İslam Dini için gereken çabayı yapabiliyor muyuz?
İslam Dini için gereken çabayı yapabiliyor muyuz? Sevgili okuyucularımız, bugün sizlerle Antalya’da katılmış olduğum Paskalya etkinliğinden etkilenerek bir makale hazırlamak istedim. Sosyal medyamda reklamını görüp ailemle birlikte görüp Hristiyanların bayramı olan Paskalya etkinliğine katıldık. Çok farklı bir deneyim olup kendi dinimden olmayan biri olarak bana farklı ufuklar açmama neden oldu. Bu deneyimi hem sizlerle paylaşmak hem de gözlemlerimi sizler için anlatmak istedim.
Sevgili okuyucularımız, Antalya’da katılmış olduğum Paskalya etkinliğine bütün Antalya halkı davetliydi. Din, dil, ırk fark etmeksizin…
Etkinlikte söyleşi ve korolar ile ilahiler söylendi ve daha sonra katılım sağlayan kişilere çeşitli ikramlarda bulunup, çay servisleri oldu. Ayrıca herkese hediye İncil vererek kendi dinlerini en güzel şekilde anlatıp katılım sağlayan herkese ifade etmek istediler. Paskalya’yı kutlayıp Mesih’i ve Tanrı’yı andılar. Kendi dinlerini öğrenmek için kiliselere davet edip Hristiyanlık dinini kulaktan dolma bilgiler ile öğrenmemiz gerektiğini söyleyip bizlerden dinleyin diye tavsiye de bulundular. Benim gözlemlerim de ise şu yorumları yapmak istedim. Biz Müslümanlar olarak sorsak hepimizin dini onlardan üstünüz ve cennetliğiz ama nedense hiçbir camii hocası bu şekilde anlatımlarda bulunmuyor ve de hiçbir çocuğu genci din öğretmek için bu tarz etkinliklerde düzenlemiyor.
Yaydalı islâm’ı bilgiler
Bu etkinlikte en güzeli neydi derseniz kendi kutsal kitapları olan İncili Türkçe çevirip herkese hediye olarak veriyor olmalarıydı. Kendi ülkemizde kendi dilimizde çevrilip herkese öğretmek amacı güdüyor oldukları çok açıktı. Ama biz Müslümanlar olarak nedense bu konuda da çok fazla eksik olduğumuzu fark ettim. Kuran-ı Kerim’in Türkçesinden çok Arapça okunması daha kutsal görünüyor. Evet kutsal ve doğru bir işlem olması konusunda bir sorun yok elbette ama bilmeden okumanın ve öğrenmenin ne mahiyeti var ki. Okuduğumuz Kuran-ı Kerim’in ne dediğini, bizden ne istediği bilmeden okuyoruz ve hep bilgilerimiz eksik ve bölük pörçük olup İslam dininin mahiyetini kavrayamıyoruz.
Ama bugünkü etkinlikte din, dil, ırk ayrımı yapmadan ülkemizde konuşulan dil göz önünde bulundurularak herkes okusun ve öğrensin istenmekteydi. İbranice veya İngilizce değildi. Herkesin anlaması ve öğrenmesi için çaba sarf ediliyordu. Bizlerde ise anlamdan ziyade sadece Arapçasından okumak daha önemli oysa bilmeden, anlamadan okumanın sizce mahiyeti nedir?
Kuran-ı Kerim’in meali yok demiyorum elbette var ve elbette bunu okuyup öğrenen vara ama nedense hep Arapçasını okumak daha önemli ve daha mahiyetli. Mesela Arapça yazılınca Kuran-ı Kerim gözüyle bakarken aynı ayet Türkçe ve Latin alfabesiyle yazılınca sanki kitap gözüyle bakıldığını düşünmekteyim. Oysa ikisinde de anlatılan ve anlatılmak istenen aynı şeyler.
Kimse kimseye Kuran-ı Kerim’i hediye olarak vermiyor
Bu etkinlik sayesinde biz Müslümanlar olarak Hristiyanların vermiş olduğu çabanın çok azını bile vermediğini fark ettim. Mesela kimse kimseye Kuran-ı Kerim’i hediye olarak vermiyor.
Güzel ahlak, Tasavvuf bizim dinimiz olan İslam dininde iken nedense bazı konularda çabasız ve eksik kalabiliyoruz. Bu da nedensizce beni üzüyor diyebilirim.
Türkiye Cumhuriyeti bütün dinlerin özgürce ve rahatça yaşanabilecek ülke
Sevgili okuyucularımız, bugün sizlerle Antalya’da katılmış olduğum Paskalya etkinliğinde gözlemlerimden ve kendi dinimiz ile kıyaslamasını yapmak istedim. Aslında dinlerin kıyaslaması değil de daha çok Müslümanlar ile Hristiyanlar arasında bir kıyaslamaydı. Her ne kadar Müslümanız diye sokaklarda gezinsek de İslam dini için gereken mahiyeti ve çabayı maalesef gösteremiyoruz.
Bu da inanmış olduğumuz dinin eksikliğinden değil biz inan insanların eksikliklerin kaynaklanıyor olduğunu düşünmekteyim. Ayrıca şunu da eklemek isterim ki gözlemlerim içerisinde Türkiye Cumhuriyeti bütün dinlerin özgürce ve rahatça yaşanabilecek ülkelerden birisidir. Her ne kadar oluşturulan bundan biraz daha farklı görünüyormuş gibi olsa bile. Peki sizlerin bu konu hakkında ki düşünceleri nelerdir?
Yorumlar kapalı.