oluşturabilirsiniz. Bu plan ve ödeme, icra işlemlerini durdurmaz ama borcunuzu bu şekilde hafifletip sonra bitirebilirsiniz. Kimseye danışmadan, elinize para geçtikçe ödeme yapabiliyorsunuz değerli okurlar.
İcra Borcunu Evden Ödemek
İcra borcunu ödemek için, kredi kartınızı ya da banka kartınızı kullanabileceğinizi biliyor muydunuz? Üyap vatandaş portalına, e-devlet sistemi üzerinden gidin ve üyap vatandaşlık portalına giriş yaptığınızda sol menüde dosya araması yaparak, icra dosyalarınızı görüntüleyin. Sonra icra dosyasının açıklama butonuna tıklayarak, borcunuzu, icra dosya numarasını, borç faizini masrafları vs her şeyi görebileceksiniz. Sonra aynı menüde icra dosyası ödeme seçeneğini de tıklayarak, ödemenizi yapabilirsiniz. Tüm borcu kapatmadan önce, dosyanın güncel olup olmadığını, son borcun ne kadar olduğunu sormak için, icra dairesini arayın.
Güncel borç bilgisini alın ve ödemenizi ister kredi kartı taksitlendirme ile ister tek seferde ödeyin. Kredi kartınız yoksa banka kartı ile ödeme yapabilirsiniz. Borcum çok büyük, Ben bu borcu küçük küçük ödemek istiyorum diyebilirsiniz. Yine aynı dosya numarasına ister 50 TL ister 100 TL ödeme yapabiliyorsunuz. Ek olarak; dosya ödemesi yaparken, kredi kartı veya banka kartının sizin adınıza olması gerekmez. Akrabanızın kartını da kullanabilirsiniz.
Dahası söz konusu borcu kendi ödeme planınıza göre ayarlayarak yavaş yavaş ödeme kolaylığı sizi stresten de kurtaracaktır. Karşı taraf da kötü niyetli değilse bu ödemelerinizi görür ve gücünüz çerçevesinde ödeme yaptığınızı, iyi niyetinizi görecektir ve büyük ihtimal size baskı yapılmasına izin vermeyecektir. Ancak ÜYAP ortamında ödeme yaparken, tutar ve açıklama kısmını doldurun. Açıklama kısmına dosya numaranızı yazın ve örneğin 2022/XY?? numaralı icra dosyasının ödemesi diye açıklama notu düşün. Böylece karşı taraf, neyin ödemesini yaptığınızı görecek. Aksi taktirde ödemeniz kabul edilmez ve size geri döner. Bir diğer yol, bizzat icra dairesine giderek bu küçük taksitlerinizi ödemenizdir. Her ödemenizi icra dairesi ilgili memurları kabul edecektir.
İcra Borcu Yüzünden Maaşa Haciz
Eğer borçlu kişi emekli ise, emekli maaşından başka bir geliri yoksa, evi arabası yoksa, maaşına haciz konul(a)maz. Borçlu kişi çalışan ise maaşının dörtte birine haciz konulabilir. Bu durumdan farklı olarak, nafaka ve SGK prim borçlarının tahsili için de maaşa haciz konabilmektedir. Borçlarınızı, elinize para geçtikçe ödediniz ve icra dosyasını kapatma aşamasına geldiniz. Şimdi bu aşamada icra dairesini arayarak harç tutarını da öğrenin ve bizzat yatırın ve dosyanın tamamen kapatılmasını sağlayın. Haç tutarları çok düşük miktardadır ve bütçenizi zorlamaz değerli okurlar. Harç yatırmanız çok önemli yoksa dosyanız kapanmaz.
Kredi almak isterseniz de bu dosya size engel olur. O yüzden küçük küçük ödemeler yaparak kendiniz borcu bitirdikten sonra icra dairesine başvurarak harcı da yatırın. Bir diğer yol şudur: Karşı tarafın avukatı ile icra dairesine giderek, -haciz girişiminden sonraki süreç için geçerli- dosya borcunuzu 4 eşit taksitle ödeyebiliyorsunuz. 4. Bin TL icra borcunu ayda bin TL ödeme yaparak bütçenizi zorlamayacak şekilde kapatabilirsiniz. Ya da kimse ile yüz göz olmak istemiyorum diyorsanız, elinize para geçtikçe dosya numarasını açıklama kısmında belirterek, kredi kartınızla ÜYAP portalı üzerinden borcunuzu yavaş yavaş ödeme imkanınız da vardır.
Yorumlar kapalı.