Yaz Mevsiminde Tüketilmesi Gereken Sebze ve Meyveler

Yaz Mevsiminde Tüketilmesi Gereken Sebze ve Meyveler nelerdir
Yaz Mevsiminde Tüketilmesi Gereken Sebze ve Meyveler hangileri

Yaz Mevsiminde Tüketilmesi Gereken Sebze ve Meyveler

Yaz Mevsiminde Tüketilmesi Gereken Sebze ve Meyveler Nelerdir? Vücudun ihtiyaç duyduğu besin maddeleri mevsimsel olarak değişkenlik gösterebilir. Bu nedenle doğa bize her mevsim farklı sebze ve meyveler bahşediyor. Yazın ihtiyaç duyduğumuz besinler ile kışın ihtiyaç duyduğumuz besinler birbirinden farklıdır. Özellikle yaz aylarında aşırı sıcak nedeni ile çok sık terleyip vücudumuzdan kaybettiğimizi su ihtiyacını geri almak için  yüksek oranda su içeren besinleri tüketmek gerekiyor. Vücut sağlığı için iyon ve su dengesinin sürdürebilmesi çok önemlidir. Bunun, için yaz aylarına su kaybı yapacak yiyeceklerden kesinlikle uzak durmalısınız. Peki yaz mevsiminde tüketilmesi gereken sebze ve meyveler nelerdir….

Yaz Mevsiminde Tüketeceğiniz Besinler

Yaz ayları güneşten çok sık yararlandığımız bir mevsim olduğundan dolayı bu mevsimde yenilecek meyve ve sebzelerinde kas ve iskelet sistemini sağlığı için gerekli olan vitamini ve mineralleri barındırması gerekiyor. Sağlıklı bir yaşam sürmek için doğal tarım uygulamaları ile hazırlanmış besinleri tüketmenizde fayda vardır. Yaz mevsiminde kesinlikle tüketmeniz gereken besin ve besin gurupları şu şekilde listelenebilir

Fesleğen

Yaz mevsimini sebze ve meyveleri denildiğinde ilk akla geleni fesleğendir. Mutfağınızı mis gibi kokusuyla buram buram kokudan bu sebze düşük kalorili bir yapıya sahip olmasının yanı sıra vücut için gerekli olan antioksidan bakımından zengindir. İçeriğindeki vitaminlerden yararlanmak istiyorsanız fesleğeni yemeklerinize salatalarına ve detoks sularınıza ekleyerek tüketebilirsiniz.

Salatalık

Salatalığın içerisinde %96 su bulunur. Bu nedenle vücudun en fazla su kaybettiği yaz mevsiminde salatalığı besin listenizden hiç eksin etmeyin. Ayrıca içeriğindeki magnezyum, potasyum, kalsiyum ve sodyum gibi yararlı vitaminler, kas ve iskelet sisteminizi güçlendirip koruyabilirsiniz.

Taze Fasulye

Taze fasulye aslında kış aylarında da tüketilebilen sebzelerden birisidir. Lifli yapısı sayesinde vücut için çok sayıda faydası bulunan taze fasulyenin en lezzetli halini yaz mevsiminde tüketebilirsiniz. C vitamini ve folik asit içeren bu sebze bağışıklık sistemini koruyup güçlendirme konusunda oldukça etkilidir. İster etli ister zeytinyağlı ister kıymalı isterseniz de haşlama yapıp üzerine sarımsaklı yoğurt dökerek muhteşem bir akşam yemeği olarak tadabilirsiniz.

Domates

Domatesinde en lezzetli halini yaz mevsiminde bulabilirsiniz. Domates antioksidan olan lipoken içermesi sayesinde vücudu kanserden ve kanser hücrelerinden korur.  Ayrıca %94 oranında su içerdiğinden dolayı vücuttaki su kaybını da engeller

Peki Yaz Meyveleri

Yaz mevsiminde sebzeler kadar meyve tüketimine de önem verilmesi ve mümkün olduğunda yaz meyveleri tüketilmelidir. Bu konuda tercih edebileceğiniz meyveler şunlardır:

Karpuz

Bu gibi karpuz hem serinlemenize hem vücudunuzdaki su ihtiyacınızı karşılamanıza hem de içeriğindeki vitamini ve mineraller ile vücut sağlığınızı korumaya yardımcıdır.  % 92 oranında su içeren karpuz enerji toplamak ve canlanmak için tercih edilebilecek en değerli meyvedir. Karpuz Çekirdeğinin Mucizevi Faydaları başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.

Kiraz

İster meyvesini isterseniz de evde meyve suyun yapıp tüketebileceğiniz kiraz, lifli yapısı sayesinde vücut için en yararlı meyvedir. Kirazın sapının suyun yaparak zayıflayabilirsiniz. Kolesterolü düzenleme özelliğine sahip olması ile yazın gözdesi haline gelen kirazı reçel yapıp kış aylarında da tüketme imkânı bulabilirsiniz.

 

Şeftali

Şeftali de tıpkı kiraz gibi ister meyvesi ister meyve suyu isterseniz de reçel yapılarak tüketilen en değerli meyvedir. Antioksidan bakımından zengin olmasının yanı sıra bol miktarda A ve C vitaminleri içeren şeftaliyi mis gibi kokusuyla tatlı tariflerinde de kendine yer bulmuştur.

Yaz Mevsiminde Tüketilmesi Gereken Sebze ve Meyveler

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin