İsteğe Bağlı Emekli Olmak Nedir Ve Şartları Nelerdir?

İsteğe Bağlı Emekli Olmak Nedir Ve Şartları Nelerdir
İsteğe Bağlı Emekli Olmak Nedir Ve Şartları Nelerdir

İsteğe Bağlı Emekli Olmak Nedir Ve Şartları Nelerdir?

İsteğe Bağlı Emekli Olmak Nedir Ve Şartları Nelerdir? Emeklilik, her çalışanın hayalidir. Daha rahat bir gelecek için herkes emekli olmak istemektedir. Peki, isteğe bağlı emekli olmak nedir?

İsteğe bağlı emekli nasıl olunur sorusu kişilerin oldukça dikkatini çekmektedir. İsteğe bağlı sigorta, herhangi bir yerde aktif çalışma hayatı olmadan kişinin isteğine bağlı olarak prim yatırarak emekli olunmasını sağlayan sigorta kollarındandır.

Başta ev hanımları olmak üzere pek çok kişiye emeklilik kapısı açan isteğe bağlı emeklilik, kişinin SGK’ya dâhil olması ve primlerini düzenli bir şekilde yatırması halinde oluşmaktadır. Bu konuda çok merak edilen bir diğer soru isteğe bağlı emekli olmak için hangi şartlar aranmaktadır?

İsteğe Bağlı Sigorta Şartları Nelerdir?

İsteğe bağlı sigorta şartları şu şekilde belirtilebilir:

  • 18 yaşını doldurmuş olmak,
  • Kişinin kendi sigortalığı nedeniyle aylık bağlanmamış olması,
  • Sigortalı çalışan olmamak.

İsteğe bağlı emeklilikte bağlı olunabilecek sigorta kolları ise şu şekildedir:

  • Bağkur (4/b sistemi)
  • Ek 5 tarım sigortası (SSK)
  • Emekli sandığı ödemesi (4/b)
  • Ev hanımları için bağkur (4/b)

İsteğe Bağlı Sigorta Kimler Yaptıramaz?

İsteğe bağlı sigorta yaptıramayacak kişiler için kimlerdir maddeler halinde daha detaylı belirtilecek olursa:

  • İsteğe bağlı emekli olmak isteyen kişiler öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmalı ve Türkiye’de ikamet etmelidir. Türkiye dışında yaşayan Türk vatandaşları veya Türkiye’de yaşayan yabancılar isteğe bağlı sigorta yaptıramamaktadır.
  • 18 yaşını doldurmamış kişiler isteğe bağlı sigortadan faydalanamamaktadır. Yaş sınırına dikkat edilmelidir.
  • Sigorta yapılması zorunlu işte çalışan kişiler prim ödemesi yapamamakta ve isteğe bağlı emekli olamamaktadır.
  • 65 yaşını doldurmamış kişiler isteğe bağlı sigorta ile emekli olamamaktadır.
  • SGK’da malul olarak değerlendirilen kişiler isteğe bağlı sigortadan faydalanamamaktadır.
  • Ayın 30 günü çalışıyor görünen kimseler Bağkur, emekli sandığı veya SSK kapsamında sigortalı görünmez.

İsteğe bağlı sigortada prim ödemeleri belirlenen asgari ücret üzerinden hesaplanmaktadır. Asgari ücret en alt limit olup, istenen miktarda yatırılabilmektedir. Prim günü için 5400 günü dolduran kişiler emeklilik hakkı elde edebilmektedir. Emekli aylıkları ise ödenen bu primlere göre değişkenlik göstermektedir. Kapattırmak için ise SGK’ya başvurmak gerekmektedir.

İsteğe Bağlı Sigortanın Faydaları?

Kişilerin isteğe bağlı sigortalılık hakkından yararlanmaları onalar için oldukça faydalıdır. Bu anlamda isteğe bağlı sigortalı olan kişiler toplu prim ödemesi yapabilirler. Bu toplu prim ödemesi sayesinde kişilerin emeklilik için doldurmaları gereken ancak eksik kalan günlerin telafisi yapılmış olur.

Bunun yanı sıra erken emekli olmak ve emekli maaşı alabilmek de mümkün olduğundan isteğe bağlı sigortalılık oldukça sık tercih edilen bir işlemdir. Kişiler ileriki yaşları için çalışmamış olsalar da yatırım yapmış olurlar ve genç yaşlarında yaşadıkları refahı sürdürebilirler.

İsteğe Bağlı Sigorta Maaşı Ne Kadardır?

İsteğe bağlı sigortalı olan kişilerin alacakları prim çeşitli kriterler göz önünde bulundurularak değişiklik gösterir. İsteğe bağlı sigorta primi ne kadar? Her sene için kişilerin prim miktarı değişiklik göstermektedir. 2022 yılı için sigorta prim oranı %35 olarak belirlenmiştir. Bu anlamda kişinin ödediği iş günü ve ödediği miktarı baz alarak ne kadar emekli aylığı alabileceğini hesaplayabileceği internet siteleri bulunmaktadır. Bu hizmeti sağlayan internet siteleri aracılığıyla kişiler isteğe bağlı sigortalılık durumunda ne kadar emekli aylığı alabileceklerini hesaplayabilirler. Kişilerin ücretsiz faydalanabilecekleri bu hizmet oldukça faydalı bir hizmet olduğundan isteğe bağlı sigortalı olan kişiler tarafından oldukça rağbet gören ve tercih edilen bir hizmet olmuştur. Bu internet siteleri aracılığıyla pratik yoldan emekli aylığı hesaplaması yapılabilmektedir.

İsteğe Bağlı Emekli Olmak Nedir Ve Şartları Nelerdir?

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin