Kahve Tüketmek Kronik Karaciğer Hastalıklarına İyi Geliyor

Kahve Tüketmek Kronik Karaciğer Hastalıklarına İyi Geliyor
Kahve Tüketmek Kronik Karaciğer Hastalıklarına İyi Geliyor

Kahve Tüketmek Kronik Karaciğer Hastalıklarına İyi Geliyor

Kahve Tüketmek Kronik Karaciğer Hastalıklarına İyi Geliyor. Her ne kadar yüksek kafein içerse de kahve tüketiminin faydaları arasına her gün bir yenisi da ekleniyor. İngiltere de yapılan bir araştırma  ile kahve tüketiminin kronik karaciğer hastalıklarının önlenebileceği tespitine varıldı. Türk kahvesinden granül kahvelere kadar bütün kahve türlerinin siroz başta olmak üzere tüm karaciğer rahatsızlıklarına iyi geldiği söyleniyor. Nasıl mı, işte haberin detayları….

Düzenli Kahve İçerseniz Bakın Neler Oluyor

Düzenli kahve tüketmek sirozdan kaynaklı ölüm riskini %50 oranında düşürüyor. Günümüzde her gün milyonlarca fincan kahve tüketiliyor. Sabah kalktıklarında öğle saatlerinde ya da akşam yemekten sonra tüketilen bir fincan kahve ile ilgili iyi haberler ise bilim insanları tarafından açıklandı. Normalde çok fazla kafein içermesi nedeni ile bazı hastalıklar için risk taşısa da kahve tüketimi günde bir  ya da iki fincana kadar olduğunda faydalı olduğu söyleniyor. Halk arasında siroz ama tıpta kronik karaciğer hastalığı olarak tanımlanan bir tür rahatsızlığa iyi geldiği  söylenilen kahvenin faydaları  yapılan bilimsel testler sonucunda saptanmıştır.

Araştırmalar Bu Konuda Ne Diyor

İngiltere’de bir üniversite de yapılan bir araştırma da bilim insanları kahven içmenin kronik karaciğer riskini azaltıp azaltmadığı konusunda bir araştırma yaptı. Araştırmaya yaklaşık 494 bin 585 kişinin verileri incelendi. Katılımcılar 49 ile 69 yaş aralığında olduğu ve bunlarda 109 bin 767 sinin kahve tüketmediği 384 bin 818’nin de kahve tükettiği kaydedildi. Çalışma da katılımcıların karaciğer rahatsızlığı yaklaşık 11 yıl boyu takip edildi. Değerlendirme sonucunda kahve tüketenlerin kahve tüketmeyenlere göre göre kronik karaciğer hastalığı ve karaciğer yağlanma riskini yaklaşık % 20 daha az olduğu tespit edildi. Aynı zamanda kahve tüketenlerin karaciğer hastalığı nedeniyle ölüm riskinin kahve tüketmeyenlere göre %49 düşük olduğu   görüldü.

Karaciğer Yağlanmasını Önlemek İçin Günde İki Fincan Kahve İçebilirsiniz

Kahve tüketimi sadece kronik karaciğer rahatsızlığında değil, aynı zamanda karaciğer yağlanmasına da koruyucu etki ettiği belirtiliyor. Ülkemizin en deneyimli uzmanlarından yapılan açıklamaya göre günde en faz iki fincan kahve tüketiminin karaciğer yağlanma riskini azaltacağı ya da karaciğer yağlanmasına karşı koruyucu bir etki faktör olduğunu belirterek, kahvenin karaciğer yağlanmasına gizemli etkileri bulunuyor. Aynı zamanda ileri evre  fibrozis riskini de azaltıyor. Eğer başka hastalık nedeni ile kahve tüketim yasak değilse, günde 1 ya da 2 fincan kahvenin tüketmenin faydalı olacaktır ifadelerini dile getirmiştir. Fakat tüketicilerin bu konuda dikkat olmaları gerekmektedir. Kahve tüketirken aşırıya kaçamamaları ve günde en fazla 2 fincan filtre kahvenin yeterli olacağı bilincinde olunmalıdır.

İki Tip Yağlı Karaciğer Hastalığı Bulunuyor

Karaciğer yağlanması hastalığının iki tipi vardır. Bunlardan ilki basit bir yağlanmadır, ikincisi ise NASH olduğu iddia edilen yağlanma tipidir. Basit yağlanma -karaciğerde anormal bir biçimde yağ birikmesidir ve fakat karaciğerin hücrelerinde şişme ya da iltihaplanma durumları söz konusu değildir. Günümüzde karaciğer yağlanmalarını %90’ni basit yağlanmadır. İkinci yağlanma tipi yani NASH olarak isimlendirilen karaciğer yağlanması biraz ciddi ve tehlikeli bir durumdur. Karaciğer yağlanmasını basit bir yağlanma mı yoksa NASH olup olmadığı ise ultrason ya da kan testleri ile anlaşılmamaktadır. Bunu için geniş kapsamlı bir muayene yapılması gerekir. NASH aynı zamanda obezite şişmanlık diyabet, insülin direnci benzeri hastalıklar ile de yakından ilişkilidir.

Kahve Tüketmek Kronik Karaciğer Hastalıklarına İyi Geliyor

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin