İsteğe Bağlı Sigorta Şartları Nelerdir

İsteğe Bağlı Sigorta Şartları Nelerdir
İsteğe Bağlı Sigorta Şartları Nelerdir

İsteğe Bağlı Sigorta Şartları Nelerdir

İsteğe Bağlı Sigorta Şartları Nelerdir? İsteğe bağlı sigorta, 4/a kapsamında sigortalı olanlara, ayda 30 günden az çalışmayanlara veya tam zamanlı çalışmayanlara sigorta sağlayan işte çalışmamış olanlar içindir. Çalışmak zorunda kalan, buna sahip olmayan biri anlamına gelir. Sigortalılar bir şekilde primlerini kendileri öderler, böylece normal sağlık sigortasının sunduğu her türlü olanaktan faydalanabilirler. Bu primleri ödeyen ve size emeklilikten kazanç sağlama fırsatı veren sigortadır. 5510 sayılı Kanun’un tanımına göre, “İsteğe bağlı sigortası, bireylerin seçici olarak prim ödeyerek bakım sigortası ve genel sağlık sigortası satın almalarını sağlayan sigortadır.

  • 18 yaşını doldurmuş olmak,
  • Türkiye’de ikamet etmek,
  • Yasa kapsamınca sigortalı olma zorunluluğu bulunacak şekilde çalışmamak,
  • 4/a kapsamındaki bulunan sigortalılardan olmak ve ayda 30 günden az çalışmak veya tam gün çalışmamak durumu
  • Kendi sigortalılığı durumundan ötürü, aylık maaş bağlanmamış olması gerekmektedir.

İsteğe Bağlı Sigortalılar Ne Kadar Prim Öder?

İsteye bağlı sigorta primi, ancak primin kapsadığı gün sayısının alt ve üst limitleri arasında olması halinde, sigortalı tarafından bildirilen günlük tutara göre belirlenir. Aylık prim, sigortalının bildirdiği sigorta primine konu olan günlük primin 30 katının %32’si kadardır. Bunlardan %20’si malul, yaşlılık ve ölüm primi, diğeri ise genel sağlık primidir. ilginizi çekebilir; Sigorta Primi Nasıl Hesaplanır?

Yani 2021 için; Sigorta primine tabi gün sayısının alt sınırında gelir bildiren tüm sigortalıların ödedikleri aylık prim tutarı 1.144.80 TL’dir. İsteğe bağlı sigortalılığın devam etmesinin ardından, belirli bir süre prim ödenmeyen sigortalıların iptali uygulaması kaldırılmıştır.

Ancak ait olduğu aya ait primi ödemeyen sigortalı, en geç 12 ay içinde o aya ait primi ödeyemez ve o aya ait primi ödeyemezEmeklilik sandıklarında maaşlar, primin ödendiği gün sayısına ve farklı değişkenlere göre değişebilmektedir. Bazı durumlar farklılık göstermektedir

İsteğe Bağlı Sigorta Nasıl Sona Erer?

İsteğe bağlı sigorta;

  • İsteğe bağlı sigortanın iptali için başvuranın prim ödediği son günü takip eden günden itibaren
  • Aylığına başvuran başvuranın hak sahibi olması kaydıyla talepte bulunduğu tarihten itibaren geçerlidir.
  • Emekli maaşı Ölen kişi, ölüm tarihinden itibaren sigortalıdır.

İsteğe Bağlı Sigorta Şartları Nelerdir

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin