Kadınlar Nasıl Erken Emekli Olabilir?
Kadınlar Nasıl Erken Emekli Olabilir? Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) 4A,4B,4C kapsamı altında sigortalı olarak çalışan kadınlara doğum borçlanması adı altında bir hak tanınmıştır. Bu hak ile birlikte kadınlara erkenden emekli olabilme fırsatı sunulmuş oluyor.
Çocuk sahibi olduktan sonra doğum izni almış ve çalışma hayatına ara vermiş olan kadınlar doğum borçlanması dışında tutuluyor ve erken emeklilikten yararlanamıyordu. Bu tip mağduriyetleri ortadan kaldırmak adına Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) izin kullanan kadınlar için de doğum borçlanmasından yararlanma hakkı tanınıyor. Bununla birlikte erken emekli olma, geriye dönük biçimde prim ödemesi imkanı oluşuyor. Yönetmelikte yapılan son değişime göre(2014) üç çocuğa kadar kadınlar bu haktan faydalanabiliyor. Örneğin; üç çocuk sahibi olan bir anne doğum borçlanması yapar ise 2160 gün yani 6 yıl prim kazanmış oluyor. Böylelikle emeklilik için gereken yaşı ve yılı doldurduğunda 6 yıl boyunca beklemesin gerek kalmadan emekli oluyor.
Sonuç olarak ihtiyacınıza göre gün sayısı belirleyip belli bir plan dahilinde borçlanmanıza imkan tanınıyor ve erken emeklilik kapısı açılmış oluyor.
Doğum Borçlanmasının Bazı Şartları
- Sigorta başlangıç tarihi doğumdan hemen önce olmalıdır. ( staj yaptığınız yerde ki sigorta başlangıcı da geçerli sayılır.)
- İşletme sahibi yahut bir kamu çalışanı iseniz doğumdan önce sigortalı olma durumunuzu tescil ettirmelisiniz.
- Borçlanma süreci boyunca bebeğinizin hayatta olması gerekiyor.
- Doğumdan sonra doğum borçlanmasından başka hiç bir primin ödenmemiş olması gerekiyor.
- İlk doğumunuzdan sonra iki yıl geçmeden tekrar bir doğum gerçekleşirse aradan geçen zamanı birbirine ekleyerek doğum borçlanması yapabilirsiniz.
- Bu haktan faydalanabilmek için Sosyal Güvenlik Kurumu’na resmi bir başvuru yapılması şarttır. ( 4A ve 4B çalışma kapsamında bulunanlar için son görev yaptığınız yere yakın SGK İl Müdürlüklerinden başvuru işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.)
- 4C kapsamında yer alan çalışanlar için ise SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığına dilekçe vermelidir.
- E- devlet üzerinden de başvurular alınır.
Doğum Borçlanması Güncel Ücretler(2021 yılı için ):
- 1 Günlük için 38, 16₺
- 1 aylık için 1.144, 8₺
- 1 çocuk ve 720 gün için 27.425₺’dir.
Yorumlar kapalı.