İlk Türk Kadınları

İlk Türk Kadınları
İlk Türk Kadınları

İlk Türk Kadınları

İlk Türk Kadınları kimlerdir? Sevgili okuyucularımız, bugün sizlerle Cumhuriyetin ilanından sonra ilklere imza adan Türk kadınları hakkında bir makale yazmak istedim. Türk töresinde Türk kadının yeri hep baş köşelerdi. Asla geri planda kalmazlardı. Ama ilerleyen zamanalar da bu durum biraz farklılaşmış Türk kadını biraz daha geri planda kalmak zorunda kalmıştır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyetin ilanından sonra Türk kadınına gereken ihtimamı göstermiş ve Türk kadının önemini de daima vurgulamıştır. Ben de bugün sizlerle Cumhuriyet yıllarından sonra ilklere imza atmış Türk kadınlarından sizlere bahsetmek istiyorum. Hazırsanız buyurun başlayalım.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ülkesinin kadınına gereken önemi daima vermiş hatta birçok ülkeden daha kadının önemini hep vurgulamıştır. Türk kadını isterse istediği zaman her şeyi başarabilecek kabiliyette biridir. Evinde anne, bazen hem anne hem baba, hem öğretmen, hem doktor, hem gazeteci, hem pilot, hem vali, hem başbakan, hem avukat, hem bakan, hem polis, hem asker… 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Nasıl Ortaya çıktı?

Bu liste elbette uzayıp gidecektir. Cumhuriyetin ilanı sayesinde Türk kadının toplumdaki yeri önemi daha çok paha biçilemez olmuş ve Türk kadını her işte, her mekan ve ortamda bulunabilir olmuştur. Özellikle Türk kadını artık geri planda  kalmamış ve okuyan, öğrenen, geliştiren, örnek teşkil eden biri olmuştur. Gelin ilklere imza atan Türk kadınların isimlerine hep beraber bakalım.

  • İLK KADIN PİLOT SABİHA GÖKÇEN

22 Mart 1913 tarihinde Bursa’da doğmuştur. 88 yaşında, 22 Mart 2001 tarihinde Ankara’da vefat etmiştir. Sabiha Gökçen, Türkiye’nin ilk kadın savaş pilotudur. Türk Hava Kuvvetleri’nde görev yapan Gökçen, 1936 yılında dünyadaki ilk kadın savaş pilotu unvanını almıştır. Kendisi aynı zamanda Türkiye’nin ilk kadın büyükelçisidir ve uluslararası alanda Türk kadınlarının başarılarını temsil etmiştir.

  • İLK KADIN AVUKAT SÜREYYA AĞAOĞLU

Doğum tarihi ile ilgi net bir bilgi olmasa da 1903 yılında doğmuştur. 29 Aralık 1989 yılında İstanbul’da vefat etmiştir. Azeri asıllı olup siyasetçi Ahmet Ağaoğlu’nun kızıdır.

  • İLK KADIN GAZETECİ SELMA RIZA FERACELİ

5 Şubat 1872 yılında İstanbul’da doğmuştur. 59 yaşında, 5 Ekim 1931 tarihinde İstanbul’da vefat etmiştir.

  • İLK KADIN BAKAN TÜRKAN AKYOL

Asıl adı Peyman Türkan Akyol’dur. 12 ekim 1928 tarihinde İstanbul’da doğmuştur. 88 yaşında, 7 Eylül 2017 tarihinde Ankara’da vefat etmiştir.

  • İLK KADIN BAŞBAKAN TANSU ÇİLLER

24 Mayıs 1946 tarihinde İstanbul’da doğmuştur. Siyaset tarihinde bu zamana kadar ilk ve tek kadın başbakandır. Türkiye’nin 22. Başbakanıdır.

  • İLK KADIN VALİ LALE AYTAMAN

11 Haziran 1944 yılında İstanbul’da doğmuştur. 1991-1995 yılları arasında Muğla’da ilk kadın vali olarak görev yapmıştır.

  • İLK KADIN EMNİYET MÜDÜRÜ FERİHA SANERK

Doğum tarihi tam bilinmemekle beraber 1923 yılında İzmir’de doğmuştur. 87 yılında, 19 Kasım 2010 yılında vefat etmiştir.

  • İLK KADIN ÖĞRETMEN FATMA RAFET ANGIN

18 Mart 1915 yılında Çanakkale, Gelibolu’da doğmuştur. 94 yaşında, 30 Ocak 2010 yılında İstanbul’da vefat etmiştir.

  • İLK KADIN DOKTOR SAFİYE ALİ

2 Şubat 1894 yılında İstanbul’da doğmuştur. 58 yaşında, 5 Temmuz 1952 yılında Almanya, Dortmund’da vefat etmiştir.

  • İLK KADIN OYUNCU AFİFE JALE

Doğum tarihi bilinmemekle birlikte 1902 yılında İstanbul’da doğmuştur. 39 yaşında, 24 Temmuz 1941 yılında İstanbul’da vefat etmiştir.

Türkan Saylan:

Türkan Saylan, Türkiye’nin ilk kadın dermatologlarından biridir ve kanserle mücadelede önemli bir rol oynamıştır. Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu’nun kurucusu olan Saylan, kanserle mücadele konusunda farkındalık yaratmış ve halk sağlığı için büyük çaba sarf etmiştir.

Nezihe Muhiddin:

Nezihe Muhiddin, Türkiye’de kadın hakları mücadelesinin öncülerinden biridir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde, kadınların oy kullanma hakkı için mücadele etmiş ve Kadınlar Halk Fırkası’nın kurucusu olmuştur. Muhiddin, Türk kadınlarının siyasi hayatta etkin bir şekilde yer almasını teşvik etmiştir.

Halide Edip Adıvar:

Halide Edip Adıvar kimdir? Halide Edip Adıvar, Türkiye’nin ilk kadın romancılarından biridir ve aynı zamanda önemli bir feminist figürdür. Edebiyat alanında önemli eserler veren Adıvar, kadınların eğitimine ve toplumsal rollerine dikkat çeken yazılar kaleme almıştır. Ayrıca, Türk Kadınlar Birliği’nin kurucularından biri olarak kadın hakları için mücadele etmiştir.

Türk kadınlarının tarih boyunca toplumun her alanında önemli roller üstlendiği bilinmektedir. Bu makalede, Türkiye’nin ilk kadınları ve onların toplumsal, kültürel ve siyasi hayatta yaptıkları çığır açan çalışmalar ele alınacaktır. İlk Türk kadınlarının cesareti, azmi ve öncülüğü, Türk kadınlarının haklarını elde etme mücadelesinin temel taşları olmuştur.

Sevgili okuyucularımız, bugün sizlerle Cumhuriyet tarihinin ilk kadınların bahsetmek istedim. Cumhuriyetin ilanından sonra birçok işe atılım gösteren Türk kadınlarına bu ve bunun gibi birçok ilke adını imza attırmış kadınlarımız şimdi birçok Türk kadınına öncülük etmiştir. Bu yüzden de ilk isimler daima önemli ve tarihe geçmiştir.

Türkiye’nin ilk kadınları

Türkiye’nin ilk kadınları, cesaretleri, azimleri ve öncülükleriyle Türk kadınlarının toplumsal, kültürel ve siyasi alanda ilerlemesinde önemli bir rol oynamışlardır. Halide Edip Adıvar, Sabiha Gökçen, Türkan Saylan ve Nezihe Muhiddin gibi isimler, Türk kadınlarının haklarını elde etme mücadelesinde önemli kilometre taşlarıdır. Bugün Türkiye’de kadınlar, bu öncülerin izinden giderek, toplumun her alanında etkin bir şekilde yer almakta ve başarılar elde etmektedir.

Ülkemizde her ne kadar kadın cinayetleri, kadına şiddet, taciz gibi bizleri üzen ve üzmeye devam edecek olan olaylar yaşanmış olsa bile bu ülkede yaşayan herkes Türk kadının yanında ve yanında olacaktır. Biz Türk kadınları olarak biz bizlere daima yeteriz.

 

İlk Türk Kadınları

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin