Tuzla Kaplıcaları

Tuzla Kaplıcaları
Tuzla Kaplıcaları günübirlik

Tuzla Kaplıcaları

Tuzla kaplıcaları günübirlik tesisleri yorumları; Ülkemizin sahip olduğu önemli sağlık merkezlerinden biri olup tarihi Evliya Çelebi seyahatnamelerine ve daha eskilere kadar dayanmaktadır. Tuzla kaplıca tesisleri İstanbul şehrinde yer almak ile birlikte ulaşım açısından istanbul tuzla merkezine kısa bir mesafe uzaklıkta olduğundan dolayı günlük olarak gidip gelinebilmektedir.

Aynı şekilde Sabiha Gökçen Havaalanı’na çok yakın bir masafe de olduğundan dolayı çeşitli şehirlerden kolaylıkla ulaşım sağlanabilir. Bünyesinde pek çok sağlık tesisi bulunduğundan dolayı birçok insan tarafından tedavi ve dinlenme merkezi olarak ziyaret edilmektedir. Tesisler, kısırlık, romatizmal hastalıklar, bedende kireçlenme gibi birçok hastalığın doğal tedavi merkezi olarak dikkat çekmektedir.

Tuzla kaplıca tesislerinin bilinen tarihi ilk kez Evliya Çelebi Seyahatnameleri’ nde karşımıza çıkmaktadır. Ancak Evliya Çelebi dönemim popüler merkezlerini seyahatnamelerine konu ettiğinden dolayı bu bölgenin popülerlik tarihinin bundan daha eski zamanlara dayandığı düşünülmektedir. Evliya Çelebi bugünkü Kuzey Marmara sahillerinde yolculuk yaparken eski Bizans halkı tarafından da bilinen kaplıca bölgesinden geçmiş ve bu bölge hakkında, her temmuz ayında yörenin insanlarının bu bölgeye gelip günlerce meclisler oluşturup eğlendiklerini not etmiştir.

Çeşitli hastalıklara sahip kişilerin buraya gelip burada iyileştiklerini not etmiştir. Bölgeden çıkan suyun kayaların içinden kaynayarak geldiğini ve suyun berrak ve yumuşak fakat biraz acı olduğundan bahseder. Evliya Çelebi’nin anlatısına göre insanlar burada çadır kurarlar ve adeta yeniden doğmuş gibi olmaktadırlar. Ardından suyun nasıl içilmesi gerektiğini anlatır.

Evliya Çelebi’nin yanında bölgenin bir diğer önemli misafiri Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk olmuştur. Atatürk fırsat buldukça Tuzla’ya gelmiş ve birkaç gün burada kalmıştır. Atatürk bölgenin önemini kavramış ve arazinin tüm imtiyaz hakkını 1927 tarihinde bünyesinde doktorların da bulunduğu bir anonim şirkete vermiştir. Bu tarihte kurulan Tuzla İçmeler A.Ş günümüze kadar gelmiş ve faaliyet yürütmeye devam etmektedir.

Tuzla kaplıcaları günübirlik yorumları

Tuzla kaplıcaları günübirlik tesisleri içmeler semtinin merkezinde doğal su, kayaların karstik olarak oluşturduğu boşluklardan yeryüzüne çıkmaktadır. Suyum bin yılı aşkın bir süredir çıkmakta olduğu tahmin edilmektedir. Su kaynağı başlıca Büyük İçmeler ve Küçük İçmeler olmak üzere iki ana kaynaktan gelmektedir. Küçük içmeler suyunun tuzu büyük içmelere göre daha az tuzlu olduğu için Küçük İçmeler suyu içme suyu olarak kullanılmaya daha müsaittir.

Büyük içme suyu bilimsel sınıflandırmasına göre yüksek yoğunlukta tuzlu su kategorisine girmektedir. İnhalasyon olarak ecza sektöründe ve sprey olarak kullanımları mevcuttur. Buna ek olarak maden suyu olarak içilebilir hale getirilmektedir.

İçildiğinde kan şekerinin düşmesinde, safra kesesi ve böbrek taşlarının düşürülmesinde, sindirim sistemi hastalıklarında ve mide ve bağırsak iltihaplarında tedavi edici rol oynamaktadır. Aynı zamanda içildiğinde mide asidinin nötrleşmesinde rol oynamakla birlikte, vücuttaki zararlı maddelerin atılmasına yardımcı ve besinlerin emilimini hızlandırmada etkili olmaktadır.

Tuzla kaplıcaları günübirlik tesisleri kaplıca alanında faaliyet gösteren birçok tesis bulunmaktadır. Bunlardan biri İstanbul Medikal Termal Kaplıca Eğitim ve Araştırma Merkezi’dir. Tesis İstanbul’un termal medikal tesisi olma unvanına sahiptir. Bünyesinde hem doğal kaynak suyu olan içmeler suyu hem de sıcak su kaplıcaları bulunmaktadır.

Tesis altmış milyonluk büyük bir yatırım sonucu kurulmuştur ve içerisinde tedavi ve ısı verme amaçlı pek çok havuz bulunmaktadır. Merkez seksen odaya sahip olup bilimsel yöntemler ile ispatlanmış tedavi hizmetleri vermektedir. Odalar müşterilerin taleplerine göre engelli odası, standart oda ve termal oda gibi çeşitlere ayrılmaktadır. Tesis şeker hastalığından, eklem ve bel fıtıklarına ve cilt problemlerine kadar birçok hastalığa tedavi imkanı sunmaktadır.

Tuzla Kaplıcaları Yorumları

Tesislerde ek hizmet olarak spa ve wellness hizmetleri de bulunmaktadır. İş adamı ve Tuzla İçmeler A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Köksal Köse tesislerin faaliyetleri ile ilgilenmiş ve bölgenin tarihi doku ve mirasına da değinerek Türkiye genelinde binlerce termal kaynağın bulunduğuna işaret etmiş, nitelikli işletilebilir tesis alanının sayısının iki olduğunu söylemiştir. Tuzla Butik Aile Otelleri iletişim bilgileri nedir?

Bu anlamda Tuzla’da inşa edilen tesisin hem kaplıca hem de içilebilir su kaynağı barındırarak diğer iki tesisten farklı olduğuna vurgu yapmıştır. Köse, bölgede yatırım yapılabilecek kaynak sayısının çok fazla olduğunu, gerekli mali imkanlar sağlanırsa bölgenin hem pek çok insana istihdam kaynağı olacağını hem de çok sayıda insana hizmet sunabileceğini söylemiştir. Köksal Köse Tuzla bölgesinin mineral kaynakları üzerinde bilimsel çalışmalar yürüttüklerini ve ayrıca bölgede çevre peysaj düzenlemesi çalışmaları yürüttüklerini belirtmiştir.

Köksal Köse Tuzla İçmeler A.Ş’ yi 1999 yılında kendisi 39 yaşında iken şirketin önceki ve ilk sahibi olan Kamil Abduş vefat ettiğinde onun varislerinden satın almıştır. Belirttiğine göre arazi ve tesisleri satın aldığında mineralli sular kirlenmiş vaziyette ve yirmi kadar bir süre atıl bir vaziyette kalmıştı.

Kendisi bölgeyi devraldıktan sonra temizlik çalışmalarına başlamış ardından İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Tıbbi Teknoloji Bölümü ile birlikte suların kimyasal yapısının incelenmesi ve faydalarının araştırılması çalışmalarını yürütmüşlerdir. Sonuç olarak ise mineralli suyun pek çok hastalığın tedavisinde kullanılabileceği ve olumlu sonuçlar alınabileceği şeklinde olmuştur.

Tuzla Şifalı Sular

Tuzla kaplıcaları tarihinin yaklaşık beş bin yıllık olduğu tahmin edilmektedir. Bazı kaynaklar Osmanlı İmparatorluğu döneminde Anadolu’ya yerleşim yerleri kurulurken bölgenin tesadüf sonucu keşfedildiğini yazmaktadır. Kaynaklara göre Osmanlı Devleti yıllar süren seferlere çıktıklarında uzun yollar sonucu hastalanan atlarını tedavi olmaları amacı ile bölgede otlanmaya bırakmışlardır döndüklerinde atlarının daha kilo almış ve sağlıklı olduğunu farketmişler ve suların şifalı olduğunu keşfetmişlerdir. Daha sonra yaralanan ve hasta olan ordu mensupları için de bu eylem tekrarlanmış ve birçok insanın bölgede tedavi olduğu gözlemlenmiştir.

Yine kaynaklara İstanbul’un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet bölgeye büyük önem atfetmiştir. Bölgedeki ilk tesis oluşumu 1900’lü yıllarda başlamıştır. Milli mücadele yıllarında yazılmış kaynaklara göre Tuzla bölgesini Fransızlar yönetmişlerdir.  Daha önce değinildiği gibi bölge Mustafa Kemal Atatürk tarafından dikkat çekmiş ve bölgeyi ağaçlandırma çalışmaları 1929 yılında başlamıştır. 1926 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün imzası, Ticaret Bakanlığı’nın yazısı ve Bakanlar Kurulu kararı ile 77 yıllığına Kamil Abduş’a imtiyaz hakkı verilmiştir.

Tuzla kaplıcaları yorumları nelerdir?

Akabinde de ilk modern turizm tesisi 1930 yılında Grand Otel olarak faaliyete başlamıştır. Daha sonra 1935 yılında gayrisıhhi müessese olarak ruhsatlanmıştır. Tesisin ilk sahibi olan Kamil Abduş Bey vefat ettiğinde bölge on altı varisi arasında bölüştürülmüş ancak varisler anlaşamadığı için 1990 yılında Köksal Köse’ye satılmıştır. Sonraki süreçte yenilenme sürecine girilmiş ve “Tuzla İçmeleri Bütünleştirme Ve Yeniden Değerlendirme Master Projesi” yürütülmüş ve tesisler inşa edilmeye başlamıştır.

Bu yapılanma süreci yıllarından sonra gerekli reklam ve tanıtım faaliyetleri yürütülmeye başlanmış ve bölge ulusal ve uluslararası bir turist ve tedavi bekleyen hasta durağı olarak dikkat çekmeye başlamıştır. Bu olumlu gelişmelerin dışında olumsuz bir takım gelişmelerde yaşanmış olup bölgenin çevresinde yoğun nüfus alanları ve sanayi bölgeleri kurulmaya başlanmıştır. 2015 yılı itibari ile bölgenin tarihi yapılarının bir kısmı korunurken bir kısmı ise tarihi dokuya uygun olarak yeniden yapılandırılmıştır.

Tuzla kaplıca ve termal su tesisleri yaklaşık yetmiş dönümlük bir arazi üzerine kurulmuş olup çevresi çam ağaçları ile çevrilidir. Turist olarak gelmek isteyenler için bölge içerisinde bungalow tarzı evler, restorantlar ve oteller mevcuttur. Tuzla Gazetesi yerel haber.

İstanbul Tuzla Kaplıcaları

İstanbul Tuzla Kaplıcaları, Türkiye’nin en ünlü kaplıcalarından biridir. Tuzla ilçesinde yer alan kaplıcalar, doğal mineralli suları ve çamur banyoları ile ünlüdür. Kaplıcalar, çevresindeki ormanlar ve doğal güzellikleri ile ziyaretçilere doğayla iç içe bir deneyim sunmaktadır.

İstanbul Tuzla Kaplıcaları, sıcak su kaynaklarına dayanan bir termal komplekstir. Bu termal kompleks, zengin mineralli suları sayesinde birçok cilt rahatsızlığına ve kas ağrısına iyi gelmektedir. Ayrıca, çamur banyoları da cilt sağlığı için oldukça faydalıdır.

Kaplıcaların özellikle yararlı olduğu rahatsızlıklar arasında romatizma, sinirsel hastalıklar, sırt ağrıları, kireçlenme, egzama, çeşitli deri hastalıkları, kas ağrıları, travmatik tedavi sonrası rehabilitasyon ve kronik ağrılar yer almaktadır.

İstanbul Tuzla Kaplıcaları, ziyaretçilerine otel konaklama seçenekleri de sunmaktadır. Kaplıca otelleri, rahat odaları, yüzme havuzları, restoranları, barları ve kaplıca tedavisi için özel programları ile hizmet vermektedir.

Kaplıcaların çevresinde yer alan ormanlık alanlar, yürüyüş parkurları ve bisiklet yolları, doğa tutkunları için idealdir. Ayrıca, bölgede yer alan, İstanbul Deniz Müzesi, Tuzla Belediye Tarihi Kültür Merkezi ve Tuzla Sahil Parkı gibi turistik yerler de ziyaret edilebilir.

İstanbul Tuzla Kaplıcaları, doğal güzellikleri, zengin mineral içeriği, sağlık faydaları ve turistik yerleri ile ziyaretçilerine unutulmaz bir deneyim sunmaktadır.

Dikkatinizi Çekebilir: Tuzlada gezilecek yerler.

Tuzla Gazetesi Gündem Haberleri

 

Tuzla Kaplıcaları

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin